Wat moet je allemaal regelen als je gaat scheiden?

Wat moet je allemaal regelen als je gaat scheiden?

Wat moet je allemaal regelen als je gaat scheiden?Wanneer jullie samen besloten hebben dat het zo niet verder gaat en het beter is om te scheiden, is dat natuurlijk erg vervelend. U moet u hier mentaal goed mee om leren gaan, maar ondertussen moet er ook heel wat geregeld worden, zeker wanneer u een gezamenlijk huis had en samen kinderen hebt. In dit artikel leest u wat er allemaal geregeld moet worden wanneer u gaat scheiden.

Scheiden is niet niks. Het is niet iets wat u voor u kunt houden en is het is ook goed om het te vertellen aan de mensen die dichtbij u staan. Zo kunt u uw verhaal kwijt en kunt u bijvoorbeeld om advies vragen. Wanneer u kinderen hebt, is het echter erg belangrijk om het hen als eerste te vertellen. Kinderen begrijpen namelijk vaak meer dan u denkt; ga er daarom ook niet vanuit dat uw kinderen het niet zullen begrijpen. Vaak voelen ze al wel dat er iets aan de hand is, maar niet precies wat. Het kan ze juist wat duidelijkheid bieden. Wanneer u het uw kinderen gaat vertellen, is het belangrijk dat u zelf al een aantal dingen op een rijtje hebt. Gaat er iemand uit huis? Hoe gaan de komende weken eruit zien? Breng ze het nieuws wanneer u zelf ook rustig bent. Draai niet om het verhaal heen en vertel het hoe het is. Geef duidelijk aan dat het niet de schuld is van uw kinderen en laat weten dat u er voor ze bent, net als uw (ex)partner.


Pas wanneer u het uw kinderen verteld hebt, is het tijd om het aan andere familieleden en omstanders zoals vrienden en schoolpersoneel te vertellen. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de scheiding zodat niemand meer met een geheim hoeft rond te lopen. De kinderen kunnen er zo bijvoorbeeld ook over praten met opa en oma. Zorg er wel voor dat ze niet naar familieleden gaan die partij trekken; dat is niet goed voor de verwerking van de scheiding bij de kinderen. Het is daarnaast ook erg belangrijk dat ze op de school van uw kinderen weten wat er speelt.

Het verdelen van de bezittingen

Na het emotionele gedeelte, komt het zakelijke gedeelte. De gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden. Wanneer u het nog goed met elkaar kunt vinden, is het misschien prima om dit samen te doen. Toch hebben de meeste scheidende stellen hier hulp bij nodig, bijvoorbeeld van een mediator. Scheiden met een mediator is erg slim, want het bespaart u juridische moeilijkheden. Zo hoeft er dan geen advocaat bij te komen kijken. Een mediator probeert niet de relatie nog te redden, wat velen misschien denken. Nee, een scheidingsmediator zorgt ervoor dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden en dat jullie er snel en efficiënt uitkomen. Zo worden er afspraken gemaakt over:

  • De kinderen
  • De financiën
  • De verdeling van de inboedel
  • Het pensioen
  • De gezamenlijke woning

Daarnaast kunnen er natuurlijk nog andere zaken besproken worden. Er wordt alles aan gedaan om overal goed uit te komen en goede afspraken te maken, zodat alles soepel en snel verloopt.



Het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant

Er moeten daarnaast officiële documenten opgesteld worden, die ingediend moeten worden bij de rechtbank. Met een mediator kunnen deze documenten opgesteld worden. Zo moet er een ouderschapsplan opgesteld worden wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Hierin staat vastgelegd waar de kinderen gaan wonen en wanneer ze bij de ander zijn. Ook de afspraken over de opvoeding en de verdeling van feestdagen en verjaardagen worden hierin vastgesteld. In het echtscheidingsconvenant staan alle andere afgesproken zaken. Dit wordt samen met het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank.

Trouwen en scheiden na 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 zijn er wat regels veranderd op het gebied van trouwen, en daarmee ook op het gebied van scheiden. Vóór 1 januari 2018 trouwde men standaard in gemeenschap van goederen, waardoor alle bezittingen vanaf het moment van trouwen gedeeld werden. Vond er een scheiding plaats, dan werd alles fifty-fifty verdeeld, zowel de schulden als het vermogen. Wanneer men dit niet wilde, kon er op huwelijkse voorwaarden getrouwd worden. Vanaf 2018 is dit standaard het geval en trouwt u altijd in beperkte gemeenschap van goederen, ook weer tenzij er natuurlijk anders is aangegeven. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen wanneer u gaat scheiden en een huwelijk bent aangegaan ná 1 januari 2018. Bezittingen en schulden die de u al had vóór het huwelijk, worden bij scheiding niet meer verdeeld en blijven van uzelf (of van uw partner). Wanneer u bijvoorbeeld vóór het huwelijk een studieschuld had en weer gaat scheiden, blijft deze schuld van u en niet van uw (ex)partner. Dit is ook het geval wanneer u een groot bedrag op uw spaarrekening had staan of bijvoorbeeld een auto hebt gekocht voordat u ging trouwen. Dit blijft van u na de scheiding. Wanneer het geld echter op een rekening staat die van u beiden is, moet dit wel worden verdeeld.

Alles wat samen, tijdens het huwelijk gekocht is, is van u beiden. Deze spullen en andere bezittingen (denk daarbij zowel aan spaarrekeningen als ook aan schulden) zullen verdeeld moeten worden wanneer u gaat scheiden. Dat geldt echter weer niet voor schenkingen en erfenissen. Alles wat u zelf geërfd hebt tijdens uw huwelijk en wat alleen gegeven is aan u, blijft ook van u en hoeft niet verdeeld te worden.

Het bepalen en betalen van partneralimentatie

Moet er automatisch partneralimentatie betaald worden bij een scheiding? Nee, dat is niet het geval. Er is sprake van partneralimentatie wanneer u of uw partner niet genoeg geld heeft om van te leven na de scheiding. In dit geval is de ander verplicht om hieraan bij te dragen. Het beschikbare geld is in eerste instantie wel bedoeld voor de kinderalimentatie. Partneralimentatie bestaat omdat u tijdens het huwelijk wellicht beslissingen hebt gemaakt over de rolverdeling binnen het huwelijk. Wanneer er één iemand voor de kinderen zorgt en de ander werkt, heeft de een dus ook een stuk minder inkomsten en zal de ander in dit geval bij moeten dragen aan het levensonderhoud van de ex-partner. Hierbij maakt het niet uit wie de scheiding initieert, zoals soms wel wordt gedacht. De enige manier waarop er sprake is van partneralimentatie, is wanneer een van de ex-partners niet kan voorzien in zijn of haar levensonderhoud of hier in alle redelijkheid niet voor kan zorgen. Voor huwelijken zonder kinderen die minder dan 5 jaar duurden, is de wettelijke termijn gelijk aan de termijn hoe lang het huwelijk duurde. Voor huwelijken met kinderen, of huwelijken zonder kinderen die langer dan 5 jaar duurden, is de wettelijke termijn voor partneralimentatie maximaal 12 jaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2045x
Toegevoegd: 21-12-2018 13:24
Gewijzigd: 22-12-2018 17:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!