De energierekening begrijpen

De energierekening begrijpen

De energierekening begrijpenIeder huishouden in Nederland heeft ermee te maken; de energierekening. Deze is voor lang niet iedereen begrijpbaar. Hoewel uit de energierekening een boel nuttige informatie gehaald kan worden, is dit makkelijker gezegd dan gedaan indien je niet weet waar je naar kijkt. In dit artikel ga ik proberen uit te leggen hoe de energierekening afgelezen kan worden.

Ieder huishouden in Nederland heeft ermee te maken; de energierekening. Deze is voor lang niet iedereen begrijpbaar. Hoewel uit de energierekening een boel nuttige informatie gehaald kan worden, is dit makkelijker gezegd dan gedaan indien je niet weet waar je naar kijkt. In dit artikel ga ik proberen uit te leggen hoe de energierekening afgelezen kan worden.

Soorten energierekeningen

Er zij twee typen energierekeningen. Allereerst de rekening die je maandelijks ontvangt voor de levering gedurende de komende maand. Daarnaast ontvang je ieder jaar de zogenaamde jaarafrekening voor energie. Deze jaarafrekening biedt waardevolle informatie voor het komende jaar en kan je vertellen of je teveel betaald voor energie, of je meer bent gaan verbruiken, of het tijd wordt om het maandtarief te verhogen of verlagen. Met een te laag maandtarief bestaat namelijk de kans dat je aan het eind van het jaar een aardig bedrag moet gaan bijbetalen. Maandelijks teveel betalen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Je krijgt de teveel betaalde bedragen uiteindelijk wel weer terug, maar het betalen ervan is onnodig geweest.

Jaarafrekening energie

Elk jaar ontvang je de jaarafrekening energie. Wanneer je deze ontvangt is verschillend. De meeste energieleveranciers versturen de jaarafrekening standaard rondt juli, ongeacht of je op dit tijdstip een jaar lang energie geleverd hebt gekregen. Maar andere energieleveranciers sturen de jaarafrekening pas op wanneer je daadwerkelijk een jaar lang energie ontvangen hebt van de leverancier. Hoe dan ook, iedereen ontvangt tenminste eenmaal per jaar een jaarafrekening energie.

Op de jaarafrekening kun je zien hoeveel energie je het afgelopen jaar hebt verbruikt en voor hoeveel energie je termijnbedragen hebt betaald over het afgelopen jaar. Wanneer je meer verbruikt hebt dan waarvoor je termijnbedragen betaald hebt, dient dit verschil te worden bijbetaald. Wanneer je minder verbruikt hebt dan waarvoor betaald is, ontvang je uiteraard het teveel betaalde bedrag terug op je bankrekening.

Daarnaast kun je uit de jaarafrekening opmaken hoeveel energie je hebt verbruikt. Is dit veel meer dan normaal? Dan is het misschien handig eens te gaan kijken naar de oorzaken van het extra verbruik. Heb je het afgelopen jaar nieuwe apparaten geïnstalleerd in huis? Is er sprake geweest van gezinsuitbreiding? Mochten de kosten gestegen zijn terwijl het verbruik hetzelfde is gebleven, dan is het tijd om over te stappen van energieleverancier. Je energie wordt dan waarschijnlijk geleverd op basis van variabele tarieven die een stuk hoger liggen dan de meeste vaste tarieven.

Ben je benieuwd of jouw energieverbruik een beetje normaal is? Dan kun je jouw energieverbruik vergelijken met dat van andere Nederlandse huishoudens. Zoek daarvoor eens naar het gemiddelde energieverbruik in Nederland.


Maandelijkse energierekening

Naast de jaarafrekening ontvang je iedere maand de factuur voor je termijnbedrag energie. Vaak wordt deze betaald via de automatische incasso en zie je er dus niets van. Toch kan ook deze energierekening waardevolle informatie bevatten. Veel energieleveranciers geven namelijk ook maandelijks door hoeveel energie je verbruikt hebt. Op basis daarvan kun je de termijnbedragen aanpassen zodat je aan het eind van het jaar niet voor verassingen komt te staan. Hiervoor heb je dan wel een energieleverancier nodig die deze mogelijk biedt en een slimme meter. Steeds meer netbeheerders plaatsen slimme meters in hun werkgebied. Heb je nog geen slimme meter? Dan kun je bij je netbeheerder navragen wanneer deze eventueel geplaatst wordt. Deze slimme meter maakt het voor de energieleveranciers mogelijk de meterstanden op afstand uit te lezen. Je hoeft dan dus nooit meer de eigen meterstanden door te geven.

Stroom en kWh

Op de energierekening zul je het begrip kWh tegenkomen. Dit staat voor kilowatt (1000 watt) per uur. Stel dat je een stofzuiger hebt van 1000 watt en je laat deze een uur aanstaan op vol vermogen, dan heb je 1 kWh aan stroom verbruikt mits de stofzuiger op een stabiel verbruik van 1000 watt blijft hangen. Het aantal kWh dat je verbruikt hebt, verteld dus iets over de apparaten in je huis. Wanneer je woning beschikt over een slimme meter kun je het verbruik van verschillende apparaten direct bekijken. Je zult dan bijvoorbeeld zien dat een wasmachine tijdens het wasprogramma weinig energie verbruikt, maar tijdens het centrifugeren juist een boel stroom verbruikt. Over je stroomverbruik ontvang je gelukkig wel weer een aardige korting in de vorm van de heffingskorting stroom. Deze korting bedraagt €373,33 per huishouden, per jaar. Ieder Nederlands huishouden ontvangt deze korting automatisch indien daar recht op is. Daar hoef je niets voor te doen.

Een kWh stroom kost tussen de 20 en 24 cent in 2018, dat valt dus erg mee.

Gas en het gasverbruik in m3

Naast het aantal verbruikte kWh zul je ook een overzicht van het aantal verbruikte kubieke meters gas aantreffen onder de noemer gas per m3. De gasprijs ligt een stuk hoger per kubieke meter dan de stroomprijs per kWh. In 2018 ligt de gasprijs in Nederland tussen de 65-75 cent per kubieke meter. Omdat Nederland nu van het gas moet, zal de gasprijs per kubieke meter in de komende jaren erg hard gaan stijgen. Hiervoor is gekozen om huishoudens over te halen om gebruik te gaan maken van bijvoorbeeld de warmtepomp, waarmee woningen verwarmd worden zonder daarbij gebruik te maken van de gasaansluiting. Heb je geen mogelijkheid om van het gas af te gaan? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om elektrische verwarmingen te plaatsen in de woning. Om huishoudens van het gas af te krijgen wordt namelijk stroom binnenkort goedkoper gemaakt. Daardoor zou je op deze manier nog steeds kunnen besparen op de energierekening.

Energiebelastingen

Ruim de helft van de energierekening bestaat uit energiebelastingen. Je betaalt allereerst gewoon btw over de energierekening. Daarnaast betaal je over zowel stroom als gas verschillende extra belastingen waaronder de ODE, of de opslag duurzame energie. Door middel van deze opslag betaalt ieder huishouden mee aan de energietransitie. Deze energietransitie zal er uiteindelijk voor gaan zorgen dat Nederlandse energie geheel duurzaam wordt opgewekt.

Netbeheer kosten

Ook bestaat een aanzienlijk deel van de energierekening uit netbeheer kosten. Deze kosten betaal je aan de energieleverancier die deze kosten weer doorbetaald aan jouw netbeheerder. De netbeheerder zorgt ervoor dat stroom en gas altijd geleverd kunnen worden aan je adres. Zo zorgt de netbeheerder bijvoorbeeld dat de elektriciteitsmasten in goede staat blijven, maar de netbeheerder zorgt er ook voor dat jouw meters functioneel blijven. De netbeheerder zorgt er ook voor dat, indien mogelijk, jouw woning voorzien wordt van een slimme meter. Wanneer je nog geen slimme meter hebt, maar dit wel graag zou willen, kun je hiervoor terecht bij jouw netbeheerder. Deze kan je vertellen of er binnenkort een slimme meter in de woning geplaatst gaat worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FS82
Aantal keer gelezen: 1572x
Toegevoegd: 16-11-2018 13:23
Gewijzigd: 19-06-2023 11:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!