appelmoes

De lekkerste appelmoes, die maak je natuurlijk zelf!

appelmoesAppelmoes is in Nederland ongekend populair. Het gerecht staat in vele gezinnen vaak meerdere keren per week op tafel. Reden om te zoeken naar de allerlekkerste appelmoes. En die maak je gewoon zelf!

Appelmoes, een populair gerecht

In Nederland wordt regelmatig een schaaltje appelmoes op tafel gezet.  Ouders weten hun kroost vaak te verleiden bepaalde gerechten te eten door ze samen aan te bieden met de frisse, zoete appelmoes. Appelmoes is ook ideaal om minder populaire groentes als spruitjes in te verstoppen, bijvoorbeeld.  Maar ook als zelfstandig gerecht is appelmoes heerlijk bij de warme maaltijd, als tussendoortje, of als toetje. De populariteit is zo groot, dat zelfs een grote hotel- en restaurantketen de appelmoes steevast als belangrijk bestanddeel van de maaltijd presenteerde, compleet met een versierend kersje in het midden. Een product dat zo populair en veelgevraagd was, heeft veel leveranciers ertoe gebracht de appelmoes in blik of glazen potten aan te bieden.  Dit soort appelmoes is zoet, fris en smakelijk. De samenstelling is erop gericht dat deze appelmoes door een grote groep mensen lekker gevonden worden. Het recept is dus ook meer op de grote massa gericht.

Appelmoes en appelcompote

Appelmoes is niet het enige appelproduct dat zich mag verheugen in een grote populariteit bij jong en oud. In de supermarkt zie je vaak vlak bij elkaar twee verschillende potten staan, waarvan de inhoud toch sterk op elkaar lijkt: appelmoes en appelcompote. Ook de smaak lijkt erg op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil: bij de appelmoes zijn de appels tot een gladde moes verwerkt, terwijl je bij de appelcompote nog stukjes gekookte appel tegenkomt.

Selectie van appels

Het hoofdbestanddeel van appelmoes, en trouwens ook voor appelcompote is helder. Voor appelmoes heb je uiteraard appels nodig.  Dat hoeven niet altijd mooie, gave appeltjes te zijn. Voor de bereiding van appelmoes worden ook de exemplaren gebruikt, die beschadigd zijn of er voor de verkoop niet zo mooi uitzien.  Omdat de appels toch geschild, gesneden en verkookt worden is het uiterlijk ook niet zo belangrijk.

Zelf appelmoes maken

Het aanbod in de winkel is groot, maar wel erg op de massa gericht. Als je de appelmoes zelf maakt, kun je deze geheel naar eigen smaak bereiden.  Dat is een belangrijk voordeel, je kunt het dan naar smaak zoeter maken of juist minder zoet.  Het zelf appelmoes maken is erg leuk om te doen, het is ook een prima manier om van grote hoeveelheden appels af te komen, die je goedkoop op de kop hebt weten te tikken, of uit je eigen appelboom hebt geplukt. Zelf appelmoes maken is ook een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen op een druilerige vakantiedag.

Een stappenplan om zelf appelmoes te maken

Om appelmoes te maken heb je appels nodig. Hoeveel, dat hangt af van de hoeveelheid appelmoes die je wil maken. Dat hoeft niet meteen heel veel te zijn, je kunt ook met kleinere hoeveelheden beginnen, zodat je het proces goed onder de knie kunt krijgen. Behalve appels heb je waarschijnlijk ook suiker of een andere zoetstof zoals stevia nodig. Uiteraard gebruik je ook gereedschappen, zoals een pan, een schilmesje en een houten lepel.

Om zelf appelmoes te maken kun je onderstaande stappen volgen:

  • De appels worden allereerst goed gewassen en geschild.
  • De geschilde appels worden in stukjes gesneden, de klokhuizen gooi je weg. Als je de stukjes kleiner maakt zal het koken van de appels sneller gaan, maak de stukjes dus niet te groot.
  • Alle stukje worden in een pan gedaan, waar je een laagje water in hebt staan. Hoe meer water, hoe wateriger de appelmoes gaat worden, dus beperk de hoeveelheid water.
  • Breng de inhoud van de pan aan de kook.
  • Laat alles op een zacht pitje een half uurtje doorkoken. Dit zorgt ervoor dat de stukjes appel zacht worden, er ontstaat een moes. Roer het mengsel regelmatig met een houten lepel om, zodat het niet kan aanbranden. Je gebruikt een houten lepel, omdat deze in de pan niet zo warm wordt. Na het roeren is het beter om de lepel even uit de pan te nemen.
  • Als je van zoetere appelmoes houdt voeg je nu alvast een beetje suiker toe. Niet teveel, begin maar met één eetlepel. Deze stap is uiteraard ook afhankelijk van de keuze van je appels. Als je heel zoete appels hebt gebruikt, dan sla je deze stap over. Bij wat zuurdere appels is het toevoegen van een beetje suiker dan weer wel wat prettiger.
  • Wil je appelcompote maken, dan moeten er stukjes gekookte appelmoes in je mengsel blijven zitten. In dat geval haal je de pan van het vuur als nog niet alle stukjes appel tot een moes uit elkaar zijn gevallen.
  • Wil je appelmoes maken, dan laat je het mengsel zachtjes doorkoken tot echt alle stukjes weg zijn. Met een stamper of mixer kun je het allemaal wat sneller laten verlopen.
  • Nu voeg je naar smaak suiker toe. Je kunt daar geen standaard-hoeveelheid voor hanteren, niet alle appelsoorten zijn even zoet en dat geld ook voor verschillende exemplaren van één soort. Teveel suiker is niet gezond, dus het is verstandig je hier een beetje in te houden. Misschien moet je even wennen aan wat minder zoete appelmoes, maar het is echt veel lekkerder: dan proef je niet de suiker maar juist de appels. En daar gaat het toch eigenlijk om, niet waar? Je kunt in plaats van suiker overigens ook een paar druppels stevia gebruiken.
  • Wil je eens iets bijzonders proberen? Met een beetje kaneel voeg je een verrassend extra smaakje toe.
  • Vaak wordt appelmoes gekoeld gegeten, maar ook warm is het heel lekker.
  • Heb je heel veel appelmoes gemaakt? In een glazen pot kun je de appelmoes, nadat deze is afgekoeld, in de koelkast nog wel een paar dagen goed houden. Omdat je er geen conserveringsmiddelen aan hebt toegevoegd is de houdbaarheid beperkt. Maar dat is natuurlijk geen probleem. Je zelfgemaakte appelmoes is veel te lekker om lang te laten staan!

En nu genieten!

Nu je zelf helemaal naar je eigen smaak overheerlijke appelmoes hebt gemaakt, kun je beginnen met genieten. En zeg nu zelf, de smaak van je eigen appelmoes of appelcompote is veel rijker, het smaakt gewoon veel meer naar appel! Nu je dit eenmaal geproefd hebt zal je opvallen hoe suikerig de appelmoes uit de winkel is en hoe weinig uitgesproken de smaak. Voortaan geniet je van je eigen appelmoes!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 2129x
Toegevoegd: 07-12-2016 19:38
Gewijzigd: 08-12-2016 21:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!