In Nederland wordt regelmatig een schaaltje appelmoes op tafel gezet. Ouders weten hun kroost vaak te verleiden bepaalde gerechten te eten door ze samen aan te bieden met de frisse, zoete appelmoes. Appelmoes is ook ideaal om minder populaire groentes als spruitjes in te verstoppen, bijvoorbeeld. Maar ook als zelfstandig gerecht is appelmoes heerlijk bij de warme maaltijd, als tussendoortje, of als toetje. De populariteit is zo groot, dat zelfs een grote hotel- en restaurantketen de appelmoes steevast als belangrijk bestanddeel van de maaltijd presenteerde, compleet met een versierend kersje in het midden. Een product dat zo populair en veelgevraagd was, heeft veel leveranciers ertoe gebracht de appelmoes in blik of glazen potten aan te bieden. Dit soort appelmoes is zoet, fris en smakelijk. De samenstelling is erop gericht dat deze appelmoes door een grote groep mensen lekker gevonden worden. Het recept is dus ook meer op de grote massa gericht.
Appelmoes is niet het enige appelproduct dat zich mag verheugen in een grote populariteit bij jong en oud. In de supermarkt zie je vaak vlak bij elkaar twee verschillende potten staan, waarvan de inhoud toch sterk op elkaar lijkt: appelmoes en appelcompote. Ook de smaak lijkt erg op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil: bij de appelmoes zijn de appels tot een gladde moes verwerkt, terwijl je bij de appelcompote nog stukjes gekookte appel tegenkomt.
Het hoofdbestanddeel van appelmoes, en trouwens ook voor appelcompote is helder. Voor appelmoes heb je uiteraard appels nodig. Dat hoeven niet altijd mooie, gave appeltjes te zijn. Voor de bereiding van appelmoes worden ook de exemplaren gebruikt, die beschadigd zijn of er voor de verkoop niet zo mooi uitzien. Omdat de appels toch geschild, gesneden en verkookt worden is het uiterlijk ook niet zo belangrijk.
Het aanbod in de winkel is groot, maar wel erg op de massa gericht. Als je de appelmoes zelf maakt, kun je deze geheel naar eigen smaak bereiden. Dat is een belangrijk voordeel, je kunt het dan naar smaak zoeter maken of juist minder zoet. Het zelf appelmoes maken is erg leuk om te doen, het is ook een prima manier om van grote hoeveelheden appels af te komen, die je goedkoop op de kop hebt weten te tikken, of uit je eigen appelboom hebt geplukt. Zelf appelmoes maken is ook een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen op een druilerige vakantiedag.
Om appelmoes te maken heb je appels nodig. Hoeveel, dat hangt af van de hoeveelheid appelmoes die je wil maken. Dat hoeft niet meteen heel veel te zijn, je kunt ook met kleinere hoeveelheden beginnen, zodat je het proces goed onder de knie kunt krijgen. Behalve appels heb je waarschijnlijk ook suiker of een andere zoetstof zoals stevia nodig. Uiteraard gebruik je ook gereedschappen, zoals een pan, een schilmesje en een houten lepel.
Om zelf appelmoes te maken kun je onderstaande stappen volgen:
Nu je zelf helemaal naar je eigen smaak overheerlijke appelmoes hebt gemaakt, kun je beginnen met genieten. En zeg nu zelf, de smaak van je eigen appelmoes of appelcompote is veel rijker, het smaakt gewoon veel meer naar appel! Nu je dit eenmaal geproefd hebt zal je opvallen hoe suikerig de appelmoes uit de winkel is en hoe weinig uitgesproken de smaak. Voortaan geniet je van je eigen appelmoes!