10 tips om een zorgeloos diner te organiseren

10 tips om een zorgeloos diner te organiseren

10 tips om een zorgeloos diner te organiserenIedereen krijgt weleens eters over de vloer! Hoe bereid je dit voor? Je wilt immers een goede indruk maken op vrienden, collega’s en je familie. In dit artikel geven we je tien handige tips, die je helpen een zorgeloos diner te organiseren. Er zijn genoeg anderen die je kunnen helpen. Dit maakt de voorbereiding van een perfect en zorgeloos diner niet alleen makkelijker, maar neemt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij je weg.

Tip 1: doe de boodschappen twee dagen eerder

Om te beginnen kan het verstandig zijn om de boodschappen voor je diner twee of drie dagen voor het diner te halen. De kans bestaat dat bepaalde producten niet op voorraad zijn bij je favoriete supermarkt. Ook kun je zo naar de markt gaan, welke er niet iedere dag zal staan! Op de markt zijn ingrediënten voor het diner vaak verser en daarbij ook nog eens goedkoper. De laatste dingen kun je eventueel nog op de dag zelf halen, als blijkt dat je per ongeluk wat vergeten bent tijdens het doen van de boodschappen. 

Tip 2: dek de tafel ruim voor de komst van de eters

Ook het dekken van de tafel brengt vaak de nodige stress met zich mee. Niet alleen gebeurt dit vaak op het laatste moment, ook wil je alle messen, vorken en lepels recht hebben liggen. Daar komt bij dat er mogelijk een laagje stof op je mooiste glazen is ontstaan, waardoor je deze nog moet poetsen. Denk bijvoorbeeld aan prachtige kristallen glazen, die je normaliter wellicht niet zou gebruiken. Door de tafel al in de middag te dekken, voorkom je dat dergelijke situaties voor onnodig veel stress zorgen. Zo kun je jezelf in de avond richten op de bereiding van de gerechten.

Tip 3: bereid de recepten al een week eerder voor 

Je wilt er zeker van zijn dat de recepten uitvoerbaar zijn met de keukenapparatuur die je in huis hebt. Evenals dat de recepten smaakvol moeten zijn en moeten passen bij het seizoen waarin je ze bereidt. Stoofpeertjes worden vaak bijvoorbeeld in de herfst gegeten, in plaats van in de zomer! Om deze reden kan het slim zijn om de gerechten al een week eerder te bereiden en zelf te proeven. Mocht blijken dat ze minder lekker zijn dan gedacht, kun je nog voor een ander recept kiezen. Ook heb je op deze manier al eens geoefend vooraf, wat het bereiden van het diner op de dag zelf makkelijker zal maken. 

Tip 4: zorg voor een prachtige aankleding

De aankleding doet vaak ontzettend veel met de uitstraling van een tafel! Zorg er daarom voor, dat je voldoende aandacht besteedt aan de aankleding hiervan. Kies voor een prachtig tafelkleed, met daarop je mooiste servies en kristallen glazen. Het bestek kun je, net als de glazen, voor de komst van je bezoekers nog eens opblinken. Mocht je biefstuk serveren, dan is het verstandig om de messen ook kort te slijpen. Zo weet je zeker, dat je gasten makkelijk door het vlees kunnen komen met hun mes. 

Tip 5: gebruik kaarsen voor een romantisch gevoel

Bij het aankleden van de tafel mogen een aantal romantische elementen niet ontbreken. Je wilt het licht wellicht uit laten staan tijdens het diner, om een romantisch en sfeervol effect te creëren. Om elkaar toch te kunnen blijven zien, mag een mooie kaars niet ontbreken! Kies bijvoorbeeld voor een schaal met verschillende formaten en kleuren kaarsen. Het maakt de aankleding van de tafel compleet en zal deze een sfeervolle, gezellige uitstraling geven. Een uitstraling waar iedereen zich prettig bij voelt!Tip 6: laat iedere eter een gang bereiden

Wanneer je de tijd niet hebt om het diner volledig zelf voor te bereiden, kun je er ook voor kiezen om iedere eter zelf een gang mee te laten nemen. De een zorgt voor de bereiding van het voorgerecht, de ander voor het hoofdgerecht en weer een ander voor het nagerecht! Zo beleef je een zorgeloos diner, waar je zelf niet bijster veel omkijken meer naar hebt. Daarbij scheelt het splitsen van de gerechten voor een behoorlijke besparing. Mocht je met vier stellen zijn, dan kun je zelf voor het drinken zorgen. De andere stellen zorgen in dit geval voor de gerechten van het diner. 

Tip 7: kies voor een barbecue in de tuin

Mocht je een diner in de zomer willen organiseren, dan kun je ook voor een barbecue kiezen. Een barbecue is niet alleen ontzettend lekker, ook nog eens erg gezellig! Samen rond de barbecue staan, om ieder z’n eigen vlees en gegrilde groenten te kunnen bereiden. Je kunt vooraf vlees bij een slager bestellen en dit op grote tafels uitstallen als het bezoek er is. Zorg er wel voor, dat er geen vliegen bij het vlees kunnen komen. Op internet vind je de lekkerste recepten voor bij de barbecue! 

Tip 8: geef ieder gezinslid een taak bij het diner

Waar eerder al beschreven werd dat iedere gast een gerecht kan voorbereiden, kun je ook ieder gezinslid een taak geven. De een zorgt voor het dekken van de tafel, de ander voor het afruimen van de tafel tussen de gangen door en weer een ander voor het drinken. Op deze manier heb je zelf minder taken, waardoor je zorgeloos aan de bereiding van je gerechten kunt beginnen. Het maakt het voorbereiden van een diner niet alleen makkelijker, maar is daarbij ook een stuk gezelliger. 

Tip 9: bereid een lopend buffet voor

Een negende tip om een zorgeloos diner te ervaren, is het voorbereiden van een lopend buffet. Vergelijk een lopend buffet met een barbecue in de tuin! Ook bij een lopend buffet kan iedere gast zelf z’n bord vullen. In combinatie met de eerder gegeven tips uit dit artikel, kun je ervoor kiezen om eters zelf een gerecht voor te laten bereiden voor het lopend buffet. Kies bijvoorbeeld voor een aantal maaltijdsalades, twee verschillende soepen, enzovoorts. Je kunt de verschillende gerechten op een mooi opgediende tafel zetten. 

Tip 10: kies voor makkelijke recepten

Tot slot een van de meest voor de hand liggende tips: zorg dat je voor makkelijke recepten kiest. Op deze manier weet je zeker dat het bereiden van de recepten zal lukken, zonder bang te hoeven zijn dat het eten aanbrandt of niet mooi opgediend wordt. Je kunt voor een recept kiezen wat je al talloze keren bereid hebt, of op internet naar makkelijke recepten zoeken. Vaak vind je bij recepten op internet een indicatie van de moeilijkheid van de bereiding hiervan. Daarbij kun recepten bij elkaar zoeken, die vooraf opgegeven ingrediënten bevatten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 2889x
Toegevoegd: 09-01-2019 09:52
Gewijzigd: 12-01-2019 11:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!