Zelf brood bakken: alles wat je moet weten

Zelf brood bakken: alles wat je moet weten

Zelf brood bakken: alles wat je moet wetenJe eigen brood bakken is niet alleen een geweldige manier om geld te besparen, maar het is ook een leuk en gemakkelijk project voor het hele gezin.

Welk soort brood?

Eerst moet je beslissen wat voor soort brood je wilt maken. Er zijn veel verschillende soorten meel, dus dit zal helpen bepalen welk soort gist, suiker, zout en andere ingrediënten je nodig hebt om elke keer het perfecte brood te krijgen.

Hier zijn enkele voorbeelden:

- Volkoren meel vereist sterke gisten die de hardere textuur en het hoge eiwitgehalte van volkoren meel aankunnen. Brood gemaakt met witte of verrijkte bloem heeft niet zoveel gist nodig omdat deze soorten minder zijn verwerkt dan volle granen en meer water bevatten. Witte of verrijkte meelsoorten vereisen ook niet zoveel kneden, wat ze een geweldige optie maakt voor de beginnende broodbakmachine. Door verschillende soorten brood te leren maken, kun je je favoriete recepten vinden en in een mum van tijd een expert worden!

- De ingrediënten die je gebruikt zijn sterk afhankelijk van het meel. Broodmeel is gemaakt van harde tarwe die grotere hoeveelheden gluten bevat. Gluten is een eiwit dat werkt als een bindmiddel en het brood elasticiteit, structuur en kauwbaarheid geeft. Het eiwitgehalte in bloem kan variëren van 8 tot 14 procent. Over het algemeen geldt dat hoe meer gluten er in het broodmeel zit, het brood tijdens het bakken een mooie korstkleur en uiterlijk zal hebben met een taaie textuur wanneer het klaar is om te eten. - Meel met een hoger eiwitgehalte maakt het deeg makkelijker om mee te werken omdat het meer water kan opnemen. Naarmate je twee ingrediënten door elkaar kneedt, zal de hoeveelheid gluten die wordt gevormd toenemen. Een brood gemaakt met broodmeel is meestal beter gerezen en geeft een duidelijke, taaie textuur in vergelijking met pannenkoekenbeslagachtig beslag gemaakt van bloem voor alle doeleinden.

Welke bakapparatuur heb je nodig?

Brood moet binnen twee uur worden gebakken nadat de ingrediënten zijn gemengd of gekoeld. Dit betekent dat je de bakapparatuur al moet hebben ingesteld en klaar voor gebruik, zodat je je kans op warm, vers brood niet mist.

  • Een grote steelpan met zware bodem en deksel zonder antiaanbaklaag
  • Een gietijzeren koekepan van 10 inch of een gietijzeren koekepan van 8 ½ inch voor elk brood
  • Bakpapier (om onder het deeg te leggen)
  • Stevige ovenwanten die niet lang zijn; ze moeten ongeveer 2,5 cm boven je elleboog komen
  • Een houten lepel of spatel om natte ingrediënten te roeren (gebruik nooit een metalen keukengerei)
  • Vormgereedschap zoals een snijplank met diepe zijkanten, deegroller of schone wijnfles (voor het maken van broodjes)
  • Een pizzasteen of bakplaat
  • Koelrek (roosters werken het beste)
  • Een instant leesthermometer
  • Broodmes om je afgewerkte broden te snijden

Hoe kneed je het deeg?

Kneden is een essentiële stap bij het maken van brood. Het ontwikkelt gluten, wat helpt om luchtbellen op te sluiten en vast te houden, zodat brood kan rijzen als het in de oven staat. Het geeft ook structuur aan het brood en helpt bij de elasticiteit van het deeg.

  • Doe je gist en suiker in een grote mengkom (als je olie gebruikt, voeg die dan ook toe) en giet er warm water bij. Meng goed met een lepel tot de gist is opgelost en laat het een paar minuten staan.
  • Voeg zout en lichtgeklopte eieren toe en voeg bloem per kopje toe terwijl u roert met een houten lepel of spatel. Je hoeft misschien niet al het meel te gebruiken dat je hebt, dus stop met toevoegen wanneer het deeg een bal vormt die gemakkelijk te hanteren is maar niet te plakkerig is (soms kun je indien nodig een beetje meer bloem toevoegen).
  • Stort het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het tot een gladde massa. Op dit punt kun je alle extra ingrediënten toevoegen die je recept nodig heeft, plaats het deeg dan terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat het ongeveer een uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, pons het naar beneden, vouw het dubbel en wikkel het in huishoudfolie of plaats het in een luchtdichte bak. Zet het bakje tussen de 8 uur en 3 dagen in de koelkast, afhankelijk van het soort brood dat je gaat bakken (zie hieronder)
  • Als het deeg is afgekoeld, haal je het uit de koelkast en laat je het ongeveer 15 minuten staan voordat je het uitrolt of vormgeeft.

Hoe weet je wanneer het tijd is om het brood te bakken?

  • Dit is erg belangrijk! Het is altijd het beste om uw deeg te controleren met een thermometer die direct kan worden gelezen. Je brood moet een interne temperatuur van ongeveer 200 graden Fahrenheit bereiken voordat je het in de oven doet
  • Het uiterlijk van gebakken brood kan variëren, afhankelijk van het soort brood dat u maakt.
  • Laat het brood volledig afkoelen voordat u het snijdt of bewaart
  • Als uw brood een bijzonder donkere korst heeft, kunt u de bovenkant afdekken met een schone theedoek om te voorkomen dat het te bruin wordt

TIP: Je moet slechts één brood per keer bakken (in plaats van veel broden), omdat elk brood verschillende temperaturen en tijdschema's nodig heeft.



Welk type broodmeel

Broodmeel is het beste voor volkorenbrood. Volkoren meel is eiwitrijker dan voor alle doeleinden, dus ze hebben mogelijk meer water nodig om de juiste consistentie te krijgen.
Broodmeel heeft meer gluten dan normaal voor alle doeleinden, dus het helpt het volkorenbrood vochtig en zacht te houden. Witte broden worden meestal gemaakt voor alle doeleinden, wat een mix is van harde en zachte tarwe. De zachtheid van bloem voor alle doeleinden zorgt voor een lichter brood omdat er minder eiwitten zijn om glutenbindingen te vormen. Gluten is wat brood zijn structuur geeft.
Taartmeel heeft de minste hoeveelheid eiwit, wat betekent dat het helemaal niet veel gluten zal produceren. Dit leidt tot een zeer malse en zachte textuur die zorgt voor geweldige taarten!

Brooddeeg wordt ingedeeld in twee categorieën: mager en verrijkt

Mager deeg heeft iets meer vet dan verrijkt deeg, maar ze zijn nog steeds erg mager. Mager brood heeft een langere rijstijd nodig om het wat structuur te geven en een deel van het zetmeel vast te zetten, wat zal helpen voorkomen dat het brood krimpt na het bakken.
Verrijkt brood is eigenlijk precies hoe het klinkt - er wordt tijdens de bereiding meer vet aan het deeg toegevoegd. Dit geeft het meer smaak, malsheid en helpt het goed te rijzen.

Waarom zijn er aan witte broden extra gluten toegevoegd?

De hoeveelheid gluten in het meel bepaalt hoeveel rijkracht je brood heeft. Dus als je bijvoorbeeld iets als flatbread of pizzabodem maakt waar je een meer krokante textuur wilt, dan wil je niet te veel gluten in de bloem gebruiken. Voor iets als sandwichbrood waar je een lichte, luchtige textuur wilt, zal er wat extra gluten aan worden toegevoegd waardoor het goed kan rijzen en het deeg niet te dicht of te zwaar wordt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 1364x
Toegevoegd: 05-01-2022 15:45
Gewijzigd: 06-01-2022 16:27

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!