De airfryer, meer dan een gezonde frituurpan

De airfryer, meer dan een gezonde frituurpan

De airfryer, meer dan een gezonde frituurpanHoewel iedereen wel weet dat frituren best ongezond is en de kans op overgewicht zeer snel toeneemt als je dit op zeer regelmatige basis doet, is het af en toe frituren gewoon erg lekker. De airfryer is langzamerhand een volwaardig alternatief voor de ouderwetse frituurpan en een stuk gezonder!

De airfryer, meer dan een gezonde frituurpan

Hoewel iedereen wel weet dat frituren best ongezond is en de kans op overgewicht zeer snel toeneemt als je dit op zeer regelmatige basis doet, is het af en toe frituren gewoon erg lekker. Een lekkere frikandel, kroket of een portie friet is nu eenmaal iets dat veel mensen niet kunnen weerstaan. Af en toe de frituurpan aanzetten mag ook heus wel. Het wordt anders als je dit meerdere keren per week of zelfs dagelijks doet. Dit is allesbehalve gezond en ook een slecht voorbeeld voor kinderen die toch ook de nodige groente en fruit nodig hebben. Maar er is een mogelijkheid om gezond te frituren. Dit kan met de airfryer.

Wat is een airfryer?

Dit toestel is een tegenhanger van de klassieke frituurpan zoals we die allemaal kennen. Het grote verschil met een frituurpan is dat er geen frituurolie of frituurvet in gaat. Het frituren gebeurt door middel van hete lucht. De naam is vertaald naar het Nederlands iets als ‘lucht frituurder” of ook wel heteluchtfriteuse. Doordat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt, zal het gefrituurde voedsel veel minder vet bevatten, wat een stuk gezonder is. Maar het apparaat biedt meer dan enkel een frituurpan. Je kunt er ook in bakken, grillen en braden. Dit maakt het een functioneel apparaat. Wanneer je de gebruikelijke snacks wilt frituren, is het verstandig om te kiezen voor producten die speciaal voor de airfryer zijn ontwikkeld. Bij de ‘normale’ producten, zoals kroketten, frikandellen en friet is de kans dat ze minder bruin worden en dat is toch iets dat we graag bij gefrituurd voedsel willen zien. Afhankelijk van het merk en type heteluchtfriteuse kan het nodig zijn om een lepeltje (plantaardige) olie toe te voegen.

Hoe werkt het?

Wanneer je het apparaat aanzet, zal een verwarmingselement het apparaat opwarmen tot 200 graden. Een ventilator in het toestel zorgt ervoor dat de hete lucht constant rondom de binnenpan met het gerecht draait. Door het constant wervelen van hete lucht, wordt het gerecht rondom en gelijkmatig gegaard en ontstaat er een knapperig korstje op bijvoorbeeld de friet. Het instellen van de airfryer kan verschillen per merk. Via het bedieningspaneel stel je de baktijd en de temperatuur in. Bij andere merken is het weer mogelijk om te kiezen voor een speciaal bakprogramma, zoals grillen of braden.De voordelen van hete lucht

  • De klassieke frituurpan zal eerst moeten opwarmen voordat de frituurolie of vet geschikt is om te gebruiken. De airfryer heeft zijn temperatuur binnen enkele minuten bereikt en zal dit met een piepsignaal aangeven. Zo vergeet je hem ook niet en weet je zeker dat je op de juiste temperatuur frituurt. 
  • De heteluchtfriteuse stel je in op een bepaalde baktijd of een bakprogramma. Als de baktijd verstreken is, zal hij automatisch stoppen met bakken. Dit voorkomt dat je de hele tijd bij het apparaat in de buurt moet zijn, maar kun je in de tussentijd met andere dingen bezig gaan zonder dat je gerecht zal verbranden.
  • Uiteraard zal het gerecht een bepaalde geur afgeven. Maar in tegenstelling tot de klassieke frituurpan zal de frituurlucht niet de hele avond in je huis rond blijven hangen.
  • Na enkele malen gebruik ziet een frituurpan er niet meer uit. De frituurpan zit onder de vetvlekken en je zult ook met enige regelmaat je frituurvet moeten vervangen. Hier heb je met een airfryer helemaal geen last van.
  • Doordat de frituurpan onder de vetvlekken zit, kan het een hele klus zijn om de pan schoon te maken. Sommige vlekken krijg je niet meer weg. De airfryer is heel gemakkelijk schoon te maken. Het is zelfs zo dat het frituurmandje en de bak in de vaatwasser kunnen. Het is ook veel gemakkelijker om het apparaat telkens na gebruik schoon te maken, zodat deze altijd schoon blijft.
  • Je kunt naast frituren met hete lucht ook bakken, braden en grillen. Hierdoor zal de heteluchtfriteuse een waardevol keukenapparaat zijn die je zeer regelmatig gebruikt.
  • Gefrituurd voedsel dat uit de airfryer komt is vele malen gezonder dan gefrituurd voedsel uit olie of vet. Je gerechten zullen tot ruim 80% minder vet bevatten.

De smaak van gerechten uit de airfryer

Wil je een airfryer kopen, dan zul je dit waarschijnlijk doen ter vervanging van de frituurpan. Meestal komen mensen er pas nadat ze er een gekocht hebben achter dat er veel meer mee te doen is dan enkel frituren. De grote vraag is natuurlijk of het gefrituurde voedsel ook hetzelfde smaakt als wanneer het uit de frituurpan komt. Normaliter zal het eten uit de heteluchtfriteuse zeker niet tegenvallen. Er spelen alleen twee zaken: de gewenning van een vette hap uit frituurolie en het soort en merk friet en snacks. Er zijn mensen die niet aan de smaak kunnen of willen wennen. Dit zijn de verstokte vette hap eters aan wie de heteluchtfriteuse niet besteed is. Maar de meeste mensen die er een kopen zullen tevreden zijn. Wel kan het zijn dat het een tijdje duurt voordat je het juiste merk friet en snacks hebt gevonden. Normale bitterballen en kroketten die voorzien zijn van een paneerlaagje kunnen enigszins bleek uit de airfryer komen. Betreffende smaak zal het niet minder zijn, maar veel mensen prefereren nu eenmaal een goudbruin laagje. In dit geval kun je ook kiezen voor speciale airfryer snacks en friet. Ook ovenfriet en ovensnacks zullen goed in de heteluchtfriteuse passen. Over de krokantheid hoef je je geen zorgen te maken. In een frituurpan of bakpan kunnen sommige gerechten zompig worden door de gebruikte boter en vet. Dit is geenszins het geval in een heteluchtfriteuse. Schroom niet om dingen uit te proberen. Zowel de bereidingstijd als de verschillende soorten producten hangt vooral af van je persoonlijke smaak.

Soorten en merken

Je hebt echt een hele grote keuze uit verschillende soorten en merken. Het was Philips die de naam heeft bedacht en als merknaam voor hun producten gebruikt. In de regel wordt met airfryer alle merken heteluchtfriteuses aangeduid, maar Philips is het enige merk dat het als merknaam mag gebruiken. Bij aanschaf van een standaard model kunnen sommige mensen wat teleurgesteld zijn vanwege de afmetingen. De hoeveelheid porties dat je hierin kunt frituren is meer geschikt voor alleenstaanden of tweepersoonshuishoudens, maar niet voor een heel gezin. Wil je voor een heel gezin frituren? Overweeg dan de aanschaf van een XL airfryer of nog beter de XXL airfryer. Hier kun je gemakkelijk gezinsporties in bereiden en dit zijn iets luxere uitgevoerde toestellen met wat meer opties dan een standaard model. Welk merk je moet aanschaffen is in principe afhankelijk van je eigen wensen, eisen en budget. Een airfryer is duurder dan een frituurpan en de luxere XL en XXL airfryers zijn nog iets duurder. De werking van alle merken zal hetzelfde zijn, enkel de bediening zal per merk verschillen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2405x
Toegevoegd: 12-04-2019 15:22
Gewijzigd: 17-04-2019 21:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!