aardappels koken

Aardappels koken

aardappels kokenWil je graag aardappels koken, maar geen idee hoe je dat moet doen? Of wil je meer weten over het koken van aardappels? In dit artikel kom je er hoe dan ook meer over weten. Lees het door en gebruik het in de praktijk!

Algemeen, aardappels koken

Aardappels groeien als knollen onder de grond. Aan één plant komen veel aardappels. Het oogsten van aardappels heet rooien en het zetten van aardappels heet poten, kleine pootaardappels worden gebruikt voor een nieuwe oogst. Uit deze goed gecontroleerde kleine pootaardappels groeien nieuwe planten. Aardappelteelt is niet erg belastend voor het milieu, omdat er weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas komen. Aardappels koken gebeurt in veel Nederlandse gezinnen bijna elke dag.

  • Je neemt het aantal aardappels dat je nodig hebt en schilt deze met een aardappelmesje of een dunschiller. Lelijke stukken verwijder je.
  • Vervolgens was je de aardappels. Je zet de aardappels half onder water in een pan op het vuur.
  • Je brengt het water met de aardappels aan de kook.
  • Je voegt eventueel wat zout toe. Je kookt de aardappels ongeveer in een kwartier gaar.
  • Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn.
  • Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je water af en je laat de aardappels droog stomen op het vuur.
  • Blijf erbij, want ze branden snel aan!

Aardappels koken kun je doen om er stamppot van te maken of aardappelpuree of je eet de gekookte aardappels met groente en een stukje vlees of vis. Heerlijke jus erbij en smullen maar van de gekookte aardappels. Een doorsnee menu ziet er als volgt uit: soep vooraf, aardappels met groente en vlees of vis als hoofdgerecht en een toetje, vla, yoghurt, kwark of fruit. Aardappels maken al lang en vaak deel uit van een maaltijd. Gekookte aardappels worden soms vervangen door frietjes, gebakken aardappels, rijst, macaroni, spaghetti of een andere pasta. Een aardappel is een Nederlands product. Je kunt aardappelen ook bij een aardappelboer aan huis kopen als je in een dorp of op het platteland woont, maar meestal worden aardappels in de supermarkt of groentewinkel gekocht.

Er zijn verschillende soorten aardappels en de ene aardappel smaakt veel lekkerder dan de andere, maar ook voor aardappels geldt: smaken verschillen en zijn zeer persoonlijk. Veel mensen 'wachten' ongeduldig elk jaar opnieuw op de nieuw geoogste aardappels. Heerlijk zowel om te bakken als ook om te koken. Aardappels waren vroeger erg goedkoop, dat kun je nu niet meer zeggen. Van gekookte aardappels die je over hebt na de maaltijd, kun je de volgende dag aardappelpuree maken. Je voegt wat melk en nootmuskaat voor de liefhebber toe en je verwarmt het geheel goed door. Je kunt overgebleven aardappels ook de volgende dag bakken. Van gekookte aardappels kun je een heerlijke stamppot maken. Andijvie stamppot, hutspot (aardappels, uien en winterwortelen), boerenkool stamppot, broccoli stamppot en wat jij nog meer lekker vindt. Een lekkere jus erbij met een stuk braadworst of een runderlap en het is smullen!! Aardappels koken is de basis en de rest van de maaltijd creëer jij er omheen. Aardappels zitten vol vitamine B 6 en vezels. Aardappels zijn zeer voedzaam, zorgen voor energie en ook de werking van de darmen wordt door het eten van aardappels bevorderd.

Aardappels koken in de schil

Om alle vitamines te behouden geven sommigen er de voorkeur aan om aardappels te koken in de schil. Er wordt namelijk bij veel producten gezegd dat de meeste vitamines vlak onder de schil zitten. Het is wel belangrijk dat je aardappels met schil goed schoon boent, zoals het schoonmaken van aardappels wordt genoemd. Verder is de werkwijze hetzelfde als bij het koken van aardappels zonder schil. De schil haal je eraf als de aardappels op je bord liggen.

Aardappels in de oven

Hieronder volgt een recept van aardappels in de oven dat je naar eigen smaak uiteraard aan kunt passen. Wat heb je nodig? Leg klaar: 6 grote aardappels, 2 uien, ¼ liter slagroom, 100 gram geraspte kaas, jong belegen of belegen, beetje zout en peper, rozemarijn en een teentje knoflook. Je zet de oven op een temperatuur van 225 graden. Schil de aardappels, was ze, laat ze uitlekken in een vergiet en snijd de aardappels in schijfjes (zoals je doet als je aardappels gaat bakken). Vervolgens snijd je uien in kleine stukjes. Daarna klop je slagroom, kaas, ui, peper en zout, rozemarijn allemaal door elkaar en ten slotte voeg je daar een uitgeperst teentje knoflook aan toe. De aardappelschijfjes leg je in de ovenschaal, het mengsel gaat over de aardappels. Je dekt de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in het midden van de oven. Je laat het geheel garen in ongeveer 50 minuten. Vervolgens kun je heerlijk eten van de ovenschotel.

Aardappels koken in bouillon

Wanneer jij een keer de gekookte aardappels wat pittiger wilt eten dan kun je de aardappels koken in water waaraan een bouillonblokje is toegevoegd. Zijn de aardappels gaar, laat ze droog stomen. Vervolgens is het lekker om de aardappels te eten met een klontje boter en wat verse peterselie erbij. Je kunt dan de jus achterwege laten.

Soorten aardappels

Een aardappel is een aardappel! Klopt dat? Nee, er zijn namelijk verschillende soorten aardappels en als jij je eten goed proeft, bewust eet, dan zul je dat ook merken. Soorten aardappels:

  • Vastkokende aardappels, goed om te koken, te bakken, te wokken, voor salade. Aardappelras Nicola en Inova zijn vastkokende aardappels.
  • Vrij vastkokende, geschikt om te bakken, te koken, te wokken en voor de salade. Bildtstar en Platina horen bij de vrij vastkokende aardappels.
  • Kruimige aardappels gebruik je voor stamppot, puree of het poffen van aardappels. Milva en Melody zijn kruimige aardappels.
  • Zeer kruimige aardappels, geschikt voor stamppot, puree en het poffen van aardappels. Eigenheimer en Doré behoren tot de zeer kruimige aardappels.

Houdbaarheid aardappels in huis of berging

Op de verpakking van aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Aardappels kun je met gemak 2 tot 3 weken bewaren. Naarmate ze ouder worden gaat wel de kwaliteit achteruit en kunnen er zich uitlopers vormen. De aardappels moeten niet warm en niet vochtig worden bewaard. Een koele plek van 8 tot 10 graden is prima. Moet je veel aardappels bewaren, bijvoorbeeld omdat je zelf een moestuin hebt waarin je aardappels hebt geoogst, zorg dan dat de aardappels koel, goed geventileerd, zonder daglicht, zonder vorst in een kelder of schuur bewaard worden. Leg de aardappels als het mogelijk is wat uit elkaar. Je kunt aardappels ook in jutezakken of in houten kistjes bewaren. Aardappels die gekookt zijn bewaar je het beste in de koelkast met een maximum van 2 dagen. In de diepvries kun je de gekookte aardappels tot wel 3 maanden bewaren.

Aardappels om frietjes te maken

Het bintje staat op nummer 1. Deze aardappel is favoriet als het gaat om de lekkerste frietjes te maken. Gebruik grote en alleen goede aardappelen voor frietjes. Het bintje is een bloemige aardappel. Het aardappelras Santé en Désirée zijn ook zeer geschikt. Voor lekkere frietjes is niet alleen een goede aardappel van belang. Het vet waarin de friet wordt gebakken speelt een heel grote rol bij de smaak van de frietjes.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 10161x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:27
Gewijzigd: 25-07-2016 23:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!