prei koken

Prei koken

prei kokenWil je graag prei klaarmaken? Zorg er dan voor dat je weet hoe dat in zijn werk gaat. Je kunt hier meer lezen over hoe je prei kunt koken en dan kun je het zelf doen. Een verse groente, lees snel meer over prei.

Algemeen, prei

Prei kun je zien als een "oude" bekende als je over groente praat. Prei wordt het meest gekookt gegeten, rauw kan ook, prei kan in salades worden verwerkt en in de groentesoep worden meegekookt (prei hoeft maar eventjes in de soep worden meegekookt). Maak je zelf groentesoep met bouillonvlees, vermicelli, wortel dan voeg je de prei pas op het laatst moment toe, zoals je dat met selderij doet. Prei is namelijk snel gaar. Prei smaakt pittig en heeft een sterke geur tijdens het koken, sommigen vinden de geur heerlijk en anderen ronduit vies. Ben je gevoelig voor sulfiet, dan kun je beter geen prei eten.

  • Sulfiet komt van nature in veel producten voor in zeer kleine hoeveelheden. Sulfiet wordt echter ook vaak gebruikt als conserveermiddel (de zo genaamde E nummers: 220 t/m. 228) als toevoeging om bederf, oxidatie en verkleuring van een product tegen te gaan. Een andere benaming voor sulfiet is zwavel.
  • Boven een bepaalde hoeveelheid moet op een etiket vermeld worden hoeveel sulfiet dat product bevat. Prei is een kruisbevruchter. Prei is afhankelijk van insecten voor de bestuiving. Misschien heb je wel eens een preiveld gezien met de vele hommels, bijen en zweefvliegen.
  • Prei heeft een temperatuur nodig van 18 graden om op te kweken. Wanneer de jonge planten een bepaalde dikte hebben (ongeveer potlooddikte) dien je deze te verplanten en in 20 cm diepe gaten te zetten. Je kunt er ook voor kiezen, en dat is eigenlijk best een goede keuze, om voor de jonge preiplanten gleuven te graven en ze daarin te zetten. Je kunt dan met tussenpozen de planten met wat grond aanaarden.
  • Verse prei koken kan het hele jaar door. Prei is namelijk het hele jaar door verkrijgbaar. De grootste teeltgebieden liggen in Limburg en Noord-Brabant. Het is een prachtig gezicht, grote preivelden met hun prachtige blauwe waas over het veld.
  • Er is zomerteelt mogelijk, maar ook vroege herfstteelt, late herfstteelt, winterteelt en late winterteelt. Je kunt begrijpen dat wanneer prei in de winter buiten op het veld blijft staan, dat deze dan in vorstperioden niet geoogst kan worden.

Prei koken of stoven?

Prei kun je op verschillende manieren bereiden.

  • Tijdens het koken van prei komt er veel vocht vrij. Je hoeft om prei te koken dus niet veel water toe te voegen. Je kunt prei koken en een beetje zout naar smaak toevoegen. Nodig is dat eigenlijk niet, want prei heeft zelf een uitgesproken smaak.
  • Wil je prei op een andere manier koken om een andere smaak te krijgen, dan kun je een bouillonblokje toevoegen tijdens het koken. Voeg de bouillonblok op tijd toe, zodat deze goed kan smelten en oplossen, want prei hoeft niet lang te koken. Prei stoven is ook een fijne manier om prei te bereiden en lekker…. Je neemt een prei, snijdt het onderste stukje (voetje van de prei) eraf en wast de prei.
  • Je snijdt de prei over de lengte door en vervolgens maak je stukjes van ongeveer 1 centimeter. Deze doe je in een pan met een beetje olie, je fruit de prei en blust het geheel af met bouillon.
  • Ten slotte laat je de prei 10 minuten gaar stoven met de deksel op de pan. Naast prei koken en prei stoven kun je prei ook bakken en zelfs grillen. Weet je trouwens hoe lekker preitaart is? Houd je van een hartige taart, dan moet je echt een keer een preitaart maken.
  • Je vindt diverse recepten van preitaarten online en uiteraard staat niets je in de weg om zelf wat uit te proberen, of aan jouw smaak aan te passen.

Is prei gezond?

Wanneer je geen allergie hebt voor sulfiet, dan is prei een gezonde groente. Groente eten is belangrijk dat is algemeen bekend. Maar telkens een andere groente eten is ook belangrijk, omdat er geen enkele groente te koop is die alle vitamines enz. bevat. Dus naast prei eten, prei koken, prei bakken, prei stoven of grillen moet je ook andere groente eten. Prei bevat veel vezels en voedingsstoffen. Prei bevat weinig calorieën. Het bijzondere aan prei is dat deze een beetje vet bevat. Belangrijke tip: het donkergroene deel van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel mensen gooien deze stukken weg, er zit bijvoorbeeld zand op. Was de prei heel goed en je hoeft er niets van weg te gooien, behalve wanneer je een lelijk stuk in de prei ziet en het voetje dat verwijder je.

Prei en ui

Prei is familie van de uien en dat ruik je goed, beide groenten geven een sterke geur af en smaken pittig. Bij het snijden van verse prei kun je zoals bij het snijden van uien, traanogen krijgen. Wanneer je op een bepaald moment geen ui in huis hebt dan gebruik je voor de smaak een prei en ook andersom ook, heb je geen prei in huis dan neem je een ui en je creëert toch een pittige smaak.

Wat eet je bij gekookte prei?

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur wat hij of zij graag wil eten bij gekookte prei. Gekookte aardappels met gehakt of een runderlap bijvoorbeeld. Maar ook prei met gehakt in tomatensaus is heerlijk. En hoe zou een preischotel smaken? Gauw een keer proberen! Prei koken met aardappels, maak er een heerlijke stamppot van. De prei voeg je pas toe als de aardappels bijna gaar zijn, want prei hoeft niet lang mee te koken.

Een gemakkelijk te bereiden lekkernij is roerbak ei met prei, paprika (in verschillende kleuren) en tomaat. Zo krijg je veel verschillende vitamines binnen en kijk naar die leuke kleurtjes op je bord. Zelfs kinderen krijg je op die manier aan het eten, want het oog wil ook wat! Prei koken is niet moeilijk en de prei is snel gaar. Zorg er wel voor dat je de prei goed afgiet, neem de tijd om de prei goed af te gieten of te laten uitlekken. Doe je dat niet dan komt er veel vocht op je bord terecht en 'zwemmen' de aardappels en je kotelet daarin. Probeer ook een keer om prei à la crème te bereiden met melk en varieer ook hierin door de melk te vervangen door slagroom, heerlijk! Prei koken een prima idee, maar zoals je leest kun je met prei nog veel meer doen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4832x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:56
Gewijzigd: 10-07-2016 19:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!