appel met meetlint

Calorieën tellen

appel met meetlintWil je letten op wat je eet en wil je weten hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt? Dan kun je calorieën tellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar weet je ook welke calorieën er zijn? In dit artikel worden deze vragen beantwoord. Je leert nu calorieën tellen en ziet snel in wat de mogelijkheden en de voordelen daarvan kunnen zijn.

Afvallen

Het nieuwe jaar is weer begonnen en je hoort al weer op meer plaatsen het voornemen van, dit jaar ga ik afvallen, ik ga op de calorieën letten die ik ga eten. Ben je een persoon die geeft om zijn gezondheid en je wil echt afvallen dan is het verstandig dat je jezelf van te voren goed laat informeren over de calorieën die er zitten in de verschillende voedingsmiddelen. Je zult moeten weten hoe je de calorieën en de voedingsmiddelen moet gaan tellen die de vetopslag in je lichaam kunnen beïnvloeden. Wanneer je goed op de calorieën let, kan het zomaar zijn dat je niet naar een sportschool hoeft om daar uren te trainen.

Calorieën

Als je wil weten wat voor calorieën je wel of niet moet eten moet je ook weten wat calorieën zijn. Een voedingscalorie wordt afgekort als kcal, dit geeft aan hoeveel energie je nodig hebt om 1 kilo water 1 graad warmer te laten worden. Als je kcal gaat gebruiken voor je lichaam dan werkt dat helemaal niet zo. In je lichaam worden calorieën op verschillende manieren verwerkt. Je hebt drie verschillende voedingsgroepen waar veel calorieën inzitten. Je hebt eiwit calorieën, deze calorieën komen uit eiwitten, je hebt vet calorieën dit zijn calorieën verkregen uit gezonde vetten, dan heb je ook nog de koolhydraat calorieën, deze zitten in koolhydraten. Calorieën kun je dus halen uit eiwitten, vet en koolhydraten, dit is meestal uit suiker.

Calorieën tellen

Als je een tijdje bezig bent met het tellen van de calorieën die je eet zul je merken dat je een gevoel van controle over je lichaam krijgt. Je hebt mensen die calorieën tellen en niet afvallen maar juist aan komen. Je moet leren dat je weet hoeveel calorieën je nodig hebt en welke calorieën je nodig hebt om gezond af te vallen.

 • Ben je een vrouw tussen de 19 en 30 jaar en je hebt een beroep waar je veel moet zitten dan heb je gemiddeld per dag 2000 calorieën nodig, ben je zeer actief dan mag dit 2200 calorieën zijn.
 • Mannen van dezelfde leeftijd met een zittend beroep mogen 2400 calorieën per dag hebben, actieve mannen mogen rond de 3000 calorieën binnen krijgen.
 • Vrouwen tussen de 31 en 50 jaar die een zittend beroep hebben mogen 1800 calorieën per dag hebben, een vrouw die best wel actief is mag gerust 2000 calorieën hebben.
 • Bij mannen van deze leeftijdsgroep ligt het bij mannen die het rustig aan doen rond de 2400 calorieën en een actieve man mag rond de 3000 calorieën hebben.
 • Ben je een vrouw met een leeftijd die hoger is dan 51 dan mag je gemiddeld 2000 calorieën per dag hebben, bij mannen van deze leeftijd ligt dit rond de 2400 calorieën. 

Welke calorieën zijn er?

Het is niet belangrijk hoeveel calorieën je dagelijks eet, wel is van groot belang welke calorieën je eet. Het type calorieën en het verdelen van de calorieën over de hele dag genomen kunnen het verschil maken van afvallen of aankomen. Als je ineens teveel calorieën in je lichaam laat komen zal het lichaam het overschot aan calorieën opslaan als vet. Hier uit blijkt dan ook dat wanneer je alleen maar calorieën telt en je het type calorieën negeert je gewoon dikker wordt in plaats van dat je afvalt. Je hebt enkelvoudige koolhydraten die hun energie snel vrijgeven, dit zijn brood, pasta, rijst en suiker. Bij deze producten moet je lichaam de calorieën snel verbranden of als vet opslaan.

Er bestaan verschillende calorieën en deze kun je allemaal tellen. Calorieën worden vaak verdeeld in drie groepen:

 • Calorieën uit eiwit, deze zijn essentieel voor het afvallen en de spieropbouw.
 • Calorieën uit koolhydraten, deze zorgen voor energie in het lichaam (omdat ze suikers en calorieën bevatten).
 • Calorieën uit (gezonde) vetten.

Gezonde en ongezonde vetten

Er bestaan gezonde en ongezonde vetten. Bij gezonde vetten gaat het over onverzadigde vetten, deze vetten dragen bij aan een gezond cholesterol gehalte. Als je zorgt voor een voldoende aan onverzadigde vetten dan kan dat bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Je vindt onverzadigd vet in plantaardige en dierlijke producten. Daarbij kun je denken aan:

 • Vette vissoorten zoals haring, zalm en tonijn (Omega-3)
 • Plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie
 • Noten
 • Avocado

Dan zijn er nog de ongezonde vetten, deze moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Veel van deze vetten zitten verstopt in hele normale producten, soms eet je daarom onbewust te veel van dit vet. De verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van het cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten is groter. Je vindt ongezonde vetten bijvoorbeeld in:

 • Volvette kaas en melkproducten
 • Koek en gebak
 • Room

Calorieën nuttigen

Eet je gezonde vetten, eiwitten en goede koolhydraten dan zullen deze langzaam in je lichaam verteren en je helpen met afvallen. Wanneer je rustig eet zullen de calorieën ook rustig vrijkomen in het lichaam, op deze manier ontstaat er dan een calorietekort. Het lichaam zal op deze manier over gaan met het verbranden van lichaamsvet om de calorieën die je dan te kort komt op te vangen. Als je op het type calorie let, in plaats van de hoeveelheid van de calorieën die je eet, zal een belangrijk afslankhormoon zich optimaliseren. Dit zal het gewichtsverlies bevorderen. Het hormoon waar het hier over gaat heet leptine en is een belangrijk hormoon als je af wil vallen.

Eetlust verminderen

Als je hormoon leptine goed en gezond werkt zal je eetlust verminderen, het overtollige vet zal sneller worden vrijgegeven en de stofwisseling wordt verhoogd. Je kunt een gezonde leptine balans krijgen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Je kunt onder gezonde voeding verstaan, vlees, vis, eieren, verse groentes, noten en zaden.

Calorieën in de gaten houden

Hoe zou je het zelf vinden om zo lang je leeft bezig te zijn met het tellen van calorieën. Het is aan te raden om het tellen van calorieën te gebruiken als een meetinstrument en niet als iets wat bij je leven hoort. Alleen met het tellen van calorieën  ben je er nog niet, het is veel belangrijker dat je weet hoeveel koolhydraten je per dag eet. Het zijn voornamelijk de koolhydraten die er voor zorgen dat je overgewicht krijgt, niet het vet wat je eet. Volgens de wetenschap is het sinds kort zo dat de koolhydraten iemand dik maken en de vetten er voor zorgen dat je af gaat vallen. Wel is het natuurlijk zo dat je lichaam koolhydraten nodig heeft, groentes, havermout, en fruit zijn gezonde koolhydraten, ongezonde koolhydraten zijn suikers, brood, pasta en rijst. De ongezonde koolhydraten kunnen zelfs het afvallen verminderen of laten stoppen.

Koolhydraten tellen

Wil je op een eenvoudige manier het vet wat in je lichaam zit verbranden dan moet je de hoeveelheid koolhydraten tellen. Je hoeft dit maar een paar weken te doen, na een paar weken weet je wel welke koolhydraten je wel of niet kunt eten. Het kan natuurlijk wel per persoon een verschil maken van de hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt. Er zijn daarom richtlijnen voor het tellen van koolhydraten. Wil je snel afvallen dan moet je gemiddeld 70 koolhydraten per dag eten. Wil je rustig aan doen met het afvallen dan eet je rond de 80 koolhydraten per dag. Ben je iemand die echt langzaam af wil vallen dan eet je tussen de 100 en 150 koolhydraten per dag.

Verschillende calorieën

Het zal je nu wel duidelijk zijn dat alle calorieën verschillen van elkaar en allemaal op een andere manier worden verteerd. Als je bij het tellen van de calorieën hier rekening mee houdt, zul je ook een gezonder lichaam krijgen. Het is niet anders dan als je af wil vallen je er voor moet zorgen dat er meer calorieën worden verbrand dan het aantal calorieën die je eet. Wil je gezond eten dan moet je rekening houden met de verschillende soorten calorieën en moet je proberen zo weinig mogelijk ongezonde calorieën te eten. Je moet kijken naar de hoeveelheid inkomende calorieën per groep. Als je iedere dag zorgt dat je 20 procent calorieën eet uit koolhydraten, 50 procent calorieën uit vetten, 30 procent calorieën uit eiwitten dan zul je snel wat kilo’s afvallen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3237x
Toegevoegd: 08-02-2016 05:11
Gewijzigd: 06-04-2016 22:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!