Uiteraard heb je eieren nodig, water, een steelpannetje bijvoorbeeld als je slechts een paar eieren hoeft te koken en bij een groter aantal neem je een grotere pan. Een kookwekkertje om de tijd in te stellen hoelang jij wilt dat de eieren koken, maar dat kan natuurlijk ook op een andere manier.
Je kunt eieren hard koken, maar ook zacht. Het verschil is dat bij een echt zachtgekookt ei de eidooier (het eigeel) vloeibaar is. Bij een hardgekookt ei is dat eigeel een vaste stof geworden. Wil je dat tijdens het eieren koken de eieren niet kapot koken, prik dan een gaatje in de bolle kant van het ei.
Er zit een verschil in eieren breken en eieren splitsen. Soms heb je voor een recept het eigeel, de dooier en het eiwit apart nodig, soms ook alleen het eiwit. Het is dan belangrijk dat je een ei kunt splitsen. Je splitst het eiwit van het eigeel. Even oefenen dan lukt het wel. Je maakt het ei rustig een klein stukje open en laat het eiwit eruit lopen. Een ei breek je wanneer je een ei gaat bakken bijvoorbeeld. Je gebruikt in dat geval het eiwit en het eigeel tegelijkertijd. Bij een ei bakken laten sommigen het eigeel heel, dit heet een spiegelei en sommigen maken het eigeel stuk. Klop je eiwit en eigeel door elkaar voordat je het gaat bakken dan spreek je over een omelet, heerlijk met gebakken spek bijvoorbeeld.
Hoeveel mensen eten er 's morgens een gekookt eitje als ontbijt? Dat zijn er veel! Heerlijk een ei bij het ontbijt. Van gekookte eieren word je niet dik. Een ei bevat gemiddeld 75 kcal. Een ei bevat antioxidanten, essentiële aminozuren, hoogwaardige eiwitten, ijzer, choline, foliumzuur, vitamines B2, B12, E en D. Eiwit bevat geen cholesterol, eigeel bevat 200 mg cholesterol. Wanneer je 3 keer per week een eitje eet zorgt dat NIET voor een te hoog cholesterolgehalte. Het eten van rauwe eieren of eieren die niet voldoende zijn verhit geeft je kans om ziek te worden door een salmonella infectie.
Vaak zul jij je eieren in de supermarkt kopen. Let jij op de datum die op het doosje staat vermeld. Soms staat er ook op elk ei in het doosje een stempel met de houdbaarheidsdatum. Je kunt zelf bij twijfel testen of je een ei nog kunt gebruiken. Komt het ei met de bolle kant (de luchtkamer) boven drijven dan is het ei oud. Blijft het ei helemaal drijven dan moet je het weggooien. Een vers ei heeft een stevige dooier en doorzichtig eiwit. In de supermarkt is veel keuze ook in eieren. Je kunt er scharreleieren kopen, buiteneieren, graseieren, maïseieren, meergranen eieren, biologische eieren, vrije uitloop eieren. Ook is er de keuze tussen witte en bruine eieren. Ieder heeft zo zijn of haar voorkeur. Steeds meer mensen kijken naar het welzijn van het dier. Niet in de laatste plaats omdat de media daar veel publiciteit aan geven. Denk aan Wakker dier en de kilo knaller bij vlees. Het welzijn van dieren spreekt de mensen aan, maar is dat ook nog steeds het geval als het gevoeld wordt in je portemonnee? Sta er even bij stil en maak voor jezelf een verantwoorde keuze.
Eieren kun je koken, daarnaast kun je eieren bakken, pocheren, vullen, een roerei maken, een spiegelei. Ei komt in veel producten voor: in wentelteefjes, in cake, in taart, in koekjes enz. Van opgeklopt eiwit maak je meringue (stijfgeklopt eiwit plus suiker, een zoete lekkernij). Eidooiers gemengd met olie en azijn wordt mayonaise. Eieren zul je in bijna elke koelkast vinden. Eieren hoef je niet in een koelkast te bewaren, maar het wordt wel aangeraden. De kans op bederf is buiten de koelkast namelijk groter dan in de koelkast. Let op de houdbaarheidsdatum of leg het ei in water en kijk of het gaat drijven, in dat laatste geval kun je het ei beter weggooien. Eet bewust dat geldt ook voor eieren. Eet geen rauwe eieren, eet geen ei waarvan je denkt "kan ik dit ei nog wel eten?", maar doe de proef of neem helemaal geen risico en gooi het ei weg.
Moet je regelmatig eieren weggooien, dan koop je er teveel. Koop dan een doosje met 6 in plaats van 10 eieren of van 4 dat is ook mogelijk. Zeg nee tegen de legbatterij! Dan geniet je zoveel meer van je heerlijke gekookte of gebakken eitjes. Eieren zijn met veel andere producten te combineren. Eieren koken en daarna andere producten toevoegen maakt van elke maaltijd een feest. Denk aan een lekker broodje ei met mayonaise of tomatenketchup. Maak een boterham met gebakken ei en ham, augurkje toevoegen, heerlijk! Eieren koken en dan serveren op een toastje met mosterd, tomatenketchup of curry. Ga je deze vakantie picknicken neem dan hardgekookte eieren mee, heerlijk onderweg opeten zo uit het vuistje.