De meeuw als krachtdier en als symbool van vrijheid

De meeuw als krachtdier en als symbool van vrijheid

De meeuw als krachtdier en als symbool van vrijheidAls krachtdier en boodschapper gidst de meeuw je in je sociale omgangsvormen, maar tegelijkertijd leert hij je zelfstandig te opereren en je vaardigheden te leren kennen, uit te breiden en gericht in te zetten.

De meeuw als krachtdier

In het sjamanisme, de oude natuurreligie, werden dieren en hun karakter en gewoonten bestudeerd en men kon in een droom of visioen contact krijgen met een dier dat zich aan de dromer liet kennen als een persoonlijke gids, een krachtdier. De kenmerken van het dier illustreren (vaak nog onbewuste) vermogens die de persoon kan ontwikkelen. De meeuw als krachtdier kan symbool staan voor de krachtige persoon die zich goed weet te manifesteren, creatief is, zowel op zichzelf als in samenwerking kan opereren. De verschijning van de meeuw kan aangeven dat het tijd is om je vermogens op te pakken en lef te tonen om verder te gaan in je leven, de ruimte te nemen. De meeuw geeft altijd een zekere potentie aan, maak er gebruik van.

De meeuw is een boodschapper

Net zoals alle vogels is de meeuw een boodschapper. Als je hem in de lucht ziet, aan de kust, bij het water, of vanuit je raam of tuin, dan zou hij je kunnen vertellen van ruimte, bewegingsvrijheid, vaardigheid en snelheid. Hij zou je kunnen vertellen dat er kansen zijn, kansen die jij benutten kunt. Als de meeuw in je gezichtsveld verschijnt kan het zijn dat dit een boodschap is aan jou dat je in aanleg meer kracht en inventiviteit zou kunnen hebben dan dat jij binnen je comfortzone voor mogelijk houdt.

De elementen en de integratie van denken, voelen en handelen

De meeuw staat symbool voor de bemiddelaar tussen de elementen van lucht, water en land. Lucht staat voor het mentale, water staat voor het emotionele en land staat voor het concrete. Hij helpt dus om die elementen in je leven te verbinden en te versterken. De meeuw is een van de meest vaardige van de zeevogels als het gaat om lopen over land. De meeuw daagt je uit om je visie op aarde te brengen. Je zou kunnen fungeren in je aardse leven als een bemiddelaar die boodschappen vanuit andere dimensies overbrengt.

Het water element

Water staat symbool voor fantasie, inspiratie, intuïtie, contact met andere sferen. Water helpt de zaken in je leven aan het stromen te brengen, vooral je gevoelens en ook je relaties. Water staat voor het onbewuste, het droomleven. Het is de grote baarmoeder, waaruit alle leven ontspringt.

Het lucht element

Lucht staat voor de rijken van de geest, het hogere, het goddelijke en tevens voor het verstand, intelligentie. Het is de adem van het leven. Dode materie wordt leven ingeblazen.

Het aarde element

Aarde staat voor het handelen, het concrete bestaan. Dromen hebben een basis nodig om gerealiseerd te worden. Aarde staat voor nuchterheid, een praktische instelling, weten hoe iets tot stand te brengen en vol te houden.

Het vuur element

Het vuur element wil ik hier ook noemen. Het vuur element is samen met lucht een yang, extravert, electrisch element, zoals water en aarde, yin, introvert en ontvankelijk zijn en ether neutraal. Lucht is als dynamiek koeler dan vuur, en is zeer objectief, waar vuur juist subjectief kan zijn. Als luchtwezen kan de meeuw dus symbool staan voor grote objectiviteit. Maar die gepassioneerde subjectiviteit, de persoonlijke betrokkenheid kan bij de persoon met een meeuw als krachtdier zeker ook aanwezig zijn. Dit kan zowel een voor- als nadeel zijn, als men teveel meegesleept wordt.

Het ether element

Het element waar de andere vier elementen vuur, water, lucht en aarde uit voortkomen is ether. Het is het subtiele creatieve bestanddeel, dat vooraf gaat aan de gemanifesteerde vormen, het is als het ware de eerste manifestatie van de schepping. Het ether element lijkt passend bij de meeuw, het is het creatieve element, nog volkomen ongrijpbaar. Dit element vraagt erom je meest zuivere zelf uit te leren drukken.

De meeuw als boodschapper van andere sferen en levensvormen

In volksverhalen wordt verteld dat de meeuw drager is van de zielen van overleden zeelieden. De connectie van de meeuw met water en lucht, wordt in verband gebracht met wezens als engelen, zielenbeschermers. Er is een zekere mystiek die geassocieerd wordt met de meeuw.

De meeuw als verbindende schakel

De hedendaagse sjamaan Ted Andrews noemt in zijn boek "Luisteren naar dieren", de meeuwen vogels die ons in contact kunnen brengen met de waterelfen en -geesten, dit is vanwege het feit dat het kustgebied, waar de meeuw zich ophoudt, ervaren wordt als een gebied van grote magie, hier komen water en land immers bij elkaar. Dit is een overgangsgebied. Als het eerste leven zich in het water ontwikkeld heeft en daarna pas aan land gekomen is, dan kan men het gebied waar water en land samenkomen zien als een gebied van geboorte, overgang en nieuwe vormen van leven en manifestatie.

De meeuw als krachtdier staat voor veelzijdigheid en creativiteit

De meeuw kent de verschillende elementen, dimensies, werelden en is hier een verbindende schakel en boodschapper. Hij kan vliegen met zijn vleugels, zwemmen op het water met zijn zwemvliezen. Ook op het land kan hij snel uit de voeten, beter dan menig andere watervogel. Hij verenigt verschillende vermogens en kwaliteiten in zich. Aldus staat hij symbool voor vermogens van veelzijdigheid en creativiteit.

De meeuw verenigt uiteenlopende kwaliteiten en vermogens in zich

De meeuw heeft uiteenlopende vermogens. Wie de meeuw als krachtdier heeft, heeft niet altijd zelf in de gaten wat hij aan potentieel in zich heeft. Pas als uit noodzaak men inventief moet worden, dan blijken er in potentie heel wat sluimerende vermogens klaar te liggen om opgepakt te worden. Zo kan de meeuw onverwacht uit de hoek komen. Hoe zuiverder de instelling en de intenties, hoe krachtiger en inventiever en hoogst adequaat het intuïtieve en creatieve deel zich weet uit te drukken.

De standvastige meeuw

In het Ierse ogham orakelsysteem wordt de meeuw verbonden met de els, een boom die bij het water staat en die symbool staat voor de noodzaak flexibel te zijn en je aan te passen aan omstandigheden. Ook staan zowel de els als de meeuw voor robuustheid, standvastigheid, het vermogen wisselende omstandigheden te doorstaan. De meeuw lijkt tegenstrijdige kwaliteiten in zich te dragen. Zeker is dat het dier onder zeer wisselende omstandigheden, die heel ruig kunnen zijn, stand weet te houden.






De meeuw staat symbool voor flexibiliteit, lichtheid en vrijheid

Net zoals alle vogels is de meeuw flexibel. Als een vogel je kiest om je gids te zijn, dan betekent dit dat het tijd wordt om flexibel te zijn. Ben je ingedut, vastgeroest? Ben je zwaar geworden van ballast? Het is nodig om weer licht en wendbaar te zijn. Hoe heerlijk voelt dat. De persoon bij wie de meeuw als krachtdier past, kan ziek en depressief worden als hij teveel ballast met zich mee torst. Neem een voorbeeld aan je krachtdier, maak je vrij, herover de lichtheid en flexibiliteit die je zo nodig hebt.

Ruimte zien en mogelijkheden benutten

Met de meeuw als krachtdier, word je uitgedaagd je buiten je comfortzone te bewegen. Voldoen je huidige omstandigheden niet langer, vind je hier niet langer wat je nodig hebt, dan is het tijd om op pad te gaan. Je spreekt je (latente) kracht(bronnen) aan. Je leert nieuwe vaardigheden. Uitdagingen aangaan laten je bloed sneller stromen, je hebt er weer zin in. Je zelfvertrouwen groeit.

Zie je kansen, vergroot je mogelijkheden

Waag een kans, neem risico's. Kijk om je heen, verwerf overzicht. De scherpe ogen van de meeuw zien mogelijkheden, die in verband staan met gegevens die je verstand nog niet bevatten kan. De meeuw is intuïtief en instinctief en weet snel en adequaat te reageren op situaties. Voel je voldoende bewegingsvrijheid? Zou je je wat meer kunnen bewegen op verschillend gebied en zo je soepelheid, wendbaarheid en vaardigheid kunnen verhogen?

Een ruime blik ontwikkelen

De meeuw is een fantastische vlieger, hij vliegt hoog. Maar in een zeer snelle duikvlucht is hij alweer beneden. HIj heeft overzicht, inzicht, ziet kansen. Snel combineert hij informatie en gaat tot actie over. Zo staat de meeuw symbool voor krachten en vermogens die jij ook kunt ontwikkelen. Wanneer je geen overzicht hebt en je blind staart binnen een gegeven situatie, neem dan wat afstand. Zorg dat je het (veel) grotere plaatje ziet. Zo kan er informatie naar je toestromen. Je intuïtie heeft ruimte nodig. Dan zie je mogelijkheden die je eerst niet zag. Er zijn middelen, kansen. Een nieuw gebruik van oude vermogens en middelen. Nu weet je de juiste timing: even wachten, of juist niet.

De meeuw is een opportunist

De meeuw vindt overal voedsel en past zich aan de omstandigheden aan
Om aan zijn voedsel te komen maakt de meeuw gebruik van de omstandigheden en past zich aan aan de mogelijkheden. Niet alleen eet hij zeevoedsel, maar ook knaagdieren, reptielen, insecten, amfibieën, zaden, vruchten en afval dat de mens heeft achtergelaten of rooft voedsel dat de mens zelf had willen eten. Tijdens het broedseizoen, zal hij meer zaden, vruchten, wormen en ander voedsel wat hij op de grond en in de omgeving van het nest vindt, eten. De meeuw is zeer intelligent en inventief. Om voedsel te verschalken gebruikt hij gereedschap als het nodig mocht zijn. Hij kan een plaag zijn in onze bewoonde wereld. Hij is zo slim dat hij om aan zijn voedsel te komen in de stad, de afvalbakken opent en plundert. Melkpakken en andere voedselverpakking weet hij te bespeuren en te openen. Zo nodig gebruikt hij er hulpmiddelen bij. Hij weet wanneer de markt eindigt en dat er daar vooral dan visjes en ander voedsel te halen valt. De meeuw is een kleptoparasiet, een soort kleptomaan, die parasiteert op anderen. Hij ziet er geen been in om de prooi die een ander dier bemachtigd heeft, van hem te stelen.

Voedsel op velerlei gebied

Wat doe jij om aan je voedsel te komen? Misschien mag je best wat brutaler zijn, neem een voorbeeld aan de meeuw. Misschien mag jij je ook wel eens opportunistisch gedragen. Het is een harde wereld en de strijd om het bestaan moet gevoerd worden. Wie zorgt er voor jou als je het zelf niet doet? Wat geeft je voeding? Wat is wezenlijk voor jou? Waar kun je je voeding vinden? Is het op mentaal gebied? Is het op gevoelsmatig gebied? Is het zeer concreet? Heb je ruimte nodig? Of is het juist andersom? Neem je teveel ruimte en eet je de ander de kaas van het brood?

De meeuw is een sociaal ontwikkeld intelligent dier

Meeuwen zijn meestal in groepen te vinden. Meeuwenkolonies zijn druk en luidruchtig. De meeuw nestelt op de grond, vaak houdt hij zijn nest voor jaren, op dezelfde plek binnen dezelfde kolonie. Hij verdedigt deze plek uit alle macht. In de kolonie krijgt hij zijn jongen, daar komen de jonge meeuwen uit hun ei (2 à 3 eieren), zetten meteen hun eerste stappen (meeuwenjongen zijn nestvlieders) en doen hun eerste vliegpogingen. De meeuwenkolonie is een zeer gestructureerde en gereguleerde vorm van samenleving. Zo zullen bijvoorbeeld oudere meeuwen overzicht houden over een groep jonge meeuwen, dus ook degene die niet eigen broedsel zijn. De meeuw kent complexe vormen van communicatie met zijn soortgenoten.

De communicatieve meeuw

Communicatie is een thema, voor wie de meeuw als krachtdier heeft. In potentie is het vermogen tot communicatie groot, maar het hoeft niet altijd ontwikkeld te zijn. Dan is dit een aandachtspunt. Hoe weet je aandachtig en adequaat met anderen om te gaan? Weet je de signalen te lezen en er juist op te reageren? Of ontgaat je zo het een en ander? Heb je je eigen beeld over het contact en de communicatie? Komt dit wel overeen met het beeld van de ander?

De eigenzinnige meeuw

Hoewel de meeuw in groepen leeft, kan het dier zich ook als individu bewegen. Hij neemt zijn eigen beslissingen indien nodig. Bijvoorbeeld over het gebied waar voedsel gezocht kan worden. De mens die de meeuw als krachtdier heeft kan net als zijn krachtdier zeer individueel opereren en hierin enorm eigengereid zijn. Hij is inventief en creatief en is niet te stuiten als hij weet wat hij in een gegeven situatie wil doen. Hij is sneller en heeft meer overzicht dan de anderen om zich heen. Deze mens opereert dan liever als eenling dan zich belemmerd te voelen. Het komt regelmatig voor dat de mens met de meeuw als krachtdier geen geestverwanten vindt, of dat hij er uit te grote eigenwijsheid niet voor open staat. Ook kan hij zijn tijd vooruit zijn. Hij kan zich gehinderd voelen door zijn omgeving en geïrriteerd zijn eigen gang gaan en in deze gemoedsgesteldheid het contact met de mensen en/of het systeem om zich heen verliezen. Dit is een valkuil.

Je avontuur delen met anderen

Als inventieve meeuw ontdek je mogelijkheden. Het avontuur lokt. Wellicht vind je onverwacht andere meeuwen die net als jij de grote kolonie ontvluchten en op zoek zijn naar andere wegen. Medemensen die op een zelfde ontdekkingsreis zijn. Stel je open, dan kunnen anderen toegang en herkenning vinden in datgene waar jij mee bezig bent. Ontzeg jezelf die vreugde niet.

Het kustgebied, eerste levensvormen en creativiteit

De meeuw hoort bij het kustgebied. Daar waar water en land elkaar raken houdt de meeuw zich op. Dit doet denken aan de eerste levensvormen, die immers uit het water ontstaan zijn. Het leven ontstaat in het water en bereikt het land. Zo is de meeuw te beschouwen, net als de ooievaar, als de brenger van nieuw leven. Maar nu is het niet nieuw mensenleven, maar zijn het nieuwe vormen die in het leven een plek kunnen vinden. Dit is pure creativiteit.

Het rijk van de meeuw

De roep van de meeuw is karakteristiek. Wie hem hoort denkt aan de zee, de duinen, ruikt de zoute zeelucht, ziet de zwevende meeuw voor zich. Er zit een mysterieuze sfeer omheen, iets ongrijpbaars, iets waar wij als mensen niet bij kunnen. Hier kunnen wij niet aan mee doen. De mens die achter de duinen leeft, moet om te gaan slapen het strand verlaten. De meeuwen blijven achter, net zoals de andere vogels en dieren aan de kust. Nu is het strand weer van hen. De duinen beschermen de mens tegen overstromingen. De meeuw nestelt ergens op een beschutte plek op de grond.

De vuurtoren een licht in de duisternis

Waar meeuwen zijn, is vaak ook een vuurtoren in de buurt, een lichtbaken voor de zeevarenden. Wie op de levenszee, in de vele emotionele en andere woelingen die het leven brengt, zijn oriëntatie kwijt is, en niet weet hoe hij weer veilig aan wal moet komen, zoekt een baken. Wat kan in jouw leven dienen als baken? Misschien is het de veiligheid van je huis, geef aandacht aan je basis. Misschien is het de vuurtorenwachter, een goede vriend die helder is en wijs en weet van eenzaamheid en zelfstandigheid en andere lichtbakens.

Angst toelaten

Wanneer je je richting en houvast kwijt bent, is de angst nooit ver. Je zou kunnen beseffen dat angst je iets wil vertellen. Erin blijven hangen helpt niet. Het is beter om te speuren naar wat er achter je angst ligt. Dit proces houdt in: het onderkennen, toelaten en accepteren van de angst. Je zou je angst zelfs kunnen verwelkomen, in een gretigheid om te zien en te begrijpen, te leren en te groeien.

Onderzoek

Duisternis en onzekerheid zijn bijna synoniem, maar soms begin je met in het duister te tasten en al scharrelend breekt de ochtend aan en merk je dat wat onduidelijk was en onzekerheid veroorzaakte, oude spoken waren, oude fixaties. Daar kun je mee breken. Wat onbruikbaar is op je scharreltocht kun je laten liggen. Nieuwe kansen kunnen opduiken, nieuwe mogelijkheden, nieuwe waardevolle inzichten. Wat voedt je? Laat het verleden liggen. Laat oude patronen liggen. Onderzoek, wees nieuwsgierig en heb lef, net als de meeuw.

Het proces van waarnemen en oppakken

De meeuw duikt niet echt onder in het water, zoals bijvoorbeeld de aalscholver. Hij ziet en pakt snel zijn prooi wanneer deze zich aan de wateroppervlakte bevindt. Het gebied waar de meeuw zich op richt is daar waar de elementen lucht en water samenkomen.
De scherpe blik, van de geest (lucht) neemt iets waar dat uit de diepten van het water (het onbewuste, emoties, de droomwereld) aan de oppervlakte komt. Hij pakt het, eet het, verteert het. Inzicht wordt in dit proces verworven. Zo kun jij ook kijken naar wat er vlak aan de oppervlakte voorbijkomt. Wil je inzicht, wil je ervaringen verteren, wil je opruimen wat je in je onderbewuste met je meesleept? Maak gebruik van de signalen, neem waar en pak op. Je zult lichter worden en je ruimer voelen en verder weten te vliegen dan dusver.

Zelfinzicht als intelligente vaardigheid

Wie de meeuw als belangrijk beschouwt in zijn leven, doet er goed aan om kritisch naar zichzelf te kijken. De meeuw is een roofvogel en in de strijd om het bestaan staat hij zijn mannetje. Hij is vaardig, intelligent en niet altijd even subtiel in zijn optreden. Ben jij een "alfamannetje" dat wellicht teveel ruimte neemt? Denk jij dat je de intelligentste en de slimste en de beste en de vaardigste bent? Denk je dat je een ander te slim af mag zijn ook al is het onrechtvaardig, oneerlijk en minstens erg onaardig? Gaat jouw behoefte aan vrijheid en het nemen van ruimte ten koste van anderen? Intelligentie en sociale vaardigheid zijn niet altijd een teken van rijpheid en wijsheid. Wellicht moet jij nog veel leren. Zachtheid bij een ander is geen zwakheid. Een ander is niet persé een zachtgekookt ei als hij niet zo goed gebekt is als jij en niet van die scherpe klauwen heeft.

De unieke meeuw

Het lijken heel verschillende mensentypes te zijn die de meeuw als krachtdier ontmoeten. Er vallen heel uitgesproken opvallende typen onder, net zo goed als stille onopvallende mensentypen. De een vecht voor elke meter, de ander begint niet aan die strijd. De een heeft het hoogste woord in elk gezelschap, de ander mijdt teveel sociale contacten. De een is zeer fijnzinnig in de communicatie, de ander komt bot uit de hoek. Een ding hebben ze allemaal gemeen. Het is tijd voor groei, het proces aangaan, creatief aan de slag. Hoe en wat communiceer jij? Wat brengt jouw vleugels in beweging? Waar stuur jij op aan? Waar ligt jouw zwaartepunt, diepste motivatie?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sofiaswereld
Aantal keer gelezen: 312x
Toegevoegd: 24-10-2023 14:37
Gewijzigd: 24-10-2023 15:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!