MBO HBO

De overstap van MBO naar HBO: hoe het beste?

MBO HBOIk heb MBO gedaan en ben daarna HBO gaan doen. Ik vond dat een grote overstap en begrijp het als anderen dat ook vinden. Hierbij wat tips om dat het beste aan te pakken.

Wat kan je verwachten?

De eerste 2 weken komt er enorm veel informatie op je af. Je krijgt allemaal uitleg over hoe de website werkt en waar je je rooster kan vinden. Het is belangrijk dat je dit zodra je dat weet helemaal uit te zoeken. Probeer het te begrijpen zodat je niet lessen gaat missen of dingen niet kan vinden. Als je het rooster begrijpt weet je ook wat voor boeken je mee moet nemen voor welke les. Als je dat weet kan je ook je lessen beter begrijpen en hoef je niet steeds vragen te stellen. Op mbo wordt er heel veel voor je geregeld, dat is nu niet meer zo. Er wordt van je verwacht dat je heel zelfstandig kunt zijn of bent. Maar als je echt iets niet weet kun je natuurlijk altijd een leraar mailen, de meeste staan daar wel voor open.

Tips om te doen voor dat je begint?

Omdat er zoveel op je afkomt is het belangrijk dat je veel vrije tijd hebt. Zorg dat je niet in de eerste week moet gaan werken of veel afspraken hebt. Je hebt tijd nodig om alles uit te zoeken en je hebt soms al wat huiswerk voor school. Doe je dit wel, dan kunnen je verplichtingen gaan botsen. Ik raad je aan om voordat school begint al je boeken voor de eerste periode binnen te hebben. Zo is dat meer ontspannen voor jezelf en beter voor je studie. Ik zie vaak dat mensen pas hun boeken kopen als we ze eigenlijk al nodig hebben. Dat is lastig voor jezelf en voor docenten.

Wat is slim om tijdens de eerste colleges te doen?

Je kan tijdens de lessen aantekeningen maken en de PowerPoint overschrijven. Dit is alleen niet erg rustgevend voor jezelf. De PowerPoint wordt vaak na het Colleges online op de site gezet. Je kan dus beter goed opletten en zorgen dat je het begrijpt en dan thuis de PowerPoint overschrijven. Dit is rustiger en beter voor jezelf en zo ben je niet gestrest tijdens de colleges. Op deze manier hoef je ook niet je laptop mee te nemen naar colleges, dat scheelt weer in gewicht. Je hebt dan ook niet dat je laptop een keer zonder stroom komt te zitten. Als je dan toch aantekeningen wil maken raad ik je aan ook pen en papier mee naar de colleges te nemen. Dat vind ik persoonlijk makkelijker tijdens een college.

Zoek een buddy!

Het is makkelijker en leuker als je in de eerste paar dagen iemand heb waar je mee op kan trekken. Zo ben je niet alleen in de pauzes, wat wel fijn is in een vreemde school. Je kan hem ook vragen stellen over school als zelf iets niet kan vinden of niet weet. Het kan ook bevorderlijk zijn voor je studie, je kan elkaar samenvattingen gebruiken en samen leren. Je kan ook elkaars opdrachten controleren en zo van elkaar leren. Het is natuurlijk ook gewoon fijn om vrienden te maken op je nieuwe opleiding.

Maak een klassen groepsapp aan!

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met Whatsapp. Als er wijzigingen zijn in het rooster of onduidelijkheden dat kan je dat aan de klas vertellen of zij aan jou. Zo ben je altijd op de hoogte van veranderingen. Je zal ook veel in groepjes moeten samenwerken dus het is makkelijk als je ook met je projectgroep een groepsgesprek heb. Zo kan je beter communiceren en dat is bevorderlijk voor het eindresultaat.

Installeer Dropbox en Skype!

Als je in projectgroepen samenwerkt is het ook makkelijk dat elkaar werk kan controleren. Als je Dropbox aanmaakt is dat heel makkelijk en heel overzichtelijk voor de hele groep. Je kan elkaar controleren en een notitie zetten bij hetgene wat volgens jou niet klopt. Dat werkt ideaal en snel. Als je goed wil overleggen raad ik je aan dat niet via Whatsapp te doen, daar kan je alleen letters en geen emotie en gevoel kwijt ( niet te verwarren met Emotions). Het beste is om te overleggen via Skype. Dat werkt heel goed en zo kan je makkelijk praten en kunnen er ( bijna) geen mistverstanden ontstaan. Want het laatste wat je veel zijn irritaties en ruzies binnen je groep. Je moet vaak het hele jaar met hetzelfde groepen werken dus probeer bevriend te worden/blijven.

Deze tips werkte voor mijzelf erg goed. Ik was zeker erg blij dat ik ervoor gekozen had om die weken weinig te plannen. Nog een kleine extra tip die voor mij goed werkte is: Ga naast school ook wat sporten. Ik vond het zelf heel erg fijn en ontspannend ( voor de geest dan :)) om te gaan hardlopen. Je kan zo lekker even je hoofd leeg maken en even niet aan school denken.

Ik wens je heel veel succes met je opleiding!!!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: laurensdb
Aantal keer gelezen: 2550x
Toegevoegd: 13-11-2015 18:47
Gewijzigd: 13-11-2015 20:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!