kinderopvang

Tussenschoolse opvang, mogelijkheden

kinderopvangBen je voor je kinderen op zoek naar tussenschoolse opvang? Zorg er dan nu voor dat je er meer over te weten komt.

Kinderen en werkende ouders

Er moet veel geregeld worden als je kinderen hebt en een baan buitenshuis. Wanneer je een baan hebt van 8.00 uur tot 17.00 uur dan zul jij voor je kinderen voor de school begint, na school en tussenschoolse opvang moeten regelen. Is het dan nog wel de moeite waard om te gaan werken, financieel gezien? Dat zullen velen zich afvragen.

  • Tussenschoolse opvang, opvang voor en na school kosten geld. Hoeveel dat is ligt eraan waar jij je kinderen onderbrengt: bij een gastouder, een bso (buitenschoolse opvang), of laat je oma op de kinderen passen.
  • Je kunt ook een student (die je kent) vragen, die tijd over heeft en geld tekort komt om op jouw kinderen te passen.
  • Tussenschoolse opvang kun je ook met ouders onderling regelen. Ook scholen geven de mogelijkheid voor tussenschoolse opvang.
  • De leerkrachten hebben pauze in de kantine of keuken van de school en zijn dus aanwezig, een prettig gevoel. De school heeft een aula of overblijfruimte voor tussenschoolse opvang, die door overblijfouders wordt gerund. Deze opvang is erg goedkoop, je betaalt per keer dat je kind overblijft. De overblijfouders zijn vaak vrijwilligers of ze houden er enkele euro's aan over, maar tussentijdse opvang op de school zelf is niet duur.
  • Om terug te komen op de opmerking of werken loont als jij je kinderen naar een voorschoolse, een tussenschoolse en een naschoolse opvang stuurt. Inderdaad, misschien kost het je nu even veel geld om je kinderen goed te laten opvangen als je werkt, maar je blijft je baan behouden, je blijft actief op de arbeidsmarkt. En dat telt wellicht zwaarder dan de euro's.
  • Heb en houd je nu je baan, dan kun jij je carrière voortzetten, promotie maken en straks meer geld gaan verdienen. Petje af, voor al de werkende ouders die hun kinderen laten opvangen, daarvoor flink betalen, de hele dag van huis zijn en dan 's avonds moe thuis komen en dan ook nog de enthousiaste en belangstellende ouders moeten zijn. Het is echt een dubbele baan!

Leeftijd tussenschoolse opvang

Zijn je kinderen nog erg jong dan hebben zij dat uurtje of halfuurtje rust tussen de middag echt nodig om even bij te tanken. Op school wordt veel van kinderen gevraagd, in elk geval zo voelen kinderen dat. Ze moeten opletten, ze moeten spelen, stoeien ook al hebben ze even geen zin enz. Sommige kinderen liggen heerlijk thuis even op de bank met hun computerspel, of ze mogen even tv kijken. Er zijn ook kinderen die heel actief zijn en willen voetballen op het veldje.

Je moet ze roepen als ze weer naar school moeten gaan. Deze laatste groep houdt zich best staande bij de tussenschoolse opvang. Misschien vindt deze groep de tussentijdse opvang juist erg prettig, want thuis zijn niet altijd nog meer kinderen in de buurt die willen voetballen en op school wel. Dus eerst de boterhammen op de tussenschoolse opvang eten en vervolgens heerlijk naar buiten. Ook buiten is toezicht bij de tussenschoolse opvang.

Voor kinderen die tot nu toe wel tussen de middag naar huis gaan zou weleens een grote verandering in aantocht kunnen zijn. Er zijn namelijk steeds meer scholen die een continu rooster draaien. Dat wil zeggen kortere middagpauze en 's middags eerder naar huis of naar de naschoolse opvang om 15.00 uur bijvoorbeeld. Ook de vrijdagmiddag is voor steeds meer basisscholen een vrije middag geworden. Dus ouders, blijf je werktijden maar aanpassen als je buiten de deur moet werken. Gelukkig is er de voorschoolse, de tussenschoolse en naschoolse opvang. Het is niet raar dat velen, die dat kunnen, zoveel mogelijk thuis werken.

Overblijven op school 

De tussenschoolse opvang, het overblijven op school om je boterhammen op te eten, heeft grote voordelen zowel voor het kind alsook voor de (werkende) ouders. De voordelen voor het kind zijn dat het niet door weer en wind naar huis hoeft te lopen of te fietsen, dat het klasgenootjes heeft om mee te spelen, thuis is hij of zij wellicht alleen, het kind wordt minder vaak blootgesteld aan het gevaar op de weg, kinderen eten vaak beter in een groep en zij corrigeren elkaar bij wangedrag. Een nadeel voor een kind is, dat de dag best lang kan duren, zeker als het niet helemaal fit is bijvoorbeeld.

De voordelen voor de ouders zijn dat zij niet de hele dag de klok in de gaten hoeven te houden om hun kinderen tussen de middag op te halen, zij hoeven niet door weer en wind en zij kunnen hun werk(tijden) beter aanpassen op doorlopende schooltijden met tussenschoolse opvang. De nadelen kunnen zijn dat hun kinderen erg moe en daardoor chagrijnig thuiskomen en je hebt geen controle over wat ze eten. Maar bekijk wat het beste is voor je kinderen en wat haalbaar is. Soms moeten kinderen gewoon even wennen (en de ouders ook).

Werkzoekende kiest voor tussenschoolse opvang

Ben je werkzoekende en ziet het er voorlopig niet naar uit dat er een baan voor je komt, dan kun jij je heel nuttig maken voor ouders met kinderen die iemand zoeken voor tussenschoolse opvang.

  • Er zijn ouders die het belangrijk vinden dat hun kinderen tussen de middag even de school uit zijn. Tussenschoolse opvang moet dan elders geregeld worden. Mensen die zich graag nuttig maken voor anderen, vrijwillig, of tegen een kleine vergoeding zouden deze taak op zich kunnen nemen.
  • Wellicht ook in de schoolvakanties, want dan zitten veel ouders met hun handen in het haar. Ben je ervan bewust dat je als oppas een grote verantwoordelijkheid op je neemt. Maak duidelijke afspraken! En ouders, als jullie kiezen voor tussenschoolse opvang buiten de school zorg ervoor dat je weet wie er voor je kinderen zorgt. En wat voor het kind prettig is, is als er meer kinderen op hetzelfde adres hun boterham opeten en met elkaar spelen tijdens de tussenschoolse opvang bij een werkzoekende.
  • Vraag naar een bewijs van goed gedrag, is deze persoon bij anderen bekend als goede oppas (recensies), heeft deze persoon zelf kinderen (heeft hij of zij ervaring met kinderen)?
  • En houd er rekening mee dat deze persoon te zijner tijd een baan kan vinden en dat je dan weer op zoek moet naar een ander adres voor tussenschoolse opvang voor jouw kind(eren). 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 1956x
Toegevoegd: 04-11-2016 14:43
Gewijzigd: 29-11-2016 23:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!