Voorbereidingen voor de eerste schooldag van je kind

Voorbereidingen voor de eerste schooldag van je kind

Voorbereidingen voor de eerste schooldag van je kind Wanneer je kind voor het eerst naar school gaat is het goed om een aantal voorbereidingen te treffen. Het is belangrijk om volop te praten over wat het kind kan verwachten op de eerste schooldag. Naar school gaan is een mijlpaal in het leven van het kind. Het ritme van het kind wordt vanaf dan bepaald door de uren dat hij of zij naar school gaat en ook rondom de schoolvakanties.

Het kind zal eerst veel spelen op school en daarnaast ook veel leren. Hij gaat nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken en krijgt ook een meester of een juf. Het is goed om het kind hierop voor te bereiden. We delen graag onze tips. 


Wat heeft het kind allemaal nodig? 

Wanneer het kind naar school gaat is er een drinkbeker en broodtrommel nodig. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een hapje tijdens de pauze. Wanneer er een tussenschoolse opvang is dan is hier ook een lunch voor nodig. Natuurlijk kan alles mooi in een tas of een rugzak. Naast deze spullen zullen er ook tekeningen en knutselwerken in moeten kunnen. Als het kind gaat gymmen zijn er ook sportkleren en schoenen nodig. Kies voor schoenen met klittenband die gemakkelijk open en dicht gaan. Ze kunnen de schoenen dan ook zelf uit en aan doen. Vervolgens is het ook slim om een luizenzak mee te nemen. Het helpt in de strijd tegen hoofdluis. Het is slim om op de spullen de naam van het kind te zetten. Kleuters kunnen nog wel eens wat kwijtraken. Maak labels of schrijf het met een watervaste pen op een subtiele plek. Het labeltje van de kleren bijvoorbeeld.

De voorbereiding: lees een goed boek

Om het kind goed voor te bereiden is het slim om een goed boek te lezen over het naar school gaan. Op die manier is het mogelijk om de kinderen goed voor te bereiden. Denk aan de volgende boeken:

  • Hoi, naar school van Vivian den Hollander en Dagmar Stam

  • Kiki gaat naar school van Amy Hest

  • Anna’s eerste schooldag van Tony en Zoe Ross. 

 

Een kijkochtend

Het is ook goed om het kind een keer een kijkje te laten nemen op de nieuwe school. Hoe gaat het eraan toe? Welke andere kinderen zijn er allemaal? Het kind kan nog voor zijn of haar eerste schooldag ontdekken wat er allemaal gaat gebeuren. De overgang zal zo minimaal zijn. Ook wordt er al kennis gemaakt met de andere kinderen wat wel prettig is.

De eerste schooldag na de vakantie

Waar veel ouders actief bezig zijn om hun kind voor te bereiden op de eerste schooldag van zijn leven zijn er ook vele ouders die na de vakantie bezig zijn met de lesdagen. De eerste lesdag na de vakantie is een andere dag dan tijdens de vakantie. Het is belangrijk om het kind ook hier goed op voor te bereiden. Alle regels waren wat soepeler en nu is het tijd om weer op tijd te gaan slapen. Er moet weer meer structuur komen in het leven van het kind. Het kan voor veel kinderen zwaar vallen om weer naar school te gaan. Het is verstandig om de kinderen tijdens de laatste weken van de vakantie voor te bereiden op hun eerste lesdag na de vakantie.


Op tijd naar bed

De kinderen gaan tijdens de vakantie wat later naar bed. Tijdens de vakantie is het geen punt omdat ze wat langer kunnen uitslapen. Ook dit veranderd na de vakantie. Iedereen moet dan op tijd uit bed om op tijd wakker te worden voor de eerste les. Doordat het lichaam niet in één keer kan wennen aan de omschakeling is het goed om al een week eerder te starten met het op tijd naar bed gaan. Laat de kinderen op tijd wakker worden, zodat tijdens de eerste lesweek hier geen problemen mee zijn. Iedereen zal al wakker zijn op de oude tijd.

Sluit de vakantie goed af

Het is belangrijk om aan te kondigen dat de vakantie binnenkort weer voorbij is. Plan een mooi uitje in of een activiteit om de vakantie mee af te sluiten. Benoem ook duidelijk dat het een uitje is om de vakantie mee af te sluiten. Iedereen weet dat het daarna weer tijd is om op de normale tijden naar school te gaan. Een bezoek aan een pretpark, lekker zwemmen of een mooie picknick zijn allemaal evenementen om van te genieten. Haal lekker eten in huis of ga uit eten om het nog bijzonderder te maken.

Back to school 

Voor het komende schooljaar zijn er ook volop schoolspullen nodig. Het is goed om hier gebruik van te maken als activiteit om de vakantie af te sluiten. Koop een nieuwe schooltas, lunchbox of drinkbeker voor de kinderen. Koop ook de schriften en schoolspullen die nodig zijn. Het is belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen om met frisse zin te starten. Maak er een mooie dag van en ga ook lekker wat eten of drinken. Of kies ervoor om een heerlijke sorbet te eten.

Pas op met luizen 

Nu iedereen weer terug naar school gaat is het ook goed om op een aantal zaken te letten. Denk hier in het bijzonder aan luizen. Wanneer er een vermoeden is van hoofdluis op school dan begint het bij iedereen te kriebelen. Het zijn vervelende kleine beestjes. Eigenlijk zijn het parasieten die leven van mensenbloed. Ze zijn niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Het kan ook erg gaan jeuken. Wanneer iemand in contact komt die hoofdluis heeft kan het overslaan. Bij kinderen komt het vaker voor dan bij volwassenen. De kinderen spelen meer met elkaar. Ze raken elkaar aan. Het is belangrijk om de kinderen te beschermen. Controleer ze zeker na de vakantie volop op hoofdluis. Wanneer de hoofdluis ontdekt wordt is het belangrijk om een luizenkam te kopen en gebruik te maken van luizenshampoo. Het helpt om zo snel als mogelijk verlost te worden van de luizen.

Plezier, lol en genieten 

Afsluitend willen we meegeven dat het belangrijk is voor het kind om de eerste schooldag van zijn leven of na de vakantie volop te genieten van school. Het is belangrijk om vrienden te maken en volop kennis op te doen. De kinderen brengen veel tijd van hun leven door op school. Het is daarom essentieel om veel lol te hebben en van iedere dag te genieten. Het zal ze dichter bij zichzelf brengen en het biedt ze een kans om zichzelf te ontdekken. Welke voorkeuren zijn er? Hoe ga je om met anderen en daarnaast ook wat je met de rest van je leven wilt gaan doen. Of tenminste wat je denkt wat je met de rest van het leven wilt gaan doen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1104x
Toegevoegd: 08-10-2019 15:42
Gewijzigd: 09-10-2019 09:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3305 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!