Studiekeuze

Studiekeuze

StudiekeuzeDe studiekeuze is bij ieder op zijn tijd van toepassing. Je gaat van de Mavo naar het MBO, van de Havo naar het HBO of van het VWO naar de universiteit. Deze studiekeuze bepaalt dan ook welke richting je wilt gaan volgen voor je toekomstige baan. Dit wilt ook niet zeggen dat deze keuze vast staat voor het leven. Dit betekent dat je een richting naar jouw interesse kiest en daarin verdere kennis gaat opdoen.

Welke studie past bij mij?

Je zit in het examenjaar op de middelbare school. De examens komen eraan en naast dat je je goed moet voorbereiden om te slagen voor de examens is het tijd om er goed over na te denken welke studie bij jou past. Voordat je naar opleidingen gaat kijken is het slim om eerst na te denken wat jij zelf interessant en leuk vind om te doen. Je kan ook in gesprek gaan met je studieloopbaanbegeleider en op internet vind je genoeg testen, dit betreft welke richting het best bij je past. Het is ook handig om naar open dagen te gaan van scholen om zelf ervaring op te doen.

Welke sectoren zijn er?

Je hebt verschillende soorten sectoren waar je uit kan kiezen. Dit is een bepaalde richting waarna je je vervolgens verder in kunt gaan verdiepen. Elke sector heeft ook meerdere takken, dit wilt zeggen dat er verschillende mogelijkheden zijn in een bepaalde richting. De sectoren waar je uit kan kiezen zijn;

  • Economie

  • Bouw

  • Grafisch/Vormgeving

  • Logistiek, transport en Lucht/Zeevaart

  • Wetenschappen en onderwijs

  • Rechtspraak en Administratie

  • Techniek

  • Mode en Textiel

  • Uiterlijke verzorging

  • Sociale gezondheidszorg

Op de middelbare school heb je ook al moeten kiezen uit een vakkenpakket. Het vakkenpakket sluit aan bij een bepaalde sector. Het zou dus kunnen zijn dat wanneer je je vakkenpakket gekozen hebt en dat de lesstof interessant vond je al een beetje weet in welke richting je op wilt.



Je kunt nog niet precies weten wat je wilt worden

Je moet er ook aan denken dat je studiekeuze niet je daadwerkelijke toekomst wordt. Het is in feite een eerste stap naar je toekomstige leven. Wanneer je gaat studeren doe je in theorie en praktijk ervaring op, dit in werkgebieden waarbij je ook nieuwe mensen ontmoet. Je krijgt er ook nieuwe inzichten door waarna jij zelf kunt gaan ontwikkelen en blijven doorgroeien. Studeren is in feite een proces voor jezelf.

Studiekeuze kiezen in stappen

Hieronder kun je een stappenplan gaan volgen om erachter te komen welke opleiding je wilt gaan volgen.

Stap 1: Je moet als eerst het besef hebben dat je aan de studiekeuze moet gaan denken, want met een beetje denkwerk gaat het niet lukken. Ga daarom ook bijtijds aan de slag met vooronderzoek naar welke opleiding je wilt gaan volgen.  

Stap 2: Maak een lijst van opleidingen die je interessant lijken en zet er de redenen en de minpunten bij. Aan de hand van de lijst kun je op onderzoek gaan door naar meeloopdagen en open dagen te staan waar je ook al je vragen kunt stellen.

Stap 3: Neem de informatie en ervaringen van de meeloopdagen en open dagen in je op, tevens kan je ook met een student praten die de desbetreffende opleiding volgt. Die persoon kan je dan een beter beeld geven van de opleiding.

Stap 4: Vervolgens kun je je lijst korter gaan maken, dit door de opleidingen met elkaar te vergelijken en dat doe je totdat er een paar overblijven waarna jij een duidelijk overzicht hebt waar je uit kunt gaan kiezen.

Stap 5: Het komt vaak voor dat je zit te twijfelen over de keuze voor je studie. Het is dan ook handig dat je deze keuze goed bespreekt met je ouders en vrienden. Wees zeker van je beslissing.

Stap 6: De laatste stap is jezelf inschrijven! Houd er rekening meer dat je nooit alles van een opleiding kunt weten. Pas als je er zit en de lessen ervaart kom je erachter.

Kies een opleiding die bij je past

De studiekeuze kan dan ook erg lastig zijn. Vooral als je nog helemaal geen idee hebt welke richting je überhaupt wilt gaan volgen. Eerder aangegeven staat er een stappenplan welke studiekeuze bij je past. Naast dat je zometeen je studiekeuze kiest, probeer ervoor te zorgen dat je iets gaat kiezen wat jou ligt. Tevens kunnen je ouders je hier ook bij helpen aangezien zij een bijdrage hebben geleverd aan de persoon die je nu bent geworden.

Beslissing nemen

Wanneer je op onderzoek bent uitgegaan en daar wordt mee bedoeld dat je bent nagegaan wat je leuk vind en dat je naar open dagen bent geweest om een idee over een opleiding te krijgen is het tijd voor een beslissing. Wat al eerder is aangegeven staat je keuze niet voor altijd vast, je kan altijd nog veranderen van opleiding, het zou alleen handig zijn als je gelijk de opleiding kiest waar jij ook echt geïnteresseerd in bent.

Officieel je inschrijven voor een opleiding

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je je kunt gaan inschrijven voor desbetreffende opleiding. Check al ruim van te voren tot wanneer de deadline is voor het inschrijven. Vaak wordt dit ook al aangekondigd via school. Lees ook de toelatingseisen voor de desbetreffende school waar jij je opleiding wilt gaan volgen. Je vraagt vervolgens een DigiD account aan waarna je je dan ook kunt gaan inschrijven en dit doe je via de Studielink. Tevens vraag je ook studiefinanciering aan en doe van te voren ook de verificatie van al je gegevens.

Voorbereiden voor je nieuwe opleiding

Houd ook rekening met het lesgeld, boeken en extra kosten voor schoolspullen waaronder schriften, rekenmachine, pennen etc. Zorg ervoor dat je je boeken voor school op tijd hebt besteld zodat je zo meteen op je eerste schooldag met lege handen op school komt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 2787x
Toegevoegd: 28-04-2018 14:58
Gewijzigd: 28-04-2018 15:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!