De plezieren en gevaren van webcam chatten

De plezieren en gevaren van webcam chatten

De plezieren en gevaren van webcam chattenWaarschijnlijk kent iedereen de online chatruimte Chat Roulette wel. Random met vreemde mensen webcammen, een gesprekje voeren en dan naar de volgende. Het publiek op zo een chatservice is uiteenlopend van tieners tot aan volwassenen uit verschillende landen. Hoewel zo een chat room voor lol en plezier zorgt zitten er ook een aantal gevaren aan verbonden. In dit artikel lichten wij deze plezieren en gevaren toe.

Onschuldige chatrooms voor kinderen

Vroeger toen de opkomst van MSN kwam een online chatservice waarbij je mensen kon toevoegen via hun e-mailadres en daarna gesprekken kon voeren en leuke smileys kon sturen. Opgegeven moment werd het zelfs mogelijk om een webcam aan te sluiten en te gaan webcammen met je vrienden. Op het internet kwamen steeds meer chatservices waar je via een webcam en met een microfoon gesprekken met vrienden en vreemden kon voeren. Vaak waren dit onschuldige chatrooms waar veel kinderen tussen de 8 en 15 opzaten om met elkaar in contact te komen. Het leukste van de chatrooms was dat je soms ook nog in contact kwam met iemand uit het buitenland. Dat maakte zo een gesprek extra spannend.

Adult webcam chats

Naast de onschuldige chatrooms voor kinderen zijn er ook talloze platforms voor adults. Deze webcam chats zijn niet zo onschuldig en worden vaak gebruikt voor één doel namelijk: pornografische doeleinden. Verschillende 18+ers zitten op zulke chat websites om aan hun behoeften te voldoen of omdat ze nieuwsgierig zijn. De mensen die gebruik maken van zo een webcam chat service kunnen ervoor betaald worden om bijvoorbeeld een webcam striptease te geven. Ook een adult webcam chat service kan internationaal zijn en dit is natuurlijk leuk voor als je een keer een spannende chat wil met iemand uit het buitenland. Ga je voor het eerst een webcam sessie met iemand starten, houdt dan wel de risico’s in je achterhoofd. Laat nooit zomaar je gezicht zien want je weet niet of de ander het filmpje aan het opnemen is. En doe nooit iets tegen je zin in.

Netwerkuitbreiding en nieuwe vriendschappen

Webcam chatrooms kunnen op den duur zorgen voor nieuwe vrienden over de hele wereld. Denk maar eens aan chatrooms die voor speciale games zijn ontwikkeld. Hier delen mensen dezelfde passie en voelen ze al snel een connectie met elkaar. Het is dan ook niet zo gek dat sommige mensen al jaren met elkaar in contact staan in zo een chatroom voordat ze besluiten elkaar te ontmoeten in het echt. Wat daarbij kan helpen is om van tevoren met iemand te webcammen in zo een chatroom. Of om het nummer van die persoon over te nemen en met elkaar te gaan Skypen of Facetimen. Naast nieuwe vriendschappen die kunnen ontstaan via een chatservice is het ook nog een goed omdat je zo je netwerk kan uitbreiden. Je weet maar nooit wat voor werk of studie iemand doet en wellicht kan iemand uit zo een chatservice je ooit nog ergens mee helpen. Hartstikke handig.

Uitlaatklep online

Voor veel mensen kan een webcam chat server als een soort uitlaatklep dienen. Ze vinden het fijn om met vreemde mensen te praten over van alles en nog wat. Vaak zijn het mensen die het gevoel hebben dat ze deze dingen niet met hun eigen vrienden of familie kunnen bespreken omdat zij misschien niet dezelfde gedachten hebben of op 1 lijn zitten. Het kunnen ook mensen zijn die in hun leven weinig contact hebben met anderen en zich liever storten op het online leven. Omdat een chatroom net iets onpersoonlijker is dan een gesprek met iemand in het echt, kunnen zij het gevoel hebben dat ze wat meer open kunnen zijn. Natuurlijk heb je altijd mensen er tussen zitten die net iets te ver gaan met hun mening delen. Maar deze mensen kan je het beste negeren en in hun waarde laten. Deel alleen je mening als je je veilig en vertrouwd voelt in zo een chatroom en doe ook niet zomaar de webcam aan.
Houdt rekening met de gevaren

Naast de plezieren en voordelen die een webcam chat room met zich mee kan brengen zijn er ook áltijd een paar gevaren. Denk hierbij aan het feit dat je nooit zeker weet met wie je chat en wat de intenties zijn van de persoon achter de andere kant van de computer. Het is helaas wel een realiteit en het mag daarom ook zeker besproken worden. Oudere mannen kunnen en zullen gebruik maken van chat services voor kinderen om zo met kinderen in contact te komen. Ze doen zich voor als een leeftijdsgenootje met als doel om uiteindelijk af te spreken met het kind. Verder kunnen mensen altijd liegen over hun leeftijd, afkomst en identiteit in een chatroom en kunnen ze zelfs met een beetje moeite iemand anders voor de webcam laten komen. Controleer daarom indien mogelijk meerdere social media profielen van die persoon zodat je zeker weet wie je voor je hebt. Als je toch meer van anonimiteit houdt, dan moet je wel in je achterhoofd houden dat de persoon met wie je chat heel iemand anders kan zijn dan je denkt.

Catfish accounts

Aansluitend op de bovengenoemde gevaren, gaan we nog wat dieper op het catfishen in. Een catfish is iemand die zich voordoet als een ander persoon op het internet. Een catfish zal de ander ten alle tijden voor de gek proberen te houden en zal er ook alles aan doen om zijn eigen identiteit geheim te houden. De catfish neemt als het ware een identiteit van een ander persoon aan om de ander voor de gek te houden. Sommige catfishers kunnen er zelfs in doordraaien en naast een chatroom service account ook meerdere social media accounts aan te maken. Het is moeilijk om een catfish te herkennen daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Heeft deze persoon geen social media, wees dan op je hoede
  • Heeft deze persoon meerdere foto’s van zichzelf of maar een paar, let hier op!
  • Vertrouw je deze persoon niet helemaal doe dan een reverse image search en achterhaal waar zijn profiel foto nog meer is gebruikt.
  • Wil de persoon in kwestie niet zijn webcam aandoen, Skypen, Facetimen of bellen pas er dan mee op.
  • Staan er voornamelijk foto’s van de persoon zonder vrienden op social media en is de rest van de informatie niet ingevuld of afgeschermd pas dan ook op.


Conclusie

Een webcam chat room kan leuk zijn; je kan je netwerk uitbreiden en nieuwe vrienden online ontmoeten. Als kind kan je je passie delen over een spel en als adult kan je je behoefte kwijt. Ook kan het een uitlaatklep zijn voor mensen die in het echte leven niet goed kunnen praten over bepaalde onderwerpen. Wel moet er altijd in het achterhoofd gehouden worden dat het nooit zeker is met wie je praat online. Die persoon kan zich ouder of jonger voordoen en een catfish zijn. Vertrouw je de persoon niet, deel dan ook geen persoonlijke informatie en ga zeker niet webcammen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 1549x
Toegevoegd: 11-05-2020 16:33
Gewijzigd: 12-05-2020 10:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!