De productie van RVS drukvaten op maat.

De productie van RVS drukvaten op maat

De productie van RVS drukvaten op maat.In uiteenlopende sectoren worden RVS drukvaten gebruikt in het productieproces. Corrosiebestendige drukvaten van roestvast staal, die relatief weinig onderhoud nodig hebben. Maar hoe laat een bedrijf een drukvat op maat produceren? Hoe verloopt het productieproces en waar moet een bedrijf, dat drukvaten bouwt, aan voldoen?

Wat is een drukvat?

Gassen en vloeistoffen worden meestal opgeslagen in tanks of (druk)vaten. Om deze vloeistoffen veilig te bewaren, verplaatsen of om de samenstelling naar gewenste vorm te krijgen moeten bepaalde substanties onder druk gezet worden. Daarvoor is een vat nodig, dat bestand is tegen druk. Hierdoor is de toepasselijke naam ‘drukvat’ ontstaan. Verschillende vloeistoffen eisen een speciaal drukvat, passend bij de eisen die de vloeistof stelt. Dergelijke drukvaten kunnen op maat voor een bedrijf ontworpen en geproduceerd worden. Dit is een complex proces. Leg als bedrijf je wensen- en eisenpakket neer bij een ervaren fabrikant, die veel ervaring heeft met het produceren van dergelijke complexe drukvaten. Want alleen met gedegen kennis kan een fabrikant een RVS drukvat volledig naar de gewenste kwaliteitseisen produceren. Kies voor een bedrijf die het gehele proces, van ontwerp tot productie en kwaliteitscontrole en installatie, kan realiseren. Met als aanspreekpunt een project manager, die de bouw van ontwerp tot aan de productie begeleidt en ook het transport en de installatie van het drukvat in het bedrijf regelt. 

 

Hoe wordt een gecertificeerd drukvat geproduceerd?

Om te beginnen, is het van essentieel belang, dat de engineering en de productie van het drukvat op maat, kan voldoen aan de zeer strenge eisen en normen, die aan het ontwerpen en bouwen gesteld worden. De juiste producent is in het bezit van H en H1 certificering, waardoor het bedrijf geheel in eigen beheer drukvaten kan ontwerpen en produceren. Deze drukvaten moeten in veel gevallen ISO:9001, PED of ASME U-stamp gecertificeerd zijn. Het is belangrijk dat er intensief overleg plaatsvindt tussen je bedrijf en de project manager en dat er gedetailleerde tekeningen worden gemaakt. Als het om een PED drukvat gaat, zal er een risicoanalyse met de bijbehorende berekeningen gemaakt moeten worden. Ook zal de engineer moeten zorgen dat er een test- en inspectieplan wordt gemaakt. En o.a. stabiliteits-, kruip-, levensduur- en andere analyses kunnen gedaan worden. Als dat afgerond is kan de fabrikant een verantwoorde, goed onderbouwde verklaring afgeven voor het te bouwen PED drukvat. 

 

Materiaalkeuze

Afhankelijk van de toepassing, productieproces en eerder opgedane ervaringen wordt bepaald voor welk materiaal gekozen wordt. Denk aan RVS, Duplex, 904L of Titanium. De keuze voor deze materialen is belangrijk om de juiste toepassing te kunnen realiseren zodat gewenste output gerealiseerd wordt.

 

Wat zijn de voordelen van een RVS drukvat?

Er zijn verschillende soorten RVS. De meest voorkomende types zijn RVS 304 (L) en 316 (L). In o.a. de farmaceutische- en de voedselindustrie worden dergelijke RVS drukvaten veel gebruikt. Zowel horizontale- als verticale drukvaten worden geproduceerd naar wens van het bedrijf, waar het drukvat in gebruik genomen zal worden. Als de opdrachtgever bijvoorbeeld de wens heeft om de drukvaten te kunnen verplaatsen, worden deze mobiel gemaakt. Dit gaat dan vooral om kleinere drukvaten, die makkelijk te verplaatsen zijn. Vakkundige engineers verwerken deze eis direct in het ontwerp en zorgen ervoor, dat het drukvat volledig aan alle wensen en eisen van de opdrachtgever voldoet.

 

Hoe worden kwalitatieve RVS drukvaten gemaakt?

Een project engineer zorgt er ook voor, dat het drukvat, dat de opdrachtgever wil laten ontwerpen, voldoet aan alle gestelde normen en voorschriften. PED (Pressure Equipment Directive) definieert de essentiële eisen voor drukapparatuur. Voor drukvaten is dit PED 2014/68/EU. Als de druk hoger is dan 0,5 bar(g), is een CE-markering in Europa verplicht. De project engineer volgt de PED regelgeving, waarin zaken als methodieken voor berekeningen, en de relaties tussen de ontwerpdruk, werkdruk en testdrukken, materiaalkeuze en de lasmethode staan. Door de PED H en H1 certificering en de uitgebreide kennis over de Europese en nationale normregelgeving, kan de bouwer van de RVS drukvaten in eigen beheer ontwerpen en bouwen voor de industrie. Als het RVS drukvat klaar is, wordt het gebouwde product extern geïnspecteerd door NOBO. Daarna krijgt het drukvat een CE markering, wat betekent, dat het aan alle veiligheidseisen voldoet en veilig gebruikt kan worden, volgens de door PED gestelde eisen.

 

Moeten er roerwerken en andere appendages toegevoegd worden?

Vervolgens bepaald het bedrijf of het te produceren drukvat homogeen moet zijn, of dat er een specifiek proces plaats gaat vinden in het drukvat, waarvoor een roerwerk of andere appendage toegevoegd moet worden. Deze appendages worden apart gemonteerd door gerenommeerde leveranciers. De project engineer zorgt ervoor dat ook dit onderdeel van het bouwproces soepel verloopt.

 

De afwerking van een RVS drukvat

De opdrachtgever heeft keuze als het gaat om de afwerking van het bestelde drukvat. Afhankelijk van de toepassing kan het drukvat gebeitst en of gepassiveerd worden. Veelal heeft dit een positieve invloed op de corrosiebestendigheid. Dit is belangrijk voor het gebruik in o.a. raffinaderijen en de levensmiddelenindustrie. Aan de opdrachtgever de keus of de inwendige ruwheid bijvoorbeeld Ra 0,8 moet zijn, of dat er voor meer hygiëne gekozen moet worden. De juiste keuze wordt gemaakt in overleg met de project engineer. Bij dergelijke beslissingen kan hij de opdrachtgever vakkundig ondersteunen. Tijdens het hele ontwerp-, bouw-, afwerking- en installatieproces vindt er gedegen overleg plaats.

 

Het verwarmen, koelen en isoleren van een RVS drukvat

De engineers, die het RVS drukvat bouwen, kunnen de opdrachtgever ook adviseren op het gebied van koeling, verwarming en isolatie van de druktank. Zij denken mee in deze fase en buigen zich over vragen als: Wat is er precies nodig in het productieproces? Waar wordt het drukvat voor gebruikt? Waar ligt de juiste balans tussen verwarming, koeling en isolatie in het specifieke productieproces, voor dit specifieke RVS drukvat? Hierdoor wordt het drukvat op maat uiteindelijk perfect afgestemd op het productieproces, waar het in moet gaan functioneren.

 

Onderhoud, reparatie en inspectie

Inspectie is belangrijk als het drukvat geïnstalleerd is. Als opdrachtgever de kennis en kunde in huis heeft, kan dit intern gedaan worden. Zo niet, laat dan de fabrikant dit op zich nemen. Hij kent het drukvat immers door en door. Het onderhoud en eventuele reparaties kun je zeker het beste uit laten voeren door de fabrikant, die alle ins en outs van het drukvat kent.

 

Waar wordt een RVS drukvat gebouwd?

RVS drukvaten, die gebouwd worden voor de industrie, kunnen in de fabriek zelf geproduceerd worden, afhankelijk van de grootte. Ook kan een groot drukvat direct op de bedrijfslocatie gebouwd worden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 942x
Toegevoegd: 24-03-2022 13:58
Gewijzigd: 25-03-2022 13:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!