Waarom is het zo populair? En er zullen toch ook wel nadelen aan zitten? Dat alles leggen we je uitgebreid uit in dit artikel.
Je hebt niet zomaar zacht water. Om ervoor te zorgen dat zacht water uit je kraan komt, moet je een waterontharder laten installeren. Er zijn verschillende bedrijven die dat voor je kunnen doen, zo kun je een waterontharder van Soft Water Systems kopen en laten installeren.
Je hebt hard water en je hebt zacht water. Hard water komt in Nederland standaard uit de kranen, voor zacht water heb je een waterontharder nodig. Die waterontharder filtert kalk uit het water. In hard water zit dus kalk, in zacht water niet. Een waterontharder installeren is niet lastig, dit wordt namelijk bijna altijd gedaan door het bedrijf waar je de waterontharder aanschaft. De installateur is hier dan een paar uur mee bezig, waarna je kunt genieten van zacht water. Eenmaal geïnstalleerd, heeft de waterontharder weinig onderhoud nodig. Wel moet je regelmatig het zout aanvullen. De ionenwisselaar die het kalk en de magnesium uit het water filtert, heeft namelijk zout nodig om goed te kunnen werken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er zout in je drinkwater terecht komt, dat wordt er namelijk ook gelijk mee uitgefilterd.
Huishoudens stappen niet voor niets steeds vaker over naar zacht water, er zitten best wat voordelen aan zacht water. Het feit dat er geen kalk meer in het water zit, brengt een aantal positieve effecten met zich mee. Welke dat precies zijn, sommen we hieronder even kort voor je op.
Waarschijnlijk ken je het wel, voornamelijk op kranen en in de badkamer: kalkaanslag. Deze aanslag is enorm lelijk en erg vervelend om weg te poetsen. Door een waterontharder te installeren en over te stappen naar zacht water, voorkom je deze kalkaanslag. Je hoeft dan dus nooit meer te schrobben op die vervelende kalkvlekken.
Als water wordt opgewarmd, reageert de zuurstof met het calcium in het water, waardoor kalk ontstaat. De leidingen van je apparaten raken daardoor langzaam verstopt met kalkaanslag. Dit zorgt ervoor dat je apparaten harder moeten werken om het goed te blijven doen, waardoor ze meer energie verbruiken. Door het hoge energieverbruik kunnen je apparaten ook oververhit raken, waardoor bepaalde onderdelen doorbranden en stuk gaan. Zacht water is dus veel beter voor je apparaten, het zorgt ervoor dat ze langer meegaan en minder energie gebruiken. Dat scheelt dan natuurlijk ook weer bij jou in de portemonnee.
Douchen met hard water, zorgt ervoor dat er een klein, flinterdun laagje kalk achterblijft op je huid en haar. Dit kan voor ongezond haar dat snel vet wordt zorgen. Heb je snel, of vaak last van eczeem? Dan kan hard water dit verergeren. Zacht water is ook letterlijk een stuk zachter voor je huid en haar, waardoor je haar veel schoner zal voelen en je huid minder snel geïrriteerd raakt.
Zeepproducten werken veel beter bij het gebruik van zacht water. Dit zorgt ervoor dat je ook veel minder zeep nodig hebt. Zo bespaar je een hele hoop geld op het aanschaffen van schoonmaakmiddelen, shampoos en zeep.
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zitten logischerwijs ook een paar nadelen aan zacht water, al kunnen sommige ook worden gezien als voordelen van hard water. Welke dat zijn, sommen we hieronder voor je op.
Bij zacht water zijn een hoop mineralen uit het water gefilterd. Dit zorgt ervoor dat het water anders gaat smaken en niet iedereen vind dat even lekker. Het is iets waar je echt even aan moet wennen. Daarbij is hard water gezonder, omdat de mineralen in dat water een goede toevoeging zijn voor je lichaam. Dat zijn er echter zo weinig, dat je ze absoluut niet zult missen als ze niet meer in je water zitten. Je zult dus geen tekort aan mineralen krijgen wanneer je overstapt op zacht water.
Eigenlijk is dit een voordeel, maar het kan voor nadelen zorgen. Zeep werkt namelijk veel beter in zacht water, waardoor je veel minder nodig hebt. Je doet dus veel langer met zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen. Het nadeel hiervan is dat de ionen in zacht water zich niet makkelijk aan zeep hechten, waardoor de zeep veel makkelijker aan je huid blijft hangen. Zelfs na grondig afspoelen, kun je je dan een beetje glad en zeepachtig voelen. Deze restjes zeep kunnen dan ook weer voor een geïrriteerde huid zorgen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen: gebruik gewoon heel weinig zeep. Wanneer je zacht water hebt, heb je echt maar amper zeep nodig om schoon te worden. Toch zul je nooit helemaal van dat gladde gevoel af kunnen komen.
Het aanschaffen en laten plaatsen van een waterontharder is niet goedkoop. Daarbij moet de waterontharder ook ergens staan en neemt deze dus ruimte in beslag. Verder moet het zout eens in de zoveel tijd aangevuld worden. Het is niet veel werk, maar je bent af en toe wel met de waterontharder bezig. Natuurlijk is het wel zo dat de waterontharder zich snel terugverdient, op het gebied van apparaten en zeep.
Om de voor- en nadelen van hard en zacht water even duidelijk in beeld te brengen, hebben we een aantal cijfers voor je op een rijtje gezet. Met die cijfers vatten we de voor- en nadelen nog even voor je samen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten als je een waterontharder aanschaft en kun je voor jezelf de overweging maken of je een waterontharder wilt.
Voor een instapmodel waterontharder moet je rekenen op minimaal 700 euro, voor een gezin vanaf 4 personen moet je minimaal 1000 euro apart leggen
Een waterontharder heeft een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig, deze kost 60 à 100 euro
Reken op 10 euro per zak zout van 25 kilo, een gezin van 4 gebruikt ongeveer 50 tot 100 kilo zout per jaar
Met een waterontharder verminder je je energiekosten met zo’n 20%
Je hoeft minder vaak je huishoudelijke apparaten te vervangen of te repareren, deze gaan zo’n 30% langer mee
Je hebt veel minder zeep nodig en brengt zo het gebruik van zeepproducten terug tot wel 50%
In het artikel hierboven hebben we je alles vertelt over het aanschaffen van een waterontharder van Soft Water Systems. Nu rest enkel nog de grote vraag: ga je wel of niet een waterontharder aanschaffen? Als je twijfelt, is het belangrijk dat je alle voor- en nadelen even goed voor jezelf afweegt. Een waterontharder is een potentiële mogelijkheid om geld en schoonmaakwerk te besparen, maar het is wel een flinke uitgave in één keer. Ga bij jezelf na of je dat ervoor over hebt. Weet je het nog niet zeker? Vraag dan een expert om advies, zij kunnen je vaak goed verder helpen.