Een keuken samenstellen: 8 tips.

Een keuken samenstellen: 8 tips

Een keuken samenstellen: 8 tips.Op het gebied van keukens zijn er talloze mogelijkheden op het gebied van indeling, kleur, functionaliteiten en stijlen. Afhankelijk van de ruimte die je in huis hebt en de stijl waar je van houdt, kun je gericht keuzes gaan maken en een keuken samenstellen. Maar er zijn nog meer zaken waar je aan kunt en moet denken. Wij geven je hierbij tips voor het samenstellen van de mooiste keukens.

Stel bewuste keuzes samen

Een nieuwe keuken samenstellen is natuurlijk een investering voor lange termijn, waarvan je lang wilt kunnen genieten. Als je bewust keuzes maakt vanaf het begin, zal je teleurstelling in de toekomst grotendeels kunnen voorkomen. Hoe? Lees hier de tips voor het samenstellen van jouw droomkeuken.

Bepaal de functie

Natuurlijk moet er in een keuken gekookt kunnen worden en wil je graag voorzien zijn van een koelkast. Het lijkt dus misschien gek, maar het is belangrijk om te bedenken welke functie jij belangrijk vindt voordat jij een keuken gaat samenstellen.

Ben je niet zo’n koker en wil je puur een functionele keuken, bijvoorbeeld op het gebied van opbergruimte? Dan is het aan te raden om voor een ruime indeling te gaan. Houd jij juist van koken en wil jij de sterren van de hemel kunnen koken, maar ook nog in contact zijn met de rest van de woning? Stel dan een open keuken samen met bijvoorbeeld een kookeiland.

Door te bepalen wat jij belangrijk vindt kun jij deze functie centraal stellen in het ontwerp van jouw droom keuken. Specialisten in een showroom kunnen jou hier als geen ander mee helpen. Zij stellen dagelijks verschillende keukens samen.

Stem af op de ruimte

Afhankelijk van de functie die jij het meest belangrijk vindt, kun je verder met de echte indeling. Afhankelijk van de ruimte kun verschillende opties kiezen zoals:
-         Bovenkastjes
-         Kookeiland
-         Hoge kastenwand
-         Apparatuur

In een lagere ruimte kunnen bovenkastjes bijvoorbeeld erg krap aanvoelen. Door dan juist alleen lage kasten te gebruiken kun je de keuken een stuk ruimtelijker laten lijken. Als je de keuken bij de rest van de woning wil betrekken is het integreren van een kookeiland of het doortrekken van de keuken met een zogenoemd schiereiland een goede keuze.

Door specifiek te kijken naar jouw ruimte kun je het beste keuzes maken. Keukenzaken kunnen je hierbij helpen om de indeling vervolgens in te tekenen. Zo zie je precies wat wel en niet gaat passen bij jouw woning.

Kies jouw stijl keuken

Pas als je de functie en indeling concreet hebt is het tijd om na te denken over de stijl van keukens. Stel jouw stijl samen door het bepalen van de type frontjes van de keukenkastjes en het keukenblad dat je uitzoekt.

Een moderne keuken is vaak greeploos en heeft strakke, rustige kleuren met een massief blad van bijvoorbeeld marmer of graniet. Daarentegen hebben landelijke keukens veel details in frontjes met een lijst, greepjes in combinatie met een houten of houtlook keukenblad.

Je kunt vooraf een stijl voor jouw keuken samenstellen en vervolgens op zoek gaan naar onderdelen die hierbij passen, of je combineert onderdelen met elkaar en komt gaandeweg tot een stijl over het geheel. Als je bijvoorbeeld verliefd bent geworden op één onderdeel kan dit een goed uitgangspunt zijn om de rest hierbij uit te zoeken.

Bezuinig niet op keukenapparatuur

Een keuken samenstellen is natuurlijk een grote uitgave en investering voor lange termijn. Het is daarom aan te raden niet te bezuinigen op apparatuur. Natuurlijk zit er een verschil in opties. Neem jij genoegen met de basisfunctionaliteiten zul je goedkoper uit zijn dan dat je de nieuwste snufjes wilt hebben.

Ondanks de functionaliteit is het goed om te gaan voor vertrouwde merken die al lang op de markt zijn. Zij bestaan niet voor niets al een lange tijd en zullen daarmee een bepaalde kwaliteit en garantie waarborgen. Niets is vervelender dan apparatuur die het na een paar jaar laat afweten.

Kies alles onder één dak

Om een concreet idee te krijgen over de mogelijkheden is het natuurlijk fijn om een specialist in te schakelen die met je mee kan denken. Je kunt alle onderdelen zelf uitzoeken in losse winkels, maar voor het samenstellen van een uitgebreide keuken is het prettig om alles onder één dak te hebben.

Zo hoef je niet continue te schakelen met verschillende partijen én weet je zeker dat alles bij elkaar past. Ook met het leveren van de keuken kan dit een groot voordeel zijn. Binnen één keukenzaak wordt alles op elkaar afgestemd zodat jij hier als klant zo min mogelijk hinder van ondervindt. Als er onverhoopt iets mis gaat of niet klopt hoef je ook maar bij één partij aan te kloppen om zaken op te lossen.
 

Keuken installatie door vakmannen

Als je handig bent kan het natuurlijk zijn dat je de installatie van de keuken zelf op je neemt, maar het is aan te raden hier een goede vakman voor in te schakelen. Sommige keukenspecialisten werken samen met vaste installateurs of hebben zelfs een eigen installatieteam in dienst.

Dit laatste is gunstig omdat de lijntjes dan vaak kort zijn en er snel geschakeld kan worden mocht er iets verkeerd zijn gegaan bij de levering. Een eigen installatieteam weet daarnaast vaak beter wat jouw wensen zijn voor de keuken, doordat zij het gehele rapport en afhandeling bij de keukenzaak kunnen checken. Dit scheelt vaak een hoop in communicatie om afspraken te controleren.

Bespaar met keukenrenovatie

Mocht je nu geen budget hebben om een geheel nieuwe keuken samen te stellen, is het aan te raden om te kiezen voor keukenrenovatie. Met het renoveren van keukens kun je jouw huidige keuken een geheel nieuwe uitstraling geven met een kleine investering. Zo doet een andere kleur keukentegels, een nieuw keukenblad of andere kastdeurtjes al wonderen.

Vind jij het lastig hoe je de huidige staat een upgrade kunt geven met een beperkt budget? Raadpleeg dan een keukenzaak in de buurt. Zij weten als geen ander welke aanpassingen een grote impact hebben op het uiterlijk en welke aanpassingen de moeite waard zijn om te investeren.

Keukentegels als finishing touch                                                                                              

Als laatste kun je bij het samenstellen van de keuken een mooie finishing touch creëren met keukentegels. Dit kunnen zowel vloer- als wandtegels zijn. Zo zijn wandtegels in de keuken ideaal schoon te maken en daarbij zijn tegels hittebestendig. Perfect om te plaatsen achter het fornuis.

Ook vloertegels in de keuken kunnen het geheel een mooie uitstraling geven. Zo kan het zijn dat de keuken direct op de huidige vloer geen goede combinatie is, maar dat het wel in de rest van de ruimte past. Door in de directe keukenomgeving tegels te plaatsen kan de algehele uitstraling alweer heel anders worden. Natuurlijk kun je de vloer ook even makkelijk dweilen als je iets laat vallen tijdens het koken.

Door de grote variatie in kleuren, maar ook in materialen van tegels kun je eindeloos combineren. Hierdoor kan een kleine verandering in tegel de hele uitstraling al beïnvloeden. Dit kan nu net hét detail zijn die je mist bij een keuken samenstellen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: edwinp
Aantal keer gelezen: 1157x
Toegevoegd: 25-03-2022 13:15
Gewijzigd: 25-03-2022 13:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!