timmerman eigen baas

Eigen baas, voordelen en nadelen

timmerman eigen baasJe bent eigen baas, maar wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Kom er nu achter door dit artikel te lezen.

Wat betekent het om eigen baas te zijn?

Eigen baas zijn wil zeggen dat alle lusten, maar ook alle lasten op jouw bordje komen. Je moet er zelf op uit om voldoende werk te krijgen en dat te behouden. Je dient zelf een professionele website te (laten) maken om bekendheid te krijgen, zonder een goede website zal de concurrent je steeds voor blijven. Je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en jouw zelfdiscipline moet ervoor zorgen dat je er elke dag weer voor gaat, in goede tijden, maar zeker ook als het wat minder goed of slecht gaat. Je moet ook optimistisch zijn van aard, want soms zal het meevallen maar je krijgt zeker ook tegenvallende resultaten te verwerken. Kortom: je moet een sterk persoon zijn met idealen!  

Eigen baas zonder personeel

Eigen baas zonder personeel is erg aantrekkelijk als je graag de kar alleen trekt. Eigen baas zonder personeel kan ook een opstapje zijn naar meer, naar een groeiend bedrijf. Je begint alleen en als het  werk snel groeit, kun je overwegen om personeel aan te nemen. Eigen baas zonder personeel zorgt ervoor dat je geen verantwoordelijkheid hebt tegenover werknemers (en hun gezinnen). Is er een keer wat minder werk dan hoef je geen mensen te ontslaan, dat is een groot voordeel. Mensen ontslaan is voor de baas van een bedrijf waarschijnlijk het moeilijkste wat hij moet doen, emotioneel gezien. Zeker wanneer het gaat om een klein bedrijf waar iedereen elkaar kent en men nauw betrokken is met de personen, hun gezinnen en het bedrijf.

Eigen baas met personeel

Je hebt een eigen bedrijf van het begin af aan zelf opgezet. Je bent trots op je bedrijf. Het bedrijf groeit gestaag en je kunt de werkzaamheden niet meer alleen voltooien. Je zult moeten stoppen met groeien, klanten moeten teleurstellen of personeel aannemen. Je kiest voor dat laatste, wat een uitdaging! Je hebt namelijk voortaan naast de verantwoordelijkheid voor het bedrijf ook de verantwoordelijkheid voor personeel en dat is even wennen. Laat je goed informeren voordat je personeel aanneemt. Hoe zit het met de verzekeringen van je medewerker(s) bijvoorbeeld? Er komt nogal wat bij kijken als je eigen baas bent met personeel. Waar moet je aan denken en wat moet je onder andere regelen:

 • Je moet officieel bij de Belastingdienst doorgeven dat je personeel aanneemt. Voor de Belastingdienst moet je aangifte loonheffingen doen en een loonadministratie bijhouden.
 • Er komt uiteraard een sollicitatieprocedure, waarin jij je eerst moet verdiepen hoe die in zijn werk gaat.
 • Je moet een arbeidsovereenkomst maken.
 • Je moet zorgen voor de juiste arbeidsomstandigheden: veiligheid, goede werkplek enz.
 • Wellicht kun je subsidie krijgen van de Overheid als je jonge mensen aanneemt of mensen met een beperking.

Er komt altijd veel bij kijken als je een eigen bedrijf hebt, maar als je met personeel gaat werken heb je nog meer zorgen. Er zijn ook verzekeringen die je af moet sluiten voor je personeel.

Eigen baas in je werkzaamheden

Het is een prettig gevoel om werkzaamheden in eigen beheer, als eigen baas uit te kunnen voeren. Je kunt eigen baas zijn en een eigen bedrijf hebben, maar je kunt ook in loondienst werken en dan "eigen baas zijn" in je werkzaamheden. Je kunt grote bevoegdheden hebben en zelfstandig mogen werken van je werkgever. De werkgever blijft eindverantwoordelijke. Je kunt je credits bij je werkgever verdiend hebben, waardoor je eigen baas in je werkzaamheden bent. Het is erg prettig als jij deze verantwoordelijkheid mag dragen, zeker als dat goed wordt beloond! Sommige mensen kunnen prima zelfstandig werken, maar willen de druk van een eigen bedrijf niet (zorgen om werk, zorgen om personeel enz.). In dat geval is het fijn dat je ook bij een werkgever zelfstandig kunt functioneren. Je zult daar wel zelf een goede bijdrage aan moeten leveren voordat het zover is. Je zult je moeten bewijzen en je zult moeten laten zien hoe gedreven je bent en dat jij het aankunt om eigen baas in je werkzaamheden te zijn.

Trots als eigen baas

Je hebt een leuk bedrijf helemaal zelf opgezet. Wat zul je trots zijn! Je begint een bedrijf als ZZP'er en wilt dat graag zo houden, geen gedoe met personeel. Als ZZP'er heb je de nodige verplichtingen maar niet ten aanzien van personeel en hun gezin.

 • De druk is groot als je weet dat er enkele gezinnen van jouw bedrijf afhankelijk zijn wat betreft hun inkomen. Je houdt je bedrijf klein, je groeit voor zover jij de werkzaamheden zelf kunt uitvoeren en je houdt alles in eigen beheer. Een mooie bezigheid en daar moet je dan ook hard voor werken.
 • Je bent er trots op dat je als eigen baas in je onderhoud kunt voorzien. Dat neemt niet weg dat een eigen baas ook zo zijn of haar zorgen heeft. Het is belangrijk om de website up to date te houden. Kun je dat zelf, of laat je dit aan een professional over.
 • Weet wel dat een goede website erg belangrijk is, bespaar daar niet op. Met een goede website zorg je er voor dat er werk blijft binnenkomen.
 • Een goede website betekent: naamsbekendheid. Klanten moeten je weten te vinden!
 • Een andere zorg kunnen de premies zijn die je moet betalen voor alle belangrijke verzekeringen, waar je ook niet op kunt besparen. Wat als je ziek of arbeidsongeschikt wordt? Als je jong bent zul je daar niet elke minuut bij stil staan, toch moet jij je daarvoor verzekeren in geval dat….Een valkuil bij eigen baas kan zijn dat je niet voldoende pauzes en of vrije dagen inplant. Doen!
 • Je moet je werk wel volhouden en iedereen heeft ontspanning nodig, ook al is het werk ontzettend leuk.
 • Als je alles goed regelt, de juiste verzekeringen afsluit en een functionele website laat maken, af en toe vrij neemt, dan is eigen baas zijn heerlijk. Je kunt als de zon schijnt na vier weken regen enkele vrije uren plannen en heerlijk naar buiten gaan. Moet je kind op school een toneelstuk opvoeren, dan kun jij met je werk een uurtje vrij regelen om daarbij aanwezig te zijn.
 • Je kunt boodschappen doen als andere mensen werken, je kunt de pieken vermijden en niet alleen de files aan de kassa, maar ook onderweg. Je kunt tussen de werkzaamheden door even naar je ouders, die hulpbehoevend zijn en zo zijn er ontzettend veel voordelen voor iedereen die eigen baas is.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3605x
Toegevoegd: 21-10-2016 15:58
Gewijzigd: 23-11-2016 17:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!