Elektrische scooter kiezen: waar let je op?

Elektrische scooter kiezen: waar let je op?

Elektrische scooter kiezen: waar let je op?Wil je een elektrische scooter op de kop tikken, maar heb je geen idee hoe je je zoektocht start? Dan zit je goed in dit artikel. We geven je handvaten voor het vinden van de beste scooter die past bij je wensen. Neem ze in acht en spot het ideale model!

E-scooter steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische scooter, ook bekend als de e-scooter. Dit zijn niet alleen gemakkelijke vervoersmiddelen, maar ze zijn ook nog eens energiezuinig. Tegenover de fiets bieden ze als voordeel dat je niet hoeft te trappen, tegenover de reguliere scooter of snorfiets dat er geen benzine of andere brandstof in hoeft. Het enige dat je nodig hebt is een accu en oplader! De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Lage kosten per gemaakte kilometer
  • Ze hebben amper onderhoud nodig
  • Super duurzaam en dus een milieuvriendelijke keuze
  • Ze hebben zelden problemen bij het starten (ook niet in de winter!)
  • Ze stinken niet en je hebt ook geen last van bepaalde benzine milieuzones
  • Je kunt kiezen uit een model van 25 km (e-scooter) en 45 km (e-brommer)

Zijn er ook nadelen? Niet echt, zolang je maar zorgt dat je de accu tijdig oplaadt. Je wilt immers niet stil komen te staan. Verder moet je de accu na een geruime tijd een keer vervangen. Maar goed, met een ander vervoersmiddel heb je uiteraard ook onderhoud.

De snelheid van de e-scooter

Een van de belangrijkste keuzes die je maakt is het bepalen van de snelheid van je elektrische scooter. Je kunt namelijk kiezen uit 25 kilometer per uur of 45 kilometer per uur. Die laatste variant wordt overigens ook wel e-brommer genoemd, maar wanneer je gaat shoppen dan zie je dat de termen elektrische scooter en brommer door elkaar gebruikt worden. Ben je gek op motors, dan heb je zelfs de keuze voor een elektrisch motor van 90 kilometer per uur. In dit artikel gaan we ervan uit dat je op zoek bent naar een model van 25 of 45 kilometer per uur.
De keuze voor de snelheid is puur persoonlijk, maar er zijn natuurlijk wel een paar tips. Moet je vaak verre afstanden afleggen, dan komt een model van 45 km beter van pas. Als je alleen een beetje rond huis rijdt dan is een 25 km model prima. Wat belangrijk is om te weten is dat je met een 25 km scooter altijd op het fietspad rijdt (tenzij die niet aanwezig is). Met een 45 km scooter rijd je binnen de bebouwde kom op de rijbaan, en daarbuiten op het fietspad. Bovendien moet je op een 45 km model een helm op, terwijl dat met die van 25 km in 2022 nog niet hoeft. Vanaf 2023 is een helm op beide uitvoeringen verplicht.

Extra aandacht aan de accu

Een andere belangrijke factor die je mee moet nemen in je keuze is de actieradius. Dit verwijst naar de afstand die je kunt rijden zonder op te laden. Hoe hoger die actieradius, hoe meer kilometers je dus kunt rijden zonder ‘elektrische tankbeurt’. De actieradius per e-scooter kan flink variëren, vaak ergens tussen de 30 en 70 kilometer. Als je korte afstanden rijdt dan is een lage actieradius natuurlijk minder vervelend dan wanneer je flink wat tijd op de weg doorbrengt.
Sommige modellen bieden de optie om een tweede accu in te bouwen, ook wel dubbele accu genoemd, zodat je nooit zonder batterij staat. Dat is erg handig. Dit én de actieradius hebben vaak wel invloed op de aanschafkosten. Een extra accu en een hogere actieradius resulteren in de meeste gevallen in een hoger prijskaartje. Hier kun je dus voor jezelf een afweging maken welke investering die extra power voor jou waard is.


Bij deze keuze houdt de aandacht voor de accu nog niet op. Het type accu is namelijk ook weer van invloed op de kwaliteit. In relatief voordelige e-scooters tref je vaker een silicium-gel loodaccu aan, in plaats van de sterkere lithium-ion. Die eerste die moet je veel vaker vervangen (soms al binnen twee jaar), waardoor je op termijn mogelijk duurder uitkomt dan wanneer je al direct in een wat beter model zou investeren.

Uitstraling en functionaliteiten

Het oog wil vaak ook wat. Daarom kies je natuurlijk liever voor een scooter die je er mooi uit vindt zien. Zo is bijvoorbeeld de elektrische retro scooter populair qua model. Anderen geven juist de voorkeur aan een naked scootertje, een model waarbij de plastic bouw ontbreekt. Verder let je ook op de kleur. Die kleur kan vervolgens ook weer in mat en glanzend uitgevoerd zijn, waarbij de spaken dezelfde of een andere kleur zijn.
Niet alleen qua looks, maar ook qua functionaliteit, let je op hoe de scooter eruit ziet. Zo zijn er variaties in banddikte, waarbij dunne bandjes vaak wat makkelijker te besturen zijn (zeker door beginners). Ook het aantal zitplekken is van belang. Niet iedere elektrische scooter heeft namelijk standaard twee zitplekken. Ben je een echte zomerse rijder of moet je door weer en wind? In dat laatste geval komt een windscherm goed van pas.

Het kiezen van het merk

Je kunt je zoektocht baseren op wat je simpelweg een mooie scooter vindt. Je kunt ook specifiek op merk zoeken. Een goed en interessant elektrische scooter merk is Senzo. Een merk uit eigen land dat al veel ervaring heeft op het gebied van scooterproductie én die erg betaalbare prijzen biedt. En dat niet alleen, want ze bieden ook nog eens een variëteit aan tal van modellen. Kleine scootertjes, retro modellen en wat grotere formaten. En die zijn dan ook weer verkrijgbaar in tal van kleuren, zowel basistinten als felle kleurtjes.
Andere sterke merken zijn IVA en Piaggio. IVA e-scooters blinken uit in een grote actieradius, daar kun je dus lekker ver mee rijden. Het zijn compacte scooters. Piaggio is erg populair onder jongeren. Waar deze scooters bovendien in uitblinken is dat ze een grote opbergruimte onder het zadel hebben (dat heeft IVA dan weer niet). Wil je meerdere merken aan de hand van foto’s en/of filters vergelijken? Dan raden we je aan om een kijkje te nemen op ScooterElektrisch.nl. Daar vind je meerdere modellen op een rijtje, en je ziet ook meteen welke e-scooters in de aanbieding zijn. Make your choice!

Vergeet de accessoires niet

Als je toch bezig bent met het kiezen van je elektrische scooter, kun je het beste ook meteen de accessoires overwegen. Zo heb je misschien nog een helm nodig. Een fijn type helm is de jethelm. Deze omsluit het hoofd en de oren, maar laat de kin lekker vrij. Als je liever het hele hoofd laat omsluiten dan is een integraalhelm een goede keuze. Qua eisen aan de helm (Rijksoverheid): een bromfietshelm moet de keuringsletter ‘E’ hebben, een e-scooter moet (vanaf 2023) minimaal een speedpedelec helm met markering NTA 8776:2016 hebben.
Verder wil je misschien andere accessoires kopen, zoals een zadelhoes voor als jouw e-scooter vaak buiten staat. Of een stevig slot als je pareltje regelmatig in het openbaar geparkeerd wordt. Je kunt zelfs een smartphonehouder op je scooter laten installeren, wat goed van pas komt als je graag op roadtrip gaat. Ook voor het vergelijken van accessoires kun je terecht op ScooterElektrisch.nl. Hier worden tal van e-scooter items met elkaar vergeleken, zodat je eenvoudig de beste deal vindt. Daarnaast kun je soms in combinatie met je scooter direct accessoires bijbestellen. Dat is handig, want zo scoor je vaak korting.
We hopen dat je veel hebt gehad aan deze kooptips en wensen je veel rijplezier!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yvonne-Bierings
Aantal keer gelezen: 252x
Toegevoegd: 20-10-2022 14:26
Gewijzigd: 21-10-2022 08:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!