Op deze pagina staan de financiële tips rustig opgesomd waardoor je inzicht krijg in het op orde krijgen van de financiën na een scheiding.
Iedere relatie is anders en vanaf de afspraken die zijn gemaakt wordt een bepaalde procedure uitgeoefend. Heel veel zaken zijn in de wet geregeld en daar hoef je dan ook niet eens over na te denken. Wanneer je volgens een samenlevingscontract samenwoont kijk je na welke afspraken in dit contract staan. In een brochure van de overheid staan alle wetten genoteerd en kun je een antwoord krijgen op de meest gestelde vragen.
Alimentatie wordt alleen betaald bij een geregistreerd partnerschap of wanneer je getrouwd bent via een huwelijk. Alimentatie wordt betaald wanneer er afspraken zijn gemaakt via een advocaat en de rechtbank. Wanneer je samenwoont betaal je geen alimentatie als je uit elkaar gaat. Aan alimentatie zitten specifieke regels en ook dat is wettelijk geregeld. Via het internet kun je een brochure vinden en krijg je antwoord op de meest gestelde vragen. Als je kinderen hebt is het tot 21 jaar je plicht om deze te onderhouden. Tot het 18e levensjaar heb je te maken met alimentatie voor kinderen. Samen met je ex kun je nadenken over wat de hoogte van de alimentatie moet zijn en vervolgens zal de rechter het uiteindelijke bedrag bepalen. Via de Rijksoverheid kun je aanvullende informatie vinden over kinderalimentatie wanneer dit een lastig onderwerp is.
Wanneer je samen met je partner een huis hebt gekocht en iemand in het huis blijft wonen wordt iemand anders ontslagen van aansprakelijkheid. Je moet in dat geval contact opnemen met de hypotheekverstrekker en met de notaris. Je deelt de winst of het verlies wanneer daar sprake van is. Wanneer je samen een huurcontract hebt staat er vaak in het huurcontract beschreven welke regels er gelden wanneer je scheidt.
Als je een partnerpensioen hebt ben je verplicht om bij het pensioenfonds op te geven dat je gescheiden bent. Je kunt het opgebouwde pensioen verdelen wanneer je getrouwd was of aan een geregistreerd partnerschap bent verbonden. Vraag bij het betreffende pensioenfonds hoe het één ander precies is geregeld. Via de website van het betreffende pensioenfonds kun je vaak al veel belangrijke informatie vinden om het voor zowel je ex als jezelf op de juiste manier af te handelen. In sommige gevallen zijn er meerdere pensioenfondsen waarmee je te maken hebt. Loop rustig na bij welke pensioenfondsen jullie iets hebben opgebouwd.
Wanneer je een relatie hebt kan dit van invloed zijn op de belastingaangifte. In het ene geval betaal je bij en in het andere geval krijg je extra geld terug. Wanneer je alimentatie moet betalen trek je dit van de belasting af en krijg je geld terug als dit eerder niet is opgegeven. Geef bij de Belastingdienst duidelijk aan dat je gescheiden bent en kijk op www.belastingdienst.nl/scheiden voor meer informatie.
Je maakt verschillende afspraken wanneer je gaat scheiden. Om dit zo goed mogelijk te doen is het verstandig om een contract op te stellen tijdens de scheiding. Wanneer het niet lukt om dit samen te doen kun je hiervoor het best terecht bij een mediator of een advocaat. Het ontbinden van een gezamenlijk contract doe je meestal op hetzelfde moment via de notaris.
Wanneer je de bezittingen en schulden deelt is het goed om dit in eerste instantie in goed overleg te doen. Het liefst krijg je geen onenigheid en kom je hier in goed overleg samen uit. Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt krijgen jullie in principe allebei de helft van de gezamenlijke bezittingen. Alles wordt eerlijk verdeeld en dat geldt ook voor de spullen die oorspronkelijk van jou of je ex zijn geweest. Voor sommige zaken gelden er andere regels. Zo is het niet vanzelfsprekend dat een erfenis of schenking verdeeld wordt.
Breng in kaart welke rekening van jullie samen zijn en noteer welk saldo elke rekening heeft op de datum dat je scheidt. Je kunt vervolgens bepalen wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen je stopt. Bij de bank wordt er aangegeven wat het gemakkelijkst is. Zet automatische incasso’s en betalingen zoveel mogelijk stop. Het is verstandig om allebei volledig opnieuw te beginnen om het zo helder mogelijk te houden.
Heb je gemeenschappelijke verzekeringen lopen? Dan is het belangrijk om vast te stellen om welke verzekeringen het precies gaat. Je kunt vervolgens bepalen wat er per verzekering gebeurt en eventueel verzekeringen op één van jullie namen overschrijven of stoppen. Het is bij levensverzekeringen een stuk complexer. Neem contact op met de verzekeraar om te ontdekken waar je het best aan doet.
Waarschijnlijk gaat je financiële situatie behoorlijk veranderen na een scheiding. Het is verstandig om duidelijk in kaart te brengen welke inkomsten en uitgaven er zijn. Je kunt op deze manier vaststellen welk budget je hebt en vervolgens daarop je levensstandaard aanpassen.
Zoals je merkt komen er veel financiële zaken kijken bij een scheiding. Op deze pagina zijn de belangrijkste tips gegeven, maar uiteraard kan er nog iets ontbreken. Breng allereerst alle financiële zaken in beeld en win advies in bij de verschillende bedrijven en instanties wanneer je afspraken maakt. Als je er uiteindelijk niet samen uitkomt zijn er altijd andere oplossingen. Onthoud dat er soms een advocaat nodig is en dat dit hoge kosten met zich meebrengt. Vooral wanneer er onenigheid ontstaat kunnen de kosten van een advocaat of mediator hoog oplopen. Als alles in goed overleg gebeurt is dat gelukkig niet nodig.