Gevolgen overmatig alcoholgebruik

Gevolgen overmatig alcoholgebruik

Gevolgen overmatig alcoholgebruikVeel mensen drinken graag af en toe (een glaasje met) alcohol, prima. Er zijn echter ook mensen die teveel drinken. Wat zijn dan de gevolgen voor deze mensen? Wat zijn de gevolgen van overmatig alcoholgebruik voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving? In dit artikel lees je meer over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Alcohol drinken

De meeste mensen die alcohol drinken zeggen dat ze het lekker vinden en dat het gezellig is. Hier is in principe niets mis mee. Dit geldt natuurlijk alleen maar als je alcohol met mate drinkt en er niet afhankelijk van wordt. Als je alcohol overmatig gaat gebruiken zullen de gevolgen erg vervelend zijn voor jezelf maar ook voor de je omgeving. Door teveel alcohol te drinken kun je bijvoorbeeld verkeersongevallen veroorzaken, op het werk zou je ongelukken kunnen krijgen niet te vergeten de problemen die je thuis allemaal kunt krijgen, waaronder ook financiële problemen. Als je alcohol drinken gezellig wilt houden drink dan met mate. Als je teveel alcohol drinkt dan heeft dit een nadelige invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. De klachten die je kunt krijgen zijn dat je sneller vermoeid zult raken, je gaat slechter slapen en je maag en de lever krijgen het ook zwaar te verduren. Na verloop van tijd zal het hele lichaam last krijgen van langdurig en overmatig drankgebruik. Alleen als je je aan de aanvaardbare norm van alcohol gebruik kunt houden kun je al deze problemen voorkomen.

Teveel alcohol drinken

Je kunt nu jezelf afvragen wat is aanvaardbaar, wat zou ik normaal gesproken per dag aan alcohol mogen drinken. Volgens deskundigen moet het drinken van 1 glas alcohol voor een vrouw voldoende zijn, ben je een man dan geldt 2 glazen per dag. Het is echter ook belangrijk dat je hier geen gewoonte van gaat maken. Drink niet elke dag alcohol! Het is belangrijk dat je een paar dagen per week geen alcohol drinkt. Het is ook niet te aanvaarden dat je alcohol drinkt tijdens het werk, als je een voertuig bestuurt of als je gaat sporten. Als je als vrouw zijnde zwanger bent of je geeft borstvoeding ook dan is het niet aanvaardbaar dat je alcohol drinkt. Gebruik je medicijnen of drugs dan moet je dit nooit met alcohol combineren. Alles wat je nu hebt gelezen geldt alleen voor volwassenen, jonge mensen tot een jaar of achttien moeten natuurlijk nooit alcohol drinken.

Overmatig alcoholgebruik– hersenschade

Wanneer je teveel glazen alcohol drinkt dan loop je een grote kans op hersenschade. Als je alcohol drinkt en je doet dit overmatig dan kun je zelf merken dat je hersenschade hebt als je niets meer kunt onthouden, je niet goed meer na kunt denken en als je moeilijkheden krijgt om jezelf aan te passen. Als je teveel alcohol gebruikt is het niet zo dat alleen de hersenen niet goed meer werken, maar ook het volume ervan zal met 10 of 20 procent verminderen. Ben je een stevige gebruiker van alcohol en je gaat dit jaren volhouden dan zal het zeker zo zijn dat je hier een onherstelbare hersenschade aan over gaat houden. Iemand die overmatig drank gebruikt zal ook het gebruik van vitamines in de gaten moeten houden, je moet ervoor zorgen dat je voldoende vitamine b binnen krijgt. Natuurlijk zul je na een hele tijd alcohol gedronken te hebben er ook wel weer mee willen stoppen (en dat zal heel moeilijk zijn), doe je dit voordat je 35 jaar bent dan kan het zijn dat de beschadiging aan de hersenen zich nog kan herstellen. Doordat je teveel alcohol gebruikt hebt kan het ook zijn dat je een tijdelijk storing aan de hersenen krijgt, je kunt hierbij denken aan een black-out, als dit hebt meegemaakt weet je niet meer wat er de vorige dag gebeurd is. De hoogste tijd om te stoppen!

Gevolgen overmatig alcoholgebruik jongeren

Als je jong bent is het gebruik van alcohol zeker niet goed voor je hersenen, je hersenen ontwikkelen zich namelijk tot je 24e. Je moet weten als je jong bent dat de verbindingen tussen de hersencellen tijdens de pubertijd alleen maar in aantal toe zullen nemen. Ook het deel wat je nodig hebt om te kunnen redeneren en te plannen is tijdens de pubertijd in ontwikkeling. Dan heb je nog een deel in de hersenen dat je tijdens de pubertijd ontwikkelt. Dit bepaalt hoe goed je zou kunnen leren en het geheugen, door teveel gebruik van alcohol kunnen al deze ontwikkelingen zeer nadelig beïnvloed worden.

Invloed alcoholgebruik

Als men een onderzoek gaat doen naar de invloed van alcoholgebruik op jeugdigen, wordt er meestal een vergelijking gemaakt met jongeren die geen alcoholproblemen hebben. Het maakt niets uit welk onderzoek je gaat bekijken als het gaat over schade aan de hersenen door teveel alcohol gebruik. Alle onderzoeken tonen duidelijk aan dat er altijd schade is aan de hersenen. Het is altijd het geval dat bij jongeren met alcoholproblemen de hersenactiviteit minder is dan bij jongeren die niet drinken. Om te kunnen bepalen hoe de hersenactiviteit bij jongeren is, die teveel alcohol gebruiken, wordt het zuurstofgehalte in het bloed gemeten. Bij jongeren met alcoholproblemen is de zuurstofconcentratie (bijna) altijd lager.

Alcohol en zwangerschap

Als je alcohol gebruikt als je zwanger bent kan dit schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Als je zwanger bent moet je geen alcohol drinken. Je bent nu verantwoordelijk voor jouw ongeboren kindje en voor jezelf. Ben je zwanger en je drinkt bijvoorbeeld 1 glas alcohol per dag dan verhoog je de kans op het krijgen van een miskraam, ook kan het schade toebrengen voor de geestelijke ontwikkeling dus de hersenen van het ongeboren kind. Drink je tijdens de zwangerschap meer dan 1 glas dan is het risico al meteen veel hoger. Met het drinken van meer dan 1 glas alcohol is het risico van een miskraam nog meer aanwezig. Bij een zwangerschap geldt, dat door alcohol gebruik van de moeder het kind hersenafwijkingen kan krijgen. Conclusie: geen alcohol tijdens de zwangerschap!

Gevolgen overmatig alcoholgebruik

Als je jarenlang alcohol blijft drinken dan zal dit zeker je hersenen onherstelbaar beschadigen. Omdat je door teveel alcohol gebruik een tekort aan vitamine B1 krijgt, kun je hierdoor het Korsakovsyndroom krijgen. Het is wel zo dat hoe meer je drinkt hoe groter je de kans hebt om dit te krijgen. Drink jij al erg lang alcohol dan kun je aan verschillende symptomen het Korsakovsyndroom herkennen. Door het teveel aan alcohol hebben de hersenen veel schade ondervonden. Hierdoor zal het korte termijn geheugen zijn aangetast. Omdat de hersenen zijn aangetast door alcohol zul je merken dat je niets meer kunt onthouden, alleen informatie uit het verleden weet je nog. Door aantasting van de hersenen door het gebruik van overmatig alcohol kan het zijn dat je niet meer weet waar je bent of welke dag het is. Je kunt je dus niet goed meer oriënteren. Je kunt de ziekte van Korsakov hebben, omdat je teveel alcohol hebt gebruikt. Je kunt last hebben van paniekaanvallen, of last krijgen van depressies. Als het Korsakovsyndroom is vastgesteld dan kun je hiervan wel genezen. Je zult dan wel moeten stoppen met drinken. Laat je jezelf behandelen dan is het binnen een jaar duidelijk of je bent genezen. Je moet na een jaar weer een stabiele toestand hebben bereikt. Het komt maar bij een paar mensen voor dat de hersenziekte na het gebruik van overvloedig alcohol helemaal genezen is. Het komt bijna nooit voor dat je volledig herstelt. De genezing van de hersenziekte, ontstaan door te veel alcoholgebruik, hangt ook af van je conditie. De meeste alcoholgebruikers met een hersenziekte zie je wel voor een groot gedeelte beter worden, maar ze moeten wel altijd op blijven letten met het gebruik van alcohol.

Lange termijn gevolgen overmatig alcoholgebruik

Er zijn lange termijn gevolgen voor overmatig alcoholgebruik.

  • Leververvetting: Omdat je veel drinkt (overmatig alcoholgebruik) heeft de lever te weinig tijd om andere stoffen af te kunnen breken. Dan wordt het vet opgeslagen en niet afgebroken.
  • Leverontsteking: De lever kan ontsteken wanneer je ineens heel veel gaat drinken. Als jij deze aandoening krijgt ben je erg ziek en heb je last van koorts, buikpijn en je eetlust ontbreekt.
  • Levercirrose: Dit komt voor bij 15% van de alcoholisten. Het is levensbedreigend. Er bestaat ook een grote kans op vergiftiging van de hersenen.
  • Hersenschade: Alcohol werkt direct in op de hersenen, daardoor is de kans op een hersenbeschadiging erg groot.
  • Kanker kan ontstaan bij overmatig alcoholgebruik.
  • Alvleesklierontsteking en maagslijmvliesontsteking kunnen ontstaan bij overmatig alcoholgebruik. 

Korte termijn gevolgen overmatig alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik heeft ook gevolgen op de korte termijn. Je hebt namelijk last van een kater (een avondje teveel gedronken en je hebt last van hoofdpijn, slapheid en misselijkheid), maar je kunt ook een minder goede conditie hebben, een slechter geheugen hebben en bewusteloos raken of een black-out krijgen. Je maakt wat er gebeurt niet meer bewust mee en mensen in je omgeving kunnen je als erg lastig ervaren. Velen echter slapen hun roes uit en zijn na 24 uur weer helemaal fit..


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 8412x
Toegevoegd: 17-06-2015 10:53
Gewijzigd: 22-08-2015 12:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!