gespleten nagels

Hoe kun je gespleten nagels voorkomen?

gespleten nagelsGespleten nagels kunnen heel vervelend zijn. Het staat niet verzorgd en aangebrachte nagellak kan snel gaan schilferen. Wat zijn gespleten nagels nu eigenlijk en hoe kun je het voorkomen?

Wat zijn gespleten nagels nu eigenlijk?

Bij gespleten nagels is er sprake van een soort spijting in het horizontale vlak van de nagel. Je kunt het zien als een soort afschilferen van de nagels aan de top, wat ook zichtbaar is op de nagel. Meestal hoef je je geen zorgen te maken om gespleten nagels, maar toch is het verstandig om ze wel te behandelen of het splijten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is niet alleen omdat ongespleten nagels vaak mooier en verzorgder staan, maar ook omdat de gepleten nagel kan gaan ingroeien. Verder is het mogelijk dat vuil zich gaat ophopen in de barstjes en hier kun je een ontsteking aan overhouden.

Wat zijn gespleten nagels nu eigenlijk?

Laten we eerst eens beginnen met een uitleg over het ontstaan van gespleten nagels, omdat we er zo ook achter komen hoe je het splijten kunt voorkomen. De meeste voorkomende oorzaak voor deze aandoening is uitdroging. De middelste nagellaag is de zogenaamde keratinelaag en hier worden vet en vocht vastgehouden. Als deze laag minder of zelfs geen vet en vocht meer vasthooudt, kan de bovenste laag van de nagel gaan loslaten.

Er zijn verschillende factoren die de uitdroging van de nagel kunnen veroorzaken. Zo kan het vaak wassen voor de handen gespleten nagels als gevolg hebben. Dit komt doordat de nagel door het water zacht wordt en vervolgens weer hard. Als dit te vaak gebeurd, kan de nagel gaan splijten.

Verder kan het gebruik van schoonmaakmiddelen, niet-hydraterende nagellak en nagellakremover met aceton ook zorgen voor uitdroging van de nagel. Maar ook het niet voldoende binnenkrijgen van bepaalde voedingsstoffen - eiwitten, calcium, ijzer, zink en vitamine A en B, kan gespleten nagels tot gevolg hebben. Deze stoffen zijn namelijk belangrijk voor de gezondheid van de nagels. Andere oorzaken van gespleten nagels zijn bijvoorbeeld schimmelingecties, diabetes, schildklierproblemen of osteoporose.

Wat kun je tegen gespleten nagels doen?

Gespleten nagels kun je helaas niet een behandeling geven die ervoor zorgt dat de barstjes in de nagels verdwijnen. Het beste wat je kunt doen is de nagels kort blijven totdat ze stoppen met splijten. Knip je nagels niet, want dit oefent teveel druk uit op de al beschadigde nagels. Het is het beste om in één richting te vijlen en dus niet heen en weer.

Heb je last van de gespleten nagel? In dat geval kun je er ook een pleister opdoen om de nagel te beschermen. Hiermee voorkom je ook dat er vuil of schoonmaakmiddelen in het barstje terecht komen. Kijk wel uit dat je nagel niet verder uitscheurt als je de pleister eraf trekt. Verder kun je ook handschoenen dragen tijdens het afwassen om je nagels te beschermen tegen de schoonmaakmiddelen. Op dit manier worden de gespleten nagels niet verder aangetast. Je kunt natuurlijk ook even bij pedicure langsgaan. Hier kunnen je nagels worden glad gemaakt en je krijgt waarschijnlijk ook advies mee over de nagelverzorging.

Hoe kun je gespleten nagels voorkomen?

Je kunt gespleten nagels helaas niet altijd voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op gespleten nagels kleiner te maken. Probeer eens de onderstaande tips uit en kijk of het helpt.

Eet gezond

Een belangrijke tip om gespleten nagels te voorkomen is gezond eten. Je lichaam heeft uiteraard zelf al gezond eten nodig, maar ook voor je nagels is dit heel belangrijk. Producten waarin stoffen aanwezig zijn als calcium, zink, ijzer en vitamine A en B zijn erg goed voor de nagels. Probeer voedingsmiddelen met deze stoffen (meer) aan je eetpatroon toe te voegen, als je vaak last hebt van gespleten nagels.

Knip je nagels niet, maar maak ze korter met een vijl

We noemden het eerder in dit artikel al even op: het vijlen van je nagels is beter dan knippen. Dit komt doordat het knippen van de nagels sneller beschadigingen oplevert, zoals gespleten nagels. Kies er daarom altijd voor om je nagels te vijlen, ook al kan dit soms wel wat langer duren.
Scrub je nagels met een buffervijl
Een andere goede tip tegen gespleten nagels is je nagels scrubben met een buffervijl. Met deze vijl scrub je eigenlijk het nageloppervlak, waardoor je tegelijkertijd ook wat oude cellen weghaalt. Je zorgt er tegelijkertijd voor dat de bovenste laag iets dunner wordt en zo kan de middelste keratine laag gemakkelijker vocht opnemen. Ook zorg je er door te vijlen met een buffervijl voor dat je nagels wat gaan glimmen en je nagellak beter blijft zitten. Dit zijn natuurlijk leuke voordelen!

Masseer je nagels met herstellende nagelcrème

Ja, ook voor je nagels bestaan er tegenwoordig speciale crèmes. En deze crèmes zijn ook echt goed voor je nagels, zeker als je nagels vaak splijten. Met een nagelcrème kun je de nagels laten herstellen en hydrateren. Je kunt ook kiezen voor een speciale balsem die je nagelvocht ook op pijl houdt en de nagels sterker maakt. Koop in ieder geval geen product waar olie in zit, want dit trekt niet in je nagels. Breng de nagelcrème of balsem het liefst direct aan na het scrubben met de buffervijl.

Vermijd teveel blootstelling aan water en zeep

Verder is het belangrijk om teveel blootstelling aan water en zeep te vermijden. De nagel wordt als hij nat wordt en weer hard als het water opdroog. Dit kan uitdroging tot gevolg hebben en daarmee dus ook gespleten nagels. Ook schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor de nagels. Als je regelmatig last hebt van gespleten nagels, kun je water en zeep dus het beste zo min mogelijk gebruiken.

Gebruik niet te vaak nagellak

Nagellak hoeft niet altijd verkeerd te zijn voor de nagels, maar het hangt er maar net vanaf welke nagellak je hebt. Het is het beste om altijd een basecoat te gebruiken en te kiezen voor nagellak met hydraterende eigenschappen. Gebruik altijd nagellakremover zonder aceton, omdat aceton ook niet goed is voor de nagels. Als je een nagelverharder wilt gebruiken, ga dan voor een verharder met geen of zeer weinig formaldehyde. Deze stof droogt niet alleen je nagels uit, maar zou ook nog eens kankerverwekkend kunnen zijn. Het is verstandig om af en toe een week geen nagellak te dragen, als je merkt dat je veel last hebt van gespleten nagels.

Draag handschoenen tijdens het afwassen

Vaak de afwas doen kan ervoor zorgen dat je nagels uitdrogen. En dit kan weer gespleten nagels tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen kun je daarom het beste handschoenten dragen tijdens het afwassen.

Neem Silicea tabletten of gel in

Een middel dat goed kan werken tegen gespleten nagels is Silicea. Je kunt dit verkrijgen in tablet- of gelvorm. Het is een puur mineraalzout en het heeft verschillende goede eigenschappen. Zo zorgt het voor een beter vochtevenwicht in de eiwitten van het lichaam, waardoor veroudering wordt tegengegaan. Daarnaast heeft het ook een goede invloed op de nagels, de stof maakt de nagels gezonder en sterker. Een goed idee dus om tabletten of gel met Silicea te kopen als je van je gepleten nagels af wilt!

Naar de huisarts?

Als je regelmatig last hebt van gespleten nagels, moet je dan langs de huisarts? Over het algemeen hoef je je hier niet druk over te maken, omdat het vaak om een onschuldige aandoening gaat. Natuurlijk is het wel heel vervelend, maar je zult zelf de stappen moeten ondernemen om het in het vervolg te voorkomen. Wel kun je naar de huisarts gaan als je denkt dat de gespleten nagels niet het gevolg zijn van uitdroging of letsel. De huisarts kan dan onderzoeken of het wellicht gaat om een huidinfectie en je hiervoor medicijnen voorschrijven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3863x
Toegevoegd: 03-02-2016 17:53
Gewijzigd: 02-03-2016 13:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!