kurkuma

Gezondheidsvoordelen van kurkuma en gember

kurkumaKurkuma hoort, net zoals gember, bij de gemberfamilie. Sinds mensenheugenis wordt Kurkuma al gebruikt in de Indiase keuken. Zo zit kurkuma in bijvoorbeeld curry’s. Het geeft een ietwat scherpe smaak aan gerechten en een kenmerkende gelige kleur.

Kurkuma is geelwortel

Kurkuma wordt in Nederland ook wel gewoon geelwortel genoemd en is te koop in gemalen vorm maar je kan de worteltjes ook gewoon zelf kopen en malen. Men zegt dat de smaak dan intenser is. In dit artikel leggen we je uit waarom je gember en kurkuma dagelijks zou moeten gebruiken, te beginnen met kurkuma.

Gezondheidsvoordelen Kurkuma

Kurkuma is superfood. Het werkt ontstekingsremmend dankzij de stof curcumine. Daarom wordt kurkuma vaak gebruikt bij ziekten die gerelateerd zijn aan ontstekingen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld slijmbeursontsteking, PDS, reumatoïde artritis en atherosclerosis. Ook blijkt kurkuma een effectief middel bij het voorkomen van kankercellen en de bestrijding daarvan. Momenteel wordt naar de werking op kankercellen veel onderzoek naar gedaan. Daarnaast kan geelwortel (dus kurkuma) waarschijnlijk diabetes voorkomen en onderzoekt men op dit moment wat de werkzame stof in deze wortelsoort doet bij Alzheimerpatiënten.

Ontgiften

Deze wortel heeft veel bijzondere eigenschappen. Zo kan het je lever helpen bij ontgiften. Het zou mensen, die met regelmaat in contact komen met zware metalen of chemicaliën, zelfs worden aangeraden om dagelijks kurkuma te gebruiken in de voeding. Geelwortel geeft ook verlichting bij darmkrampen, brandend maagzuur en ondersteunt de galblaas en is dus indirect betrokken bij de vetvertering.

Afvallen met kurkuma

Geelwortel (kurkuma) is hét wondermiddel voor mensen die willen afvallen. Zo wordt bij dagelijkse inname de vetstofwisseling versnelt. Hierbij worden de vetgehaltes in het bloed verlaagd. Er worden extra maagsappen geproduceerd wat resulteert in een verbeterde lever- en galwerking. De spijsvertering in zijn geheel wordt bevorderd!

Natuurlijk antidepressiva

Als je gevoelig bent voor depressiviteit of somberheid dan moet je ook zeker geelwortel gebruiken. Het heeft nagenoeg dezelfde werking als antidepressiva. Zo worden bij dagelijks gebruik meer neurotransmitters aangemaakt en wel dopamine en serotine. Deze neurotransmitters verlichten depressieve gevoelens en helpen bij de bestrijding van depressies.

1 - 3 theelepels geelwortel per dag is heel gezond!

Hoeveel geelwortel moet je dagelijks in het voedingspatroon opnemen om te profiteren van de positieve effecten? Allereerst is het handig om te weten dat geelwortel alleen goed door het lichaam wordt opgenomen wanneer je dit combineert met zwarte peper en vet of olie (olijfolie heeft de voorkeur). Verwerk 1 tot 3 theelepels per dag in je eten, soep of thee. Dat komt neer op 1 - 3 gram per dag. Onderaan dit artikel geven we je het recept voor een supergezonde thee waarin je gember en kurkuma verwerkt.

Gember

Gember behoort net zoals kurkuma (geelwortel) tot de gemberfamilie. Het is dan ook een wortelvormig specerij die uit de wortelstok van de gemberplant wordt gewonnen. Wist je dat gember 's werelds meest gebruikte specerij is? Het heeft een frisse maar toch prikkelende smaak die door de meeste mensen erg gewaardeerd wordt. Net zoals in kurkuma zit ook in gember de stof curcumine maar daarnaast ook tal van andere gezonde stofjes zoals gingerol, gingerdiol, gingergion, shogaol, beta-caroteen (die stof zit ook in wortels), capsaïcine en koffiezuur.

Gember helpt het lichaam gezond te houden

Gember helpt je lichaam om in een gezonde conditie te blijven. Zo voorkom je tal van kwalen indien je gember veelvuldig gebruikt, het liefst dagelijks. Maar aan gember worden bovenal veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Veel mensen gebruiken gember dan ook vooral als geneesmiddel bij kwalen en ziektes en passen het niet zozeer dagelijks of wekelijks toe in het voedingspatroon.

Gezondheidsvoordelen gember

Zo heeft gember heel veel gezondheidsvoordelen. Het helpt onder andere je stoelgang weer op gang te brengen dankzij enzymen die in deze wortelsoort zitten. Zo helpt gember jou wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel. Gember helpt je bloedcirculatie ook te normaliseren omdat het je bloed verdunt. Gebruik trouwens geen gember wanneer je al bloedverdunners gebruikt, aangezien gember de werking daarvan versterkt. Net zoals kurkuma wordt aan gember ook een ontgiftende werking toegeschreven. En het eten van gember resulteert ook in meer speekselaanmaak, waardoor je eten beter verteerd wordt. Het helpt je daarom ook bij het afvallen! Er worden overigens nog veel meer gezondheidseigenschappen aan deze superfood toebedeeld. Zo zou het de pijn bij migraine helpen verlichten. Hieronder vind je nog meer gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gember.

Werkt libido verhogend

Helpt bij een verbeterde insulinegevoeligheid (dus suikerziekte patiënten: gebruik gember!)
Helpt je geheugen te verbeteren
Gember wordt gebruikt als een ontstekingsremmend middel
Helpt bij misselijkheid. Ook te gebruiken bij reisziekte
Helpt je lichaam warm te houden

Belangrijke bouwstoffen in gember

In gember zitten een aantal bouwstoffen die je lichaam goed kan gebruiken zoals gingerol, shogaol en zingiberene. Het opvallende aan deze bouwstoffen is dat ze allen je lijf in bescherming nemen tegen de zogenoemde antioxidanten. Zo beschermt het je tegen kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten in gember talloze soorten mineralen, vitaminen, koolhydraten en vezels. Die vezels zijn weer belangrijk voor een goede stoelgang. In deze wortels zitten de volgende vitaminen: B1, B2, B6, & vitamine C. En de volgende mineralen: natrium, kalium, magnesium, koper, calcium, fosfor, ijzer & zink.

De gezondste kruidenthee op aarde: Gember met Kurkuma

Over de hele wereld zijn er bevolkingsgroepen die een zeer geneeskrachtige thee drinken waarin gember en kurkuma of één van beiden als belangrijkste ingrediënt zijn verwerkt. Eigenlijk kun je het nauwelijks meer thee noemen. Maar noem het zoals je wilt. Gezond is het zeker weten! Je kan dit gewoon dagelijks drinken, zodat je optimaal profiteert van ontelbaar veel gezondheidsvoordelen! Ben je benieuwd hoe je deze thee maakt? Hieronder hebben we het recept geplaatst.

Gember- en kurkuma kruidenthee

 • 1 eetlepel versgeraspte kurkuma (geelwortel) of in poedervorm
 • 1 eetlepel versgeraspte gember, mag ook in poedervorm
 • 1 theelepel kaneel (gebruik wel de goede kaneel! Geen bewerkte uit de supermarkt)
 • Citroensap geperst uit een halve citroen
 • Een halve theelepel cayenne peper
 • Een halve theelepel biologische honing

Breng het op smaak

Heb je al deze ingrediënten samengevoegd in een theeglas of mok? Giet hier dan water bij wat net van de kook is gehaald. Roer het even goed samen en laat het eventjes intrekken. Proef en voeg eventueel naar smaak wat extra gember of kurkuma toe. Voor een betere opname van kurkuma door het lichaam raden we je aan om een beetje olijfolie en wat gemalen zwarte peper toe te voegen.

Gezonde smoothie maken met gember

Met kurkuma en gember kan je de heerlijkste, gezondste recepten maken. Zo kan je ook genieten van de smaak en gezondheidsvoordelen van gember en kurkuma in je smoothies. Maak als volgt een heerlijke groene smoothie en voeg deze twee geneeskrachtige ingrediënten toe. Uiteraard kan je oneindig variëren met groenten en fruit.

Groene smoothie met gember en kurkuma:

 • 1 banaan
 • een 1/4 deel komkommer
 • 1 hele appel (ongeschild)
 • 2 handen bladspinazie
 • 1 theelepel honing
 • Snufje kaneel
 • 2 centimeter gember (of 2 theelepels gemalen gember)
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • 1/2 theelepel olijfolie

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jaell
Aantal keer gelezen: 6991x
Toegevoegd: 01-07-2016 22:03
Gewijzigd: 24-07-2016 01:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!