Is kaneel gezond?

Is kaneel gezond?

Is kaneel gezond?Ben je een liefhebber van kaneel en wil je graag weten of kaneel gezond is om te eten? Dan kun je maar beter verder lezen, want in dit artikel kom je er achter of kaneel gezond is. Kaneel kun je op verschillende manieren toepassen bij maaltijden e.d. en dat zorgt ervoor dat je gevarieerd kunt eten.

Kaneel is gezond

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kaneel een positief effect heeft op de gezondheid van de mens. In de Chinese geneeskunde wordt kaneel erg veel gebruikt. Je kunt wel zeggen dat kaneel een van de kruiden is, die door de Chinezen het meeste wordt gebruikt. Kaneel heeft bijvoorbeeld een bijzonder effect op de nieren. In China gebruikt men kaneel als je last hebt van hoofdpijn, van je maag, bij darmklachten, menstruatieklachten, bij verkoudheid en bij keelpijn. Kaneel wordt tegen verschillende kwaaltjes ingezet.

Kaneel vroeger

Vroeger werd er al kaneel aanbevolen als je last had van de spijsvertering en bij maag- en darmklachten. Kaneel kun je ook gebruiken als je last hebt van diarree. Volgens onderzoek is het zo dat je door het eten van kaneel een beschermende werking opbouwt tegen maag- en darmzweren. Ook als je aan sport doet kun je profiteren van kaneel. Als je kaneel eet tijdens het sporten dan wordt er in de spiercel meer eiwit aangemaakt, hierdoor neemt de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose op, hierdoor krijg je dan automatisch meer energie.

Maaltijden met kaneel

Ben je hartpatiënt dan zou je een pasta kunnen maken van kaneelpoeder en honing en dit op je brood kunnen smeren in plaats van ander beleg, dit doe je dan regelmatig als ontbijt. Als je dit regelmatig blijft doen dan zal de cholesterol in je bloed afnemen, hierdoor is de kans op een hartaanval een stuk kleiner. Heb je al een keer te maken gehad met een hartinfarct  dan beschermt diezelfde combinatie je tegen de volgende aanval. Je zult na het regelmatig eten van kaneel met honing meer adem krijgen en je hart wordt een stuk sterker. Je hebt landen waar dit wordt toegepast in bejaardentehuizen, hier is geconstateerd dat de aderverkalking en de stijfheid van de aderen afnemen.

Kaneel en blaasinfectie

Heb je keer op keer last van een blaasinfectie dan kun je twee eetlepels kaneel poeder en 1 theelepel honing in een glas water doen en dan opdrinken, dit doe je dan drie keer per dag en zeven dagen lang. Deze combinatie zal de bacteriën in de blaas vernietigen. Heb je een kou gevat dan kun je het volgende doen, je neemt een eetlepel lauwe honing met en kwart lepel kaneelpoeder drie keer per dag en drie dagen lang. Als je dit doet dan zullen de chronische hoest en de kou snel genezen. Heb je veel last van maagklachten dan kun je dit verhelpen door het eten van kaneel met honing. Door dagelijks honing met kaneel poeder te gebruiken versterk je het immuunsysteem en bescherm je het lichaam tegen bacteriën en virussen. Als je een pasta maakt van drie lepels honing en één theelepel kaneel en je smeert dit op een puistje voordat je gaat slapen dan verdwijnt het puistje als je dit twee weken volhoudt. Je hebt landen waar grote groepen mensen hun mond spoelen met 1 lepel honing met kaneel in heet water en zeggen dat hun mond dan de hele dag fris ruikt. Wil je dus graag een beetje gezond en vitaal blijven dan kan het eten van kaneel met honing geen kwaad.

Wat is kaneel?

Kaneel wordt gezien als een heerlijke specerij. Het heeft een zoete en ook een beetje een licht scherpe smaak. Het kan erg goed toegepast worden bij diverse maaltijden als je af wilt vallen, dit heeft onder andere te maken met de mineralen die je in kaneel kunt vinden. Door kaneel te eten of te gebruiken in je maaltijden, gaat je cholesterol naar beneden. Kaneel kan ook de bloedsuiker reguleren en Chinese deskundigen zeggen zelfs dat je kaneel als medicijn kunt gebruiken tegen een verkoudheid, maar ook bij darmklachten, diarree en bij menstruatieklachten.

Afvallen met kaneel

Als je graag af wilt vallen, dan kun je kaneel gebruiken. Je kunt kaneel gebruiken omdat het ook een beetje een zoete smaak heeft. Je kunt je voedsel hierdoor zoeter maken, je hebt dan geen suiker nodig. Kaneel zorgt ook voor een antibacteriële werking en daardoor word je minder snel ziek.

Soorten kaneel

Er zijn twee soorten kaneel, namelijk kassie (cassie) kaneel uit China en ceylon kaneel uit Sri Lanka. Het kaneelstokje is bij de meeste mensen het meest populair. Dit is de dunne bast onder de schors en de midden bast van de kaneelboom. Je krijgt vanzelf een stokje, omdat de bast zichzelf op kan rollen. Wanneer je dit gaat drogen krijg je een bruine tint. De kaneelboom vind je eigenlijk alleen maar in een tropisch klimaat, daar groeit hij het beste. Je kunt kaneel ook redelijk snel oogsten, want de scheuten groeien per anderhalf jaar ongeveer twee meter. Wanneer een stokje bestaat uit een dik vel en een omslag dan noemen we het cassie kaneel. Als het uit een aantal dunnere laagjes bestaat en dan naar binnen krult dan is het de originele ceylon kaneel. Kaneel heb je ook in de vorm van poeder. Meestal is dat gemaakt van gemalen kassie. Het kan soms zijn dat er een klein beetje gemalen ceylon kaneel aan wordt toegevoegd.

Mineralen in kaneel

Bij het afvallen zullen de mineralen in kaneel zorgen voor een gezonde werking. Je vindt ook magnesium, calcium, mangaan en ijzer in kaneel en dat heb je nodig als je af wilt vallen met goed resultaat.

Kaneel en kanker

Het zou kunnen zijn dat kaneel effectief is tegen het ontstaan van diverse kankercellen. Daarbij moet je wel weten dat het niet zo is dat je geen kanker kunt krijgen als je kaneel eet, maar het zou wel kunnen helpen om het deels te voorkomen. Daarvoor zijn volop onderzoeken gaande om daar wat meer over te weten te komen.

Kaneel en diabetes (type 2)

De pieken van de suikerwaarde kunnen voorkomen worden als je kaneel eet. Voor mensen met diabetes type 2 is dat goed nieuws. Als je een klein beetje kaneel eet dan kunnen de gegeten suikers al afzwakken. Daardoor wordt het niveau van je bloedsuiker niet zo hoog.

Kaneel en artrose

In Denemarken is onderzoek gedaan naar kaneel en artrose. Kaneel zou samen met honing de pijn van artrose kunnen verminderen. Als je een week lang kaneel en honing in je muesli ontbijt eet, dan kan de pijn bij mensen met artrose afnemen of helemaal weg zijn. Ook hierbij wordt nog volop onderzoek gedaan om te bekijken hoe dat precies in zijn werk gaat.

Kaneel en sport

Als je sport, dan is het gunstig om kaneel te eten. In de spiercellen wordt namelijk een hogere hoeveelheid anabole eiwitten aangemaakt als je kaneel eet. Daardoor kunnen je spiercellen met evenveel insuline meer glucose opnemen. Hierdoor krijgen je spieren ook meer energie. Daarnaast heeft kaneel ook nog een licht bloedverdunnende werking.

Kaneel tegen schimmelvorming

Eten waarin kaneel is verwerkt, blijft langer goed dan eten waar geen kaneel in is verwerkt. Je zou kaneel dus kunnen zien als een (beperkt)conserveermiddel. In je lichaam werkt kaneel goed tegen aandoeningen die met schimmels te maken hebben. Je zou hierbij kunnen denken aan Candida.

Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel kan het cognitieve denken stimuleren. Bij cognitief gaat het over efficiëntie en alertheid van het denkvermogen van je hersenen. Door magnesium ga je scherper denken en krijg je een beter geheugen. Er zit ook veel mangaan en ijzer in kaneel, deze leveren een positieve bijdrage aan het functioneren van de hersenen in het algemeen. Dit is niet alleen een aanname, het is ook uit onderzoek naar voren gekomen. De mensen die kaneel hebben gegeten behaalden veel betere resultaten tijdens het onderzoek dan de mensen die geen kaneel hebben gegeten.

Kaneel tegen verkoudheid

Door kaneel te eten kunnen virussen en bacteriën bestreden worden. Als je verkouden bent en je moet veel hoesten, dan kun je het beste een paar dagen achter elkaar een eetlepel honing eten met een kwart eetlepel kaneel. Dit is goed tegen hoest en verkoudheid, maar het maakt ook je sinussen meteen schoon.

Kaneel tegen een blaasinfectie

Als je regelmatig een blaasinfectie hebt zou je eens kaneel kunnen eten. Dit spoelt de bacteriën namelijk weg. Je kunt daarvoor twee eetlepels honing en een theelepel kaneel oplossen en dat doe je dan in een glas lauwwarm water. Iedere dag moet je de mix drinken totdat je blaasinfectie helemaal is verdwenen.

Kaneel tegen maagpijn

Kaneel zou samen met water en honing een heilzame werking hebben. Als je het met elkaar mixt dat heeft het een reinigende werking en het zou erg effectief zijn. Er zijn ook mensen die zeggen dat het een positieve werking heeft op een maagzweer. Winderigheid kan ook tegen worden gegaan als je kaneel eet.

Er zijn dus redenen genoeg om kaneel met enige regelmaat in je eetpatroon te brengen. De heerlijke smaak en de lekkere geur van kaneel zorgen ervoor dat het geen straf is om kaneel te eten.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 11877x
Toegevoegd: 18-05-2015 13:47
Gewijzigd: 21-08-2015 15:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!