gezond brood

Welk brood is gezond?

gezond broodDe meeste mensen eten iedere dag brood. Maar wat voor brood eet je dan en is dat brood ook gezond? In dit artikel meer over welk brood gezond is.

Over brood algemeen

De vraag: "Welk brood is gezond?", is niet eenvoudig te beantwoorden. Je kunt uiteraard benoemen welke ingrediënten in brood moeten zitten, zodat er sprake kan zijn van gezond brood. Maar hoe weet je nu wat er in een brood zit? Is volkoren wel volkoren en is bruin brood geen wit brood met wat kleursel? Jammer dat ons eten en vooral wat er in zit niet transpanter is, zodat je precies weet wat je eet en waarvoor jij betaalt. Voor gezonde producten wil je best wat meer betalen, maar wat als je meer betaalt en vervolgens blijkt dat er niet in zit wat er wordt gezegd dat er in zit? Er zijn tegenwoordig programma's en onderzoeken die zich daar in verdiepen en ook zij komen vaak niet tot een bevredigend antwoord, of een resultaat waar ze genoegen mee kunnen nemen.

Wit brood, bruin brood of volkoren?

Brood bevat vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

 • Brood is belangrijk om te eten om de juiste stoffen binnen te krijgen.
 • Wit brood bevat genoemde ingrediënten, bruin brood en volkoren brood ook.
 • Het verschil zit in de hoeveelheid.
 • Wit brood bevat het minste van genoemde stoffen, gevolgd door bruin brood en volkoren bevat de meeste vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ken jij de vergrotende en de overtreffende trap van bijvoorbeeld groot, groter, grootst? Voor brood zou je kunnen stellen wit, bruin volkoren, is gezond, gezonder en gezondst.
 • Bruinbrood en volkoren brood worden gemaakt van respectievelijk meel en volkoren meel, bijna de hele graankorrel zit erin verwerkt. De meeste vitaminen, mineralen en vezels zitten in de buitenste laag van de korrel (de zemel).
 • Witbrood is gemaakt van bloem, dit is het middelste deel van de tarwekorrel dat fijn gemalen is.
 • Als je naast brood wit ook nog andere producten eet met voldoende vitaminen, mineralen en vezels dan compenseer je dat tekort. Je kunt ook meteen kiezen voor bruin brood of volkoren brood en dan weet je zeker dat je genoeg vezels eet.
 • Niet iedereen echter houdt van bruin brood of volkoren brood. Er is ook wit brood te koop dat verrijkt is met voedingsvezel, proef het!

Brood en de voedingsstoffen

In brood zitten veel voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven en goed te functioneren. In brood zitten koolhydraten die zorgen voor energie, voornamelijk in zetmeel. Brood bevat weinig eiwit en weinig vet en dit zijn bouwstoffen. Brood bevat veel vitaminen met name B1, B2, B3, B6 en B11. Brood bevat veel vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel, vooral bij volkoren brood is dat het geval. Je zult dan minder snel gaan snoepen!

Vezels zorgen tevens voor een goede stoelgang. Brood bevat mineralen: ijzer, selenium, koper, magnesium en foliumzuur en brood bevat zout. Omdat teveel zout niet goed is, wordt er door de bakkers steeds minder zout aan brood toegevoegd. Bakkerszout is een combinatie van keukenzout en jodium. Jodium heeft iedereen nodig voor een goed werkende schildklier. Van brood eten word je niet dik, er zit erg weinig vet in brood. Het is het beleg op je boterham dat ervoor kan zorgen dat je te dik wordt. Het voedingscentrum adviseert dat een volwassene ongeveer 6 à 7 sneetjes brood per dag eet.

Brood roosteren

Heerlijk een geroosterde boterham en je krijgt minder calorieën binnen! Stop, dat klopt niet. Een geroosterde boterham is wel heel lekker, maar het aantal calorieën blijft gelijk aan een "gewone" boterham. Bij een geroosterde boterham gaat het vocht er uit, er verdwijnen geen calorieën. Een geroosterde boterham is lichter verteerbaar dan een verse boterham. Je eet er vaak meer van. En ook bij de geroosterde boterham geldt dat de keuze van het beleg ervoor zorgt of jij dik wordt van geroosterd brood eten en niet de geroosterde boterham. Eet nooit een geheel of gedeeltelijk verbrande geroosterde boterham, gooi deze weg. Stel meteen de broodrooster anders in om verbrand brood in de toekomst te voorkomen en/of blijf er de volgende keer bij.

Het schoolontbijt

Hoeveel kinderen ontbijten er niet in Nederland? Teveel! Eens per jaar is er extra aandacht voor het ontbijt door het organiseren van een schoolontbijt. Kinderen gaan wat eerder naar school en genieten met klasgenootjes en leerkrachten van een heerlijk ontbijt. Eigenlijk zou dit niet nodig moeten zijn, maar er zijn teveel kinderen die zonder ontbijt van huis naar school gaan. Het is al zo vaak gezegd dat het ontbijt het belangrijkste eetmoment van de dag is. En toch gaan veel kinderen zonder ontbijt naar school en beginnen jongeren zonder ontbijt hun dag. Deze laatste groep gaat vaak naar de supermarkt of bakker en koopt daar een frikadellenbroodje of een andere snack. Deze verkeerde gewoonte wordt bevorderd, want de broodjes worden door de bakker lekker warm gemaakt en verkocht!

Het schoolontbijt legt telkens weer een keer de nadruk op het belang van het ontbijten elke dag opnieuw. Het zou een goede gewoonte moeten zijn dat na het ontbijt thuis de  kinderen of ouders de lunchtrommel vullen, want de tafel staat gedekt en alle producten staan op tafel die je nodig hebt. Zo hoeven kinderen niet naar de winkel om hun eten zelf te kopen, want hoeveel brood zal er dan gekocht worden?

Soorten brood

Er zijn veel verschillende brood te koop bij de warme bakker, maar ook de supermarkten doen lekker mee en bieden diverse soorten brood aan. Heerlijk om eens een keer een ander brood te proberen. Bij de warme bakkers en in de supermarkten vind je vele soorten brood. Niet alle soorten zijn het hele jaar te koop. Sommige warme bakkers hebben in de herfst speciale broden: herfstmik bijvoorbeeld. Soorten brood die de bakker en de supermarkt verkopen zijn:

 • Wit brood
 • Bruin brood
 • Volkoren brood
 • Meergranen brood
 • Desembrood
 • Roggebrood
 • Luxe brood
 • Speciaal feestbrood (kerstbrood bijvoorbeeld)
 • Speltbrood
 • Buitenlands brood

Je eet het brood wat je lekker vindt en zeker als je varieert krijg jij voldoende voedingsvezels, mineralen en vitaminen binnen. Steeds vaker wordt er uitgebreid geluncht in plaats van gedineerd met kerst bijvoorbeeld. Je kunt dan van vele soorten brood genieten, de tafel gezellig versieren en heerlijk broodbeleg warm en koud serveren. Bestel je brood wel op tijd, want zeker tijdens de feestdagen is het lekkerste brood het eerste uitverkocht. Heerlijke worstenbroodjes erbij, saucijzenbroodjes, een kerststol, een amandelstaaf, een kerstbrood enz. allemaal lekkernijen te koop bij de warme bakker en de supermarkt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4475x
Toegevoegd: 21-11-2016 11:39
Gewijzigd: 12-12-2016 22:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!