Is bananenbrood gezond?

Is bananenbrood gezond?

Is bananenbrood gezond?Banenbrood is een gezonde variatie op een zoete snack en heel eenvoudig om zelf te maken. Bananenbrood lijkt op banencake, maar is een stuk gezonder en minder vet dan je van normale cake gewend bent.

Het is om deze reden een lekker tussendoortje om zo nu en dan van te eten! De smaak van banenbrood is heerlijk en ook geschikt om te serveren als er visite is of als aanvulling op de lunch of het ontbijt. Banenbrood is het gemakkelijkst in een cakevorm te bakken. Bekijk deze pagina om meer te weten te komen over het bakken van bananenbrood en ontdek waarom het brood past binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Bananenbrood recept

De ingrediënten uit dit recept kun je in principe in iedere supermarkt kopen. Je kunt de ingrediënten uiteraard aanpassen en ook het bereidingsproces naar eigen hand zetten. Je kunt kiezen voor andere soorten melk of variëren met de vulling van het brood. Gebruik de volgende basis als je bananenbrood maakt:

  • 200 gram volkoren meel
  • 3 bananen
  • 2 eieren
  • 100 ml halfvolle melk
  • 50 gram rozijnen
  • 20 gram bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze bananenbrood

  1. Start met het verwarmen van de oven tot 175 graden.
  2. Het meel, kaneel, zout en bakpoeder mag je tot één massa vermengen.
  3. Schil de bananen en prak deze in een aparte kom fijn tot er een massa ontstaat.
  4. Pak een kom en breek hier de eieren in om deze te klutsen.
  5. Voeg melk en bananenpuree toe aan de geklutste eieren en vermeng het mengsel.
  6. Later mag je ook het droge mengsel toevoegen en kluts je vervolgens tot er een gladde massa ontstaat.
  7. De rozijnen mag je vervolgens toevoegen en ook door het mengsel roeren.
  8. Pak er een cakevorm bij en vet de vorm in met een klein beetje boter of olie.
  9. Het mengsel giet je gelijkmatig in de cakevorm en vervolgens plaats je hem in de voorverwarmde oven.
  10. Zet de wekker voor 45 minuten en controleer regelmatig hoe het bakproces verloopt.
  11. Het bananenbrood is klaar wanneer het helemaal droog is. Steek een mes in het brood om te checken of dit het geval is. Stop het bananenbrood opnieuw in de oven als de vulling nog nat is.
  12. Als het bananenbrood klaar is mag je hem uit de oven halen en laat je hem afkoelen.
  13. Het banenbrood blijft maximaal twee tot drie houdbaar. Bewaar het brood afgedekt om te zorgen dat het zo langzaam mogelijk bederft.

Bananenbrood binnen een gevarieerd voedingspatroon

De voedingswaarde van een banenbrood kunnen we het best vergelijken met die van een cake. Op deze manier zie je in wat het verschil is tussen gezond genieten en ongezond genieten. Het bananenbrood is gezonder dan een normale cake, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er onbeperkt van kunt eten. Bananenbrood is gezond te noemen binnen een gevarieerd voedingspatroon en als vervanging van cake of taart. Bananenbrood bevat:

  • 93 kcal in plaats van 126 calorieën per plak.
  • 1 gram vet in plaats van 7 gram vet per plak.
  • 0,3 gram verzadigd vet in plaats van 2 gram verzadigd vet per plak.
  • 7 gram suiker in plaats van 8 gram suiker per plak.
  • 2 gram vezels in plaats van 0,3 gram vezels per plak.

In het bovenstaande overzicht slaan we voor het gemak eiwitten en koolhydraten over. Het is echter duidelijk dat voornamelijk het verschil in vet en vezels behoorlijk is. Het verbaasd je misschien dat er nagenoeg evenveel suikers zijn te vinden in normale cake als bananenbrood, maar dat komt door de grote hoeveelheid natuurlijke suikers die we in banaan vinden.

Bananenbrood is de ideale vervanger voor lekkernijen en de zoete trek. Wanneer je een gezond leefpatroon wilt volhouden en nog steeds wilt genieten is het belangrijk om jezelf af en toe een plezier te doen. Het liefst doe je dit met zo min mogelijk schuldgevoelens en juist daarom worden er gezonde alternatieven bedacht. Het bereiken van een gezond leefpatroon gaat dus niet om het eten van zoveel mogelijk substituten voor zaken die je lekker vindt, maar het gaat verder dan dat. Een gezond leefpatroon gaat om een optelsom van de juiste voedingswaarde en voeding waar je jezelf prettig bij voelt.

Variëren met bananenbrood

Banenbrood leent zich uitstekend om mee te variëren. Je kunt onder andere kiezen voor de toevoeging van kokos, citroenschil, amandelmeel in plaats van volkorenmeel of amandelmelk in plaats van koeienmelk. Ik raad je aan om eerst met het basisrecept aan de slag te gaan en vervolgens verder te variëren. Drink een glas thee, een kop koffie of melk bij het banenbrood. Als ontbijt of lunch is het heerlijk om af te sluiten met bananenbrood zoals je misschien ook met ontbijtkoek gewend bent.

Veganistisch bananenbrood bakken

Ben je veganistisch of wil je kennis nemen van de veganistische keuken? Dan is bananenbrood een lekker recept om in een veganistische variant te bereiden! Dierlijke melk kun je op dat moment vervangen voor amandelmelk en plantaardige olie kan het gebruik van ei vervangen. Gebruik als aanvulling op het normale recept ook walnoten en suiker om het recept een rijkere smaak te geven. De bereidingswijze is in principe hetzelfde als wanneer je een normaal bananenbrood maakt. Verwarm de oven dus voor op 175 graden en laat het brood ongeveer 45 minuten bakken.

Bananenbrood besmeren en bewaren

Bananenbrood kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. Persoonlijk vind ik het fijn als het bananenbrood droog blijft en in de koelkast is dit niet altijd even mogelijk. In de koelkast kun je het brood iets langer bewaren, maar qua smaak lever je dan helaas iets in. Bewaar een bananenbrood het liefst niet langer dan een dag als je het brood buiten de koelkast bewaart.

Besmeer het brood met jam, een klein beetje fruit of andere gezonde ingrediënten. Varieer hier een beetje in, maar probeer het vooral gezond en smakelijk te houden. Je kunt bananenbrood ook zonder smeersels eten en zeker wanneer je kokos, walnoten, rozijnen of andere extra’s gebruikt is het in principe niet nodig om bananenbrood te besmeren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 30532x
Toegevoegd: 03-03-2015 09:18
Gewijzigd: 15-08-2015 20:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!