Roomboter is gezond

Roomboter is gezond

Roomboter is gezondMargarine bevat minder vet en kan ons cholesterol en de bloeddruk verlagen. Is dit echter gewenst? Volgens experts blijkt het weinig verschil te maken of heeft het zelfs een negatiever effect op onze algehele gezondheid in vergelijking met het gebruik van roomboter. Het gebruik van roomboter wordt te sterk aangemerkt als een ongezonde variant van boter die slecht is voor het hart en de aderen.

De genezende werking van roomboter

Roomboter werd vroeger gebruikt als boter voor op de boterham, om in te bakken en voor tal van andere doeleinden. Officieel spreken we van boter wanneer het voor minimaal 80% uit vet bestaat. Op een dag is er besloten dat margarine een prima vervanger is en halvarine ideaal wanneer je aantal kilo wilt afvallen.

In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten boter gekomen…

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten boter dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Boter lijkt al onze problemen op te lossen! De ene soort is goed voor 55-plussers, de ander is uitstekend voor het verlagen van je cholesterol en er is boter om van te genieten. In dit artikel hebben we het over roomboter en bespreken we wat roomboter is en welk effect roomboter op onze gezondheid heeft.

Roomboter in de loop der jaren

Roomboter was in de 19e eeuw een product dat voortkwam uit de groeiende veeteelt. De boter verkocht goed en men wist het voor tal van doeleinden te gebruiken. Roomboter was niet voor de armere bevolking, maar meer voor de gegoede burgerij. Roomboter werd verkocht als luxe product, maar later werd de industrie groter en kon in principe iedereen het kopen. Het was echter nog steeds vrij prijzig!  

De opkomst van margarine

In Oss kwam men tot de ontdekking dat er een goedkoper product dan roomboter moest komen. Roomboter was nog steeds een duur product en niet iedereen kon dagelijks gebruik betalen. Margarine zag uiteindelijk het daglicht en kon voor een veel lagere prijs dan roomboter worden geproduceerd. De verkoop ging uitstekend en na 30 jaar besloten een aantal boeren uit Oss samen te werken binnen één unie. De unie is samengegaan met een Engelse unie en deze samenwerking resulteerde in Unilever.

Margarine was in het begin een groot succes, maar na de eerste wereldoorlog werd het weer een stuk minder. Unilever besloot vitamine D en vitamine A aan margarine toe te voegen om margarine net zo gezond als roomboter te maken. Na de tweede wereldoorlog besloot de Nederlandse overheid zelfs verplicht te stellen dat er vitamine D en vitamine A werd toegevoegd. De consument was hier blij mee en zag in dat margarine een ideale vervanging was voor roomboter.
Unilever heeft daarna besloten dat er minder verzadigd vetten in margarine moest komen. Verzadigde vetten zouden verantwoordelijk zijn voor onder andere hart- en vaatziekten.

Uiteindelijk was Becel zoals we dit vandaag de dag kennen het resultaat van een flink aantal jaren onderzoek. Becel werd aan het eind van de jaren zestig breed geïntroduceerd en was volgens Unilever gezonder dan roomboter en ‘ouderwetse’ margarine.

In Becel zaten nog steeds transvetten en deze vetten bleken niet goed voor ons hart- en vatenstelsel. Eind jaren negentig heeft Unilever besloten om een nieuwe variant van Becel op de markt te brengen met minder transvetten.

Margarine heeft volgens een flink aantal experts geleid tot een toename van hart- en vaatziekten. Grote hoeveelheden transvetten bleken hiervan de belangrijkste oorzaak. De discussie is nog niet gesloten en er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar het effect van ouderwetse margarine op de volksgezondheid.

Is roomboter gezond?

In de jaren negentig en aan het begin van de eeuw was het voor veel mensen glashelder dat roomboter niet gezond was. Fabrikanten speelde hier handig op in en ondersteunde deze boodschap. Er was weinig weerstand, maar gelukkig heeft de groei van het internet hier verandering in gebracht. Het internet heeft ons inzicht gegeven in onderzoeken over de hele wereld en daarmee het effect van roomboter op ons lichaam.

Roomboter bevat belangrijke antioxidanten

Groente en fruit bevat zoals je weet antioxidanten. De stoffen beschermen ons tegen vervelende ziektes en kunnen vrije radicalen neutraliseren. Veel mensen weten niet dat antioxidanten ook gewoon in roomboter zijn te vinden. Uiteraard hoef je deze stoffen niet per se uit roomboter te halen, maar het is goed om te weten dat dit product meerdere positieve elementen bevat en verre van slecht is.

 Roomboter en een te hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol en het eten van boter staat niet 1 op 1 in verband. Roomboter kan prima in ons voedingspatroon worden verwerkt en hoeft echt niet slecht te zijn. Cholesterol is een lichaamseigen stof en een belangrijke stof om het lichaam optimaal te laten functioneren. Teveel cholesterol is uiteraard niet goed, maar wanneer je met mate roomboter eet heeft dit eerder een positief in plaats van een negatief effect voor de algehele gezondheid.


Het lichaam kan zelf verzadigde vetten aanmaken en ook suiker en koolhydraten zorgen voor meer verzadigde vetten in ons lichaam. Het is belangrijk om dit goed te begrijpen! Wanneer je geen vet eet hoeft dit niet te betekenen dat het cholesterolgehalte afneemt of dat het lichaam gezond wordt. Het totale voedingspatroon moet in de gaten worden gehouden.

Roomboter blijkt lang niet zo slecht als vroeger gedacht werd. Verzadigde vetten blijken minder slecht voor het lichaam dan men dacht en vitamines A en D hebben een positief effect op onze gezondheid. Roomboter bevat 2-3% transvetten en het gaat hier volgens experts om vetten die ons in sommige gevallen beschermen tegen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Roomboter staat dichter bij de natuur en juist daarom is dit een product dat je in beperkte mate prima kunt eten. Voel je dus niet langer schuldig en geniet af en toe!

Het eten van margarine en halvarine is zeker niet gezonder dan roomboter. Kies in beperkte mate voor boter en je blijft er gezond bij! Verzadigde vetten zijn in beperkte hoeveelheid geen probleem en heeft het lichaam zelfs nodig.

Vet speelt volgens verschillende onderzoeken sowieso een andere rol voor onze gezondheid dan vaak gedacht werd. Het is voornamelijk de grote hoeveelheid suiker en koolhydraten waar we te dik van worden en niet het smeersel op onze boterham.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: borretje
Aantal keer gelezen: 9416x
Toegevoegd: 19-01-2015 20:46
Gewijzigd: 15-08-2015 19:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!