Hoe lang kun je eieren bewaren?

Hoe lang kun je eieren bewaren?

Hoe lang kun je eieren bewaren? Als je graag eieren eet, is het belangrijk om te weten wanneer de eieren bedorven zijn, dus wanneer je ze niet meer kunt eten. Je wilt daarom ook graag weten als je eieren gaat kopen hoelang je deze kunt bewaren. Als je vaak eieren eet wil je misschien wel graag altijd een voorraad eieren in huis hebben en daarom dien je te weten hoelang je deze kunt bewaren.

Wanneer zijn eieren bedorven?

Als er teveel bacteriën in de eieren zitten, dan zijn ze bedorven. Ze ruiken dan ook niet meer lekker en dan is het belangrijk dat je de eieren ook niet meer gaat nuttigen. Op het moment dat er alleen maar salmonella bacteriën in de eieren zitten merk je daar vaak niets van. Een ei ziet er dan namelijk nog goed uit en je ruikt het ook niet. Als je dit ei gaat eten en je hebt het niet goed verhit, of je gaat het rauw verwerken, dan kun je er wel erg ziek van worden. Meestal zijn de eieren die je eet niet besmet met salmonella.

Hoeveel eieren mag je eten?

Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan drie eieren in de week te eten.

Houdbaarheidsdatum van eieren

Eieren die vers zijn gelegd kun je het langste bewaren. Deze kun je namelijk minimaal 28 dagen vanaf de eerste leg bewaren. Hier is de THT, ten minste houdbaar tot, datum van de verpakte eieren ook op gebaseerd. Na deze datum zal de kwaliteit van de eieren afnemen. Hierbij wordt het eiwit van het ei ook dunner en dan zakt de eidooier ook gemakkelijker uit. Er zal dan ook meer lucht in de eieren komen, omdat de eischaal wat poreus is. De eieren knappen meestal als je deze in kokend water legt.

Houdbaarheid eieren verlengen

Je kunt de houdbaarheid van de eieren verlengen. Dit kun je doen door de eieren regelmatig om te keren. Hierdoor komt de dooier minder snel in contact met de schaal. Op het moment dat dit wel gebeurt dan raakt de dooier besmet met de bacteriën die onder of op de schaal zitten. De bacteriën groeien hier erg goed in. Hier zit het namelijk vol voedingsstoffen. Als je de eieren in de koelkast bewaart dan wordt de groei van de bacteriën ook geremd. Je kunt dus zelf op deze eenvoudige manieren de houdbaarheid van eieren verlengen.

Ontdek gemakkelijk wat de beste Amerikaanse koelkast voor jou wensen is.

Eieren bewaren

De meeste mensen hebben eieren in huis en deze worden ook op verschillende manieren bereid. Zowel rauw, gekookt als gebakken, maar ook gepocheerd. Eieren kunnen niet goed tegen vocht en ook niet tegen temperatuursveranderingen. Eieren dien je daarom te beschermen tegen licht en vocht en ze moeten koel bewaard worden. De koelkast is de beste plaats, maar wanneer je een kelder hebt kun je deze ook daar bewaren. Een van de belangrijkste redenen om de eieren op de juiste temperatuur te bewaren is, dat de salmonellabacterie zich niet zo snel kan vermenigvuldigen. Als ze in de kartonnen doos zitten waarin je ze koopt dan zijn ze ook beschermd tegen licht en vocht. Let er ook goed op dat je de eieren niet te dicht bij andere producten legt die een sterke geur afgeven, daarbij kun je denken aan vis. De smaak kan anders snel veranderen omdat de schil van ei poreus is en snel geuren op kan nemen. De eieren kun je het beste met de punt naar beneden bewaren. Hierdoor blijft de dooier het beste op zijn plaats.

Eieren testen op versheid

Wil je graag weten of eieren nog vers zijn? Dan zijn er een paar testen die je eenvoudig zelf uit kunt voeren. Je kunt je ei laten drijven. Je legt het ei in het water met zout, ongeveer 100 gram zout op 1 liter water. Dan kun je zien dat hoe meer de bolle kant boven komt drijven, hoe ouder het ei is. Als het ei helemaal blijft drijven, dan heeft het zijn beste tijd wel gehad. Het ei is dan wat ouder en dan ontsnapt er lucht uit het ei. Er kan dan een luchtkamer in het ei ontstaan en daardoor blijft het ei drijven. Een andere methode die je toe kunt passen is schudden. Je kunt een ei schudden en dan voel je of het ei binnenin beweegt. Als je niets voelt, dan is het ei nog vers. Je kunt een ei ook altijd breken boven een diep bord. Het eiwit zal bij een vers ei stevig zijn en niet zover uitlopen. Daarbij is de dooier bol, maar ook rond en stevig.

Voordat je het ei gaat gebruiken…

Als je eieren gaat gebruiken voor bijvoorbeeld het bakken van een taart, dien je de eieren eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor wordt het deeg ook wat soepeler. Als je een ei wilt koken dan is de kans op een breuk ook kleiner als je het ei eerst op kamertemperatuur laat komen. Er kan ook een gaatje in het ei worden geprikt.

Gekookte eieren bewaren

Je kunt een gekookt ei niet zo lang bewaren dan veel mensen denken. Je kunt het maximaal 5-7 dagen in de koelkast bewaren. Maar je kunt ze ook in het zuur bewaren. De eieren moet je dan eerst hard koken, dan koel je ze af onder stromend water en dan pel je deze. Dan leg je de eieren in een schone weckpot. Dan moet je voldoende azijn aan de kook brengen met kruiden naar eigen smaak. Bij de kruiden kun je denken aan ui, laurier, peperkorrels en takjes tijm. Je giet vervolgens de hete azijn over je eieren heen tot ze helemaal zijn bedekt. Dan sluit je het potje pas als het geheel is afgekoeld. Je kunt het dan na twee of vier weken als snack gebruiken of verwerken in een salade. Dit kun je in de koelkast bewaren maar let op, niet langer dan drie maanden. Haal niet teveel eieren ineens in huis. Een ervaren huisman of huisvrouw weet hoeveel eieren er in een week opgaan. In de winkel zijn dagelijks verse eieren te koop. Dus je hoeft geen te grote voorraad aan te leggen. En heb je een keer wat meer eieren nodig als je zelf taart of pannenkoeken gaat bakken dan heb je zo wat verse eieren gekocht.

Eiwitten en eidooiers bewaren

Je kunt gescheiden eiwitten en eidooiers volgens het Voedingscentrum nog twee dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries zou je de dooier nog drie maanden kunnen bewaren en het eiwit maximaal zes maanden. Maar let op, bij twijfel kun je het beter niet meer nuttigen, want je kunt van een ei dat niet meer houdbaar is erg ziek worden.   





Bronnen:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 82722x
Toegevoegd: 03-03-2015 12:19
Gewijzigd: 15-08-2015 20:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!