Als we het hebben over de grootste merken op het gebied van servies, glaswerk, bestek en ander keukengerei, mag je er tegenwoordig vanuit gaan dat niet alleen de kwaliteit hoog is; ook uiterlijk vertoon speelt steeds meer een rol. Oftewel, glazen, borden, schotels, messen en vorken moeten goed in de hand liggen en praktisch in gebruik zijn maar ook wegens hun opmerkelijke uiterlijk voor een prettige sfeer zorgen. Want je wilt toch dat iedereen aan jouw tafel zich op zijn of haar gemak voelt?
Om je een beetje op weg te helpen met het uitzoeken van de mooiste sets die eten en drinken gemakkelijk en aangenaam maken, hebben we een lijstje opgesteld met de populairste en beste merken en de spraakmakende reeksen die zij voortbrachten.
Met een geschiedenis die teruggaat tot 1872 heeft het glaswerk van Schott Zwiesel een bijzondere plek verworven onder connaisseurs en levensgenieters.
Welke wijn nu ook je voorkeur geniet, in de Classico serie zul je zeker een glas vinden dat bij jouw favoriete druivennat past. Het enigszins troebel gekleurde glas heeft een prachtige glans en daarmee een sfeervolle uitstraling op elke tafel en in iedere glazenkast!
Niks mis met een pintje op zijn tijd maar drink met mate(n)! Voor zowel Pilsner als Brussels bier en witbier tref je in deze serie de perfecte glazen, die als functionele kunst omschreven kunnen worden.
Charles Schumann, waaraan de beroemde Schumann’s bar in München zijn naam ontleende, stond samen met de ontwerpers van Schott Zwiesel aan de wieg van de Basic Bar Selection. Deze glazen, flessen en shakers zijn een mengeling van hoge functionaliteit en een aantrekkelijke stijl. De Basic Bar Selection gaat naadloos samen met welk ander glaswerk of servies dan ook!
Heb je ook wel eens de neiging een poging te wagen om een blijvende indruk op de geschiedenis na te laten? Dan zou je een voorbeeld moeten nemen aan Hermann Gretsch, die al in 1931 het Form 1382 servies ontwierp voor het Beierse merk Arzberg. Het bedrijf werd vooral om deze reeks bekend, ook al bestond het reeds sinds 1887. Ook modernere sets van grote namen als Heinrich Löffelhardt, Peter Schmidt en Michael Sieger zijn vandaag de dag nog steeds mateloos populair.
Herkenbaarheid kan een grote troef zijn. Dat blijkt wel uit de Joyn reeks van Arzberg. De porseleinen en houten borden, schalen en koppen zijn in onder andere wit, grijs en roze verkrijgbaar. Ze zijn allen voorzien van verticale reliëf lijnen die je meteen aan Joy koppelt als je ze ziet. Het is een eigentijds servies met een klassiek tintje dat op iedere tafel wel een plekje heeft.
Zijn felle en egale kleuren helemaal jouw ding? Dan is het Tric servies van Schott Zwiesel een voor de hand liggende keuze! Knalgroen, oplichtend oranje, zeeblauw; keuze te over! Het zal je opvallen dat de potten, koppen en mokken over het algemeen laag en breed zijn. Dat is dan ook precies wat Tric onderscheidt van andere serviezen!
Omdat Arzberg faam verwierf met het Form 1382 servies, kunnen we deze lijn niet onbesproken laten. De vormen van deze borden, schalen, kommen en ander porseleinen keukengerei zijn vrij basaal maar wel heel praktisch. Het zorgt ervoor dat deze serie heel goed opgaat in ouderwetse én moderne interieurs.
De geschiedenis van Maxwell & Williams is relatief kort maar nu al zeer krachtig! Het ontstond in 1995 in Australië en zag zijn positie enkel stijgen in de daarop volgende jaren. De serviezen van Maxwell & Williams weten zich perfect aan te passen aan iedere tafel en zijn geschikt voor elke maaltijd. Ook borrelen en koffie drinken wil je niet meer zonder de kommen, mokken en schalen van dit populaire merk zodra je ze eenmaal in huis hebt!
Als je servies zoekt dat opvalt maar toch heel prettig in de hand ligt, kies je voor Motion. Het bestaat uit kommen, mokken, borden en schalen met een karakteristieke golf erin. Ook etageres en melkkannetjes zijn in deze lijn verkrijgbaar. Om meteen compleet uit te zijn, biedt Maxwell & Williams een handige starterset van de Motion serie.
Creëer eenheid in je koffieservies met de Moon Shadow reeks. Deze bestaat uit koppen, mokken en schotels van verschillende groottes waarop een karakteristiek bloemmotief prijkt. De takken en bladeren zijn met duidelijke zwarte lijnen op het witte porselein afgebeeld, terwijl de bloembladeren zelf grijze randen heeft en daarmee de indruk van transparantie wekt. Moon Shadow is overigens gemaakt van flinterdun maar ijzersterk Bone China!
De naam wekt nieuwsgierigheid en die wordt dan ook volop beloond! Symphony is namelijk een pracht van een serviesreeks met blauwe bloemen dat herinnert aan vervlogen tijden maar nog steeds past in het heden. De diverse onderdelen zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Koppen, schotels en schalen zijn bovendien van een karakteristieke gouden rand voorzien!
Hoewel het hoofdkwartier tegenwoordig in het Duitse Mettlach gevestigd is, is Villeroy & Boch van oorsprong een Frans merk dat in 1748 werd opgericht door François Boch. Bijna negentig jaar later fuseerde het met het concurrerende bedrijf van Nicolas Villeroy en werd het onder de huidige naam bekend. Naast servies maakt het bedrijf ook tegels voor binnen en buiten.
Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen en ook hier weer een aantal serviezen en andere accessoires onder de loep nemen.
Ongeacht de werkelijke weersomstandigheden wordt het direct zomer wanneer je het prachtig versierde koffieservies French Garden op tafel zet! De klassieke koppen, schotels en potjes met vrolijke bessen en citroenen erop toveren gegarandeerd een glimlach op je gezicht en brengen je direct in een nostalgische bui. Ook de ronde vormen en inkepingen maken het direct herkenbaar.
Als je op zoek bent naar iets moderners, willen we je graag wijzen op de Manufacture Gris reeks, met zijn witte koppen, schotels en schalen en hun grijze spiraalvormige opdruk. Vergis je niet; alle onderdelen zijn met de hand geschilderd! Dankzij de basiskleuren van Manufacture Gris gaat deze serie op in zo’n beetje alle interieurstijlen.
Villeroy & Boch biedt ook diverse kristal glazen kandelaars om de sfeer aan tafel wat op te leuken. Ook bolle theelichthouders in heldere, koude of warme kleuruitvoeringen behoren tot de mogelijkheden. Qua vorm is er sprake van een perfecte fusie tussen klassiek en modern.
Ook al werd het gesticht door een Zweed, Iittala is wel degelijk een Fins merk. Petrus Magnus Abrahamson verliet in april 1881 de Nuutajärvi glasfabriek en begon voor zichzelf. In november van datzelfde jaar werden in samenwerking met glasblazer en mede-eigenaar Johan Fredrik Gauffin de eerste glazen objecten geproduceerd. Ook vandaag de dag is Iittala nog steeds mateloos populair.
Sprookjes uit de Taiga komen tot leven in dit prachtige servies. Op een knalrode of -blauwe achtergrond worden diverse tot de verbeelding sprekende bomen en dieren afgebeeld, waarmee elk serviesstuk zijn eigen verhaal vertelt! Alle onderdelen zijn prima met elkaar te combineren. Voor iets meer rust aan het oog zijn ze tevens verkrijgbaar in zwart-wit.
De naam van dit servies is ontleend aan het Finse woord voor dauwdruppel. Dankzij het elegante druppel ontwerp is het direct herkenbaar. Er zijn schalen, borden, glazen en sfeerlichtjes in diverse vrolijke kleuren. Creëer daarom eenheid of juist een sfeervol contrast!
Diverse soorten gevederde vriendjes stonden model voor de spraakmakende Birds sculpturen. Ze staan centraal in ieder interieur en geven er een unieke draai aan. Kies je favoriet uit of maak er zelfs een hele verzameling van voor op tafels, kasten en vensterbanken. ‘t Is echter geen gevogelte dat je kunt serveren!