vrouw in supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt in Nederland?

vrouw in supermarktIn deze tijden van crisis willen we het liefst allemaal zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. Daarom zijn we op zoek naar de goedkoopste supermarkt, maar er worden in de media steeds andere supermarkten genoemd die het goedkoopst zouden moeten zijn. Wat is nu echt de goedkoopste supermarkt in Nederland?

Welke supermarkten staan bekend als goedkope supermarkten?

Als we gaan kijken naar de supermarkten die het vaakst tot de goedkope supermarkten worden gerekend, zijn dat toch wel de Aldi en de Lidl. Deze winkels zijn over het algemeen ook wel goedkoop. Ze kunnen hun prijzen laag houden omdat ze geen A-merken leveren en omdat er weinig personeel in de winkels rondloopt. Dit zorgt er wel voor dat de klanten een minder goede service ontvangen, omdat de producten nog in dozen of plastic verpakt zitten en er minder personeel aanwezig is om de klanten te helpen.

Vaak wordt er gedacht dat de kwaliteit van de producten van de Aldi en de Lidl dan ook wel minder goed zou zijn. Maar is dit dan ook echt het geval? Je kunt bij deze supermarkten geen A-merken verkrijgen, maar laten we eens de kwaliteit van de huismerken van Aldi en Lidl met de huismerken van andere supermarkten vergelijken.

Het is niet zo dat de kwaliteit van producten van de Aldi of Lidl per se minder goed zijn. Het brood van de Lidl is bijvoorbeeld van goede kwaliteit en ook de producten op de versafdeling. De Aldi heeft ook een groot aantal producten van hun eigen huismerk die van goede kwaliteit zijn. Het betekent dus niet direct dat de kwaliteit van de producten bij Aldi en Lidl slechter is, alleen de service gaat wel achteruit.

Andere goedkope supermarkten

In andere berichten wordt weer beschreven dat de Aldi en de Lidl helemaal niet zo goedkoop zijn, maar dat de Hoogvliet, de Plus en de Dekamarkt juist te goedkoopste supermarkten zijn. Andere keren wordt weer gezegd dat je bij de Jumbo en de Dirk van den Broek voor een lagere prijs boodschappen doen. Wat moeten we nu eigenlijk geloven?

Het is niet zo dat deze berichten onwaar zijn, maar ze zijn allemaal gebaseerd op een ander boodschappenlijstje. Sommige producten zijn bij de ene supermarkt goedkoper dan bij de ander, terwijl andere producten bij de tweede supermarkt juist weer voordeliger zijn. Eigenlijk is dus niet goed te bepalen wat nu de goedkoopste supermarkt in Nederland is.

Goedkoopste supermarkt is niet vast te stellen

Hoe kan het nu dat het niet is vast te stellen wat de goedkoopste supermarkt in Nederland is? Daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst is het zo dat de supermarkten steeds meer dezelfde prijzen gaan hanteren door de prijzenoorlogen in deze crisistijd. Er is dus sowieso weinig verschil tussen de prijzen van verschillende winkels. Daarnaast variëren de prijzen ook per product. Voor het ene product betaal je meer in een bepaalde supermarkt, terwijl je daar voor een ander product juist wel weer voordelig uit bent. Het is heel lastig om dit te vergelijken, omdat je dan de prijzen van alle producten in de supermarkten naast elkaar zou moeten leggen.

Verder is het ook nog eens zo dat de prijzen steeds dalen en stijgen. Als je ook nog eens rekening moet houden met alle aanbiedingen die er bij de verschillende winkels gelden, kom je er helemaal nooit uit. Daarom kun je de prijzen van de producten in verschillende supermarkten eigenlijk ook niet met elkaar vergelijken. Voor iedereen kan dus een andere supermarkt de goedkoopste zijn. Dit komt doordat de ene persoon wekelijks andere boodschappen haalt dan de ander.

Een andere factor die meespeelt is dat sommige mensen boodschappen doen bij een goedkopere supermarket (of een supermarkt zegt goedkoper te zijn) en hierbij niet let op de prijzen van de producten. Een andere persoon winkelt bij een supermarkt die hogere prijzen hanteert, maar let hierbij wel op de kosten van de producten die hij in zijn mandje stopt. Op die manier kan het voorkomen dat degene die bij de ‘duurdere’ supermarkt winkelt uiteindelijk goedkoper uit is dan degene die bij een ‘goedkopere’ supermarkt boodschappen doet.

Zelf bepalen wat voor jou de goedkoopste supermarkt is

Je kunt natuurlijk altijd op zoek naar de supermarkt die voor jou het goedkoopste is. Hiervoor dien je eerst een lijst op te stellen met de producten die je ongeveer elke week koopt. Haal deze boodschappen vervolgens elke week in een andere supermarkt bij jou in de buurt en houd de prijzen bij van de producten die je koopt. Vervolgens kun je deze prijzen naast elkaar leggen en kun je zien wat voor jouw wekelijkse boodschappen de goedkoopste supermarkt is. Dit kun je ook nog doen voor de producten die je minder vaak koopt.

Als je uiteindelijk de goedkoopste supermarkt hebt bepaald, moet je deze stappen helaas wel regelmatig herhalen. De supermarkten in Nederland veranderen hun prijzen namelijk continu en het kan zomaar zijn dat je over een week toch weer goedkoper uit bent bij een andere supermarkt. Ook kun je soms bij een andere supermarkt voordeliger uit zijn, omdat zij bepaalde producten in de aanbieding hebben gegooit. Het is dus een heel gedoe om uit te zoeken bij welke supermarkt je het voordeligst uit bent en om dit vervolgens steeds te blijven bijhouden.

Hoe kun je zo goedkoop mogelijk boodschappen doen?

Het is dus misschien niet handig om de bovenstaande procedure steeds maar te blijven herhalen, maar er zijn wel andere manieren om zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen. Volg hiervoor de onderstaande tips.

Doe boodschappen bij twee goedkopere supermarkten in de buurt

Kijk welke twee supermarkten in jouw buurt bekend staan als goedkope supermarkten en haal hier voortaan je boodschappen. Als je merkt dat de prijs van een bepaald product bij de een van deze twee supermarkten veel goedkoper is dan de ander, kun je dit product voortaan in de supermarkt halen waar het goedkoper is. Houd echter niet steeds de prijzen van alle producten in de gaten, want dat kost je een heleboel tijd.

Maak van tevoren een boodschappenlijstje

Daarnaast is het verstandig om altijd een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat. Zo haal je alleen de dingen in huis die je ook echt nodig hebt. Zorg er dan wel voor dat je je ook echt aan dit boodschappenlijstje houdt en haal niet zomaar producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Een goede tip is om boodschappen te doen met een volle maag, want dan is de kans dat je ongezonde snacks koopt minder groot.

Wees je bewust van de prijzen van de producten

Ook is het een goed idee om voor elk product dat je in je mandje stopt te kijken naar de prijzen. Er zijn meestal meerdere soorten van een bepaald product verkrijgbaar en het ene soort is goedkoper dan het ander. Koop zo min mogelijk A-merken en ga in plaats daarvan voor de B-merken. De kwaliteit verschilt echt niet zoveel en soms smaakt een product van een B-merk zelfs beter. Onderin en bovenin de schappen liggen vaak de goedkopere producten, dus hier kun je het beste kijken als je wilt besparen op de boodschappen.

Doe één keer per week boodschappen

Verder is het verstandig om slechts één keer per week boodschappen te doen, in plaats van dagelijks. Als je elke dag boodschappen doet, koop je vaker producten die je nodig hebt.

Sla groot in als een product in de aanbieding is

De laatste tip is om goed te letten op de aanbiedingen. Als er een aanbieding is bij de supermarkt waar je de boodschappen doet, kun je het beste groot inslaan als dat mogelijk is qua houdbaarheidsdatum.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 16033x
Toegevoegd: 09-02-2016 21:06
Gewijzigd: 14-03-2016 22:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!