Herensieraden stylen: zo doe je dat

Herensieraden stylen: zo doe je dat

Herensieraden stylen: zo doe je datSieraden worden vaak vooral gelinkt aan vrouwen, maar er is ook een steeds groter aanbod beschikbaar aan herensieraden. Het wordt steeds gebruikelijker voor heren om sieraden te dragen en met deze ontwikkeling breiden ook steeds meer aanbieders hun assortiment uit en zijn er diverse trends te ontdekken op het gebied van herensieraden.

De geschiedenis van herensieraden

Herensieraden worden al jarenlang gedragen, maar de laatste jaren lijkt er meer draagvlak en acceptatie te ontstaan rond dit fenomeen. Voorheen zagen we een stuk minder mannen die sieraden droegen, maar tegenwoordig is dit zeer gebruikelijk. Vaak worden sieraden met vrouwen in verband gebracht. De geschiedenis van de eerste sieraden gaat echter duizenden jaren terug. In het oude Egypte werden sieraden gedragen en ook in de Griekse mythologie werden sieraden al beschreven voor zowel mannen als vrouwen. Vroeger werden sieraden vooral gemaakt van schelpen of botten en beenderen van dieren. De eerste sieraden die zijn teruggevonden waren in de vorm van een ketting. Naar mate de mens zich verder ontwikkelde werd ook het omsmelten van metalen uitgevonden en vanaf toen werden ook edelmetalen veel gebruikt. Voor sommige mensen hebben sieraden een vrouwelijk stereotype wat op zich best bijzonder te noemen is, wanneer je bedenkt dat de oude Romeinen al zegelringen droegen en bijvoorbeeld ook piraten vaak met sieraden behangen waren. Dit beeld begint langzaamaan te veranderen en sieraden voor mannen zijn vaker terug te zien.

Verschillende soorten herensieraden

Er zijn door de eeuwen heen heel wat verschillende sieraden bijgekomen en niet alleen voor dames, maar ook voor heren zijn er steeds meer verschillende vormen van sieraden te verkrijgen. Zoals gezegd is de zegelring voor heren al jarenlang een veel gedragen sieraad. Dit type sieraad wordt gekenmerkt door een grote stempel in een vaak rechthoekig vorm bovenop de ring. Deze stempel is soms bedekt met een diamant, maar kan ook gegraveerd zijn in zilver of goud. Vaak wordt dit type sieraad als een familiesieraad gedragen en wordt deze van generatie op generatie doorgegeven. Naast de zegelring zijn er ook diverse oorbellen voor heren beschikbaar. Een ringetje door een of beide oren is in sommige subculturen erg populair. Bijvoorbeeld onder de gabbers in de jaren 90 was het dragen van piercings in de oren erg populair en ook onder jongens die zich onder de subcultuur van de punkers of skaters scharen, is het gebruik van piercings in bijvoorbeeld de wenkbrauwen, oren of neus een veelvoorkomend fenomeen. Naast een ring door de oren zijn er ook veel mannen die kiezen voor een knopje met een diamant erin, deze zijn vaak wat kleiner dan een ring en zijn over het algemeen goed te combineren met verschillende kledingstijlen. Zilveren of gouden kettingen in verschillende soorten en maten zijn erg geliefd onder heren van alle leeftijden. Soms worden deze met een hanger gedragen en soms als ketting alleen. Armbanden zijn er ook voor heren in kleuren als goud en zilver, maar ook van andere materialen zoals rubber, leer of paracord. Een ander stijlvol sieraad door veel mannen gebruikt zijn de manchetknoppen die op een shirt passen en vaak goed bij een zakelijke outfit of een 3-delig pak passen.

Trends

Door de toenemende populariteit van herensieraden, zijn er ook steeds meer trends te onderscheiden. Deze trends veranderen van tijd tot tijd en zijn vaak ook gerelateerd aan de tijd van het jaar of specifieke looks en bijbehorend gebruik van kleuren die we in de mode-industrie zien. Voorheen waren mannensieraden vaak wat stoerder en zwaarder aangezet, maar tegenwoordig zijn er ook meer subtielere varianten die meer in de mode raken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan halskettingen met een fijnere schakelstructuur. Met betrekking tot hangers worden onder andere zogeheten dogtags of christus kruisjes veel gedragen onder de heren. Op het gebied van armbanden zien we ook dat mannen deze meer dragen en er niet alleen zilveren of gouden varianten zijn, maar ook andere materialen die steeds vaker in de smaak vallen. Leren armbandjes zijn vooral in de zomer erg gewild, maar ook een combinatie van leer met metaal is een opkomende trend. Herenarmbanden met naamplaat zijn een goed voorbeeld van een nieuwe trend op het gebied van herensieraden. Dit type sieraad kan door het variërende materiaal gedragen worden bij verschillende outfits en is daarnaast niet seizoen gerelateerd. Een bijkomend voordeel aan het gebruik van leer, is dat dit als relatief “stoot proef” wordt gezien en niet snel beschadigt, wat voor veel mannen als prettige bijkomstigheid wordt gezien.
Horloges een van de meest gedragen sieraden onder mannen

Een van de meest populaire sieraden onder de mannen blijft nog altijd de horloges. Horloges zijn ook zeer modegevoelig en er wordt dan ook veel afgewisseld met verschillende designs. Een van de grootste trends op dit gebied is het gebruik van houten horloges. Deze horloges zijn erg in trek bij vooral de jongvolwassenen en gaan vaak samen, met de op dit moment erg populaire houten zonnebrillen. Het horloge heeft qua functionaliteit vrij veel concurrentie te duchten van bijvoorbeeld smartwatches en smartphones, maar blijft door de continue vernieuwende designs erg populair onder de mannen. Het herenhorloge heeft dan ook steeds meer een decoratieve functie en het design wordt steeds belangrijker.

Details worden voor veel heren steeds belangrijker

Er zijn een aantal sieraden en accessoires die typisch en alleen voor heren worden gemaakt die gericht zijn op de details van de outfit. Een voorbeeld hiervan die onder de noemer van sieraden valt is bijvoorbeeld de zilveren geldknip. Deze relatief klassieke manier van het bewaren van geld begint steeds meer terrein te winnen op de moderne portemonnee en verschillende juweliers komen dan ook met steeds betere en mooiere varianten op de markt. Deze vlieger gaat ook op voor bijvoorbeeld manchetknopen die de details van een outfit bepalen. Sommige heren kiezen voor een stijlvolle manchetknoop en laten deze vervolgens ook nog graveren om een uniek detail aan het sieraad en de totale look te geven.

Een toenemende materiaalkeuze draagt bij aan de populariteit van herensieraden

Een onderdeel dat absoluut bijdraagt aan het feit dat steeds meer mannen kiezen voor het dragen van verschillende sieraden is de variëteit met betrekking tot het materiaal dat gebruikt wordt in sieraden. Vroeger werden sieraden grotendeels gemaakt van zilver of goud, maar tegenwoordig zijn er ook diverse sieraden beschikbaar in onder andere hout, leer of materialen zoals paracord. Door deze keuze uit materialen is er ook meer mogelijk met betrekking tot het combineren van outfits en hoeven sieraden niet alleen gedragen te worden bij een chique outfit, maar kan een man ook kiezen voor meer industriële materiaalkeuzes passend bij een casual look. Het materiaal heeft vaak ook een invloed op het draagcomfort, zo is een titanium ring of horloge vaak een stuk lichter om te dragen dan een gouden of zilveren variant. Het gebruik van titanium voor sieraden is zeer populair, omdat het dusdanig wordt geproduceerd dat het krasvrij is en daarmee goed bestand is tegen stoot of val schade.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1017x
Toegevoegd: 17-04-2020 16:26
Gewijzigd: 20-04-2020 09:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3417 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!