zwembad bouwen

Het aanleggen van een zwembad in de tuin

zwembad bouwenWat een luxe zou dat zijn, een echt zwembad in je eigen tuin! Eindeloos baantjes trekken wanneer je maar wilt,dobberen op een luchtbed of lekker afkoelen op een heerlijke zomerse dag. Voordat deze droom werkelijkheid kan gaan worden, zijn er natuurlijk wel een aantal punten waar je aan moet denken en rekening mee moet houden bij het overwegen van het aanschaffen van een zwembad.

Verschillende soorten zwembaden

Want welk zwembad past nu het beste bij jouw persoonlijke wensen en binnen je budget? Zo kun je kiezen voor een opblaasbaar zwembad, een opbouw- of inbouwzwembad of een bad op maat gemaakt.

  • Een opblaasbaar zwembad is relatief het goedkoopste en ook niet een vast gegeven in je tuin. Met behulp van een elektrische pomp staat het zwembad met een paar uur gevuld en wel klaar om van te gaan genieten. En laat het weer het niet meer toe om te zwemmen, dan is het zwembad ook weer vrij snel opgeruimd en heb je er verder ook geen omkijken naar qua onderhoud.
  • Een inbouwzwembad zit ingegraven in de tuin en je ziet alleen de bovenrand van het bad, die vaak mooi afgewerkt wordt met een stenen terrastegel langs het zwembad. Deze baden zijn al voor enkele duizenden euro’s aan te schaffen en je kunt er het hele jaar van genieten, zeker als je er een overkapping overheen laat plaatsen. Je moet wel rekening houden met vaste, maandelijkse kosten voor onderhoud en eventueel verwarming.
  • Een opbouwzwembad heeft als voordeel dat je er niet voor hoeft te graven in de tuin. Het bad kan mooi afgewerkt worden met een houten buitenkant. En ga je verhuizen: dan neem je je opbouwzwembad gewoon mee!

Zwembaden met trappetje of duikplank

Een trap in je ingebouwde zwembad geeft niet alleen meer gemak bij het betreden ervan, maar ook een zekere luxe uitstraling. De kinderen kunnen via een trappetje veel makkelijker het water in en vaak loopt het zwembad vanaf de trap langzaam af naar een dieper punt in het zwembad, dus ook een stuk veiliger. Bij een opbouwzwembad zit vaak een los meegeleverde trap die in het zwembad gehangen kan worden en ook desgewenst weer verwijderd. Dit uit veiligheid met betrekking tot kleinere kinderen die dan niet zonder toezicht in het bad kunnen komen. Het ultieme attribuut bij je zwembad is natuurlijk een duikplank of glijbaan. Maar dan moet je zwembad wel de juiste afmetingen en diepte hebben om ongelukken te voorkomen. Laat je hierin goed voorlichten!
Wat ook een handig hulpmiddel is voor mensen die een kleiner zwembad hebben, maar wel die sportieve baantjes willen trekken, is een jetstream. De tegenstroom die deze jetstream geeft is zo sterk dat je niet tegen de stroom op kunt zwemmen. Daardoor blijft het water min of meer op 1 plek in het en op deze manier kun je een goede conditie kunt opbouwen zonder daadwerkelijk meters te zwemmen.

Zwembadverwarming

Helaas heeft Nederland niet het klimaat om het hele jaar door iedere dag van je zwembad te kunnen genieten. In de zomermaanden is een verfrissende duik heel aangenaam, maar als de temperatuur gaat zakken, dan is het water al snel te koud om te genieten van je zwembad. De opblaas- en opbouwvariant zullen dan hoogstwaarschijnlijk opgeruimd worden, maar het ingebouwde bad kan gebruikt blijven worden door het installeren van een zwembadverwarmingsinstallatie. Op deze manier maak je optimaal gebruik van je zwembad; ook in het voor- en najaar.

Er zijn verschillende manieren om je zwembad te verwarmen:

  • Door middel van speciale zonnecollectoren kan het zwembad prima verwarmd worden met zonne-energie. Het zwemwater zal gemiddeld 5 graden warmer worden, is een milieuvriendelijke manier en duurzaam.
  • Een warmtewisselaar laat het koudere water door dit apparaat lopen,wordt hier in opgewarmd en daarna weer terug in het zwembad gepompt. Op deze manier houdt het water zijn aangename temperatuur. De warmtewisselaar kan het zwemwater snel opwarmen en is daardoor ideaal als je niet iedere dag gebruik maakt van je zwembad ,maar is wel wat duurder in gebruik.
  • Elektrische verwarming is ook nog een optie. Je kunt zwemmen bij lagere buitentemperaturen, maar geeft wel hogere energiekosten om je water te verwarmen. De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht door middel van elektriciteit en de warmte wordt weer afgegeven aan je water.Deze methode is geschikt voor elk formaat zwembad.

Onderhoud en onkosten

Een eigen zwembad in de tuin brengt ook de nodige kosten en onderhoudswerkzaamheden met zich mee. Het regelmatig schoonmaken van het bad hoort daar zeker bij en is vrij simpel. Bladeren, insecten maar ook een verdwaald kikkertje kunnen eenvoudig met een schepnetje uit het water geschept worden. En een speciale stofzuiger zorgt ervoor dat stof, zand en andere dingen op de bodem van het zwembad verwijderd worden. Er bestaan ook automatische bodemzuigers die je de hele nacht kunt laten werken, zodat je er overdag geen omkijken naar hebt en direct kunt genieten van je zwembad. Het controleren van de kwaliteit van het zwemwater en het checken van het filtersysteem draagt bij aan een langere levensduur van je zwembad. De PH waarde van je water controleer je met een wateranalyse kit. Daarnaast laat je de filterinstallatie dagelijks draaien om het water te zuiveren.
Om je water optimaal van kwaliteit te houden, moet je het behandelen met speciale zwembadreinigingstabletten. Tevens wordt een algenbehandeling om de twee weken en een wekelijkse ontsmetting sterk aanbevolen. En zelfs als er niet gezwommen wordt voor een bepaalde periode, is het onderhoud belangrijk. Verwaarlozing van het onderhoud kost extra tijd en is niet bevorderlijk voor je zwembad. Slecht onderhoud zorgt ook op de langere termijn voor dat er extra kosten bij komen om het zwembad weer in de originele staat terug te brengen.

Een winterklaar zwembad

In de winter maak je geen gebruik meer van je buitenzwembad en zal het klaargemaakt moeten worden voor de winterperiode.
Wanneer de temperatuur onder de 12 graden komt,is het verstandig de juiste maatregelen te treffen om in het voorjaar weer volop te kunnen genieten van je zwembad. Ondanks dat er geen algen meer groeien onder de 12 graden en het water dus mooi helder zal blijven, moet er wel een overwinteringsproduct aan het water worden toegevoegd om de kwaliteit goed te houden.
Verder moet het waterniveau naar beneden worden gebracht door het water eruit te pompen tot beneden de inspuitgaten en de skimmers. Zet de pomp en het filter uit en maak de wand in het zwembad schoon tot waar het water heeft gestaan. Zorg ervoor dat alle leidingen leeg zijn en dek je zwembad eventueel af met een speciaal dekzeil voor veiligheid en om het zwembad schoon te houden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: suzannejanssen072
Aantal keer gelezen: 2763x
Toegevoegd: 13-01-2017 11:25
Gewijzigd: 13-01-2017 23:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!