Het vinden van de liefde via speeddating

Het vinden van de liefde via speeddating

Het vinden van de liefde via speeddatingLiefde, intimiteit en toegankelijkheid is voor vrijwel iedereen een zeer belangrijk aspect in het leven. Deze sociale behoefte zit nu eenmaal in de mens. De behoefte aan het houden van iemand en van gehouden worden zal altijd blijven bestaan. Soms kan het best een behoorlijke uitdaging zijn om de juiste partner te vinden.

Er zijn in Nederland honderdduizenden singles die hiermee te maken hebben en voor deze uitdaging staan. Wanneer mensen al een langere relatie achter de rug hebben dan kan het soms een hele opgave lijken en voelt het soms alsof je nooit meer iemand zo bijzonder kan vinden. De praktijk leert ons echter dat dit vaak een onderdeel is van het proces van het opbreken van een relatie om wat voor een reden dan ook. Dit proces wordt vaak ook vergeleken met het proces van rouwverwerking. Er zijn de laatste jaren steeds meer alternatieven in de vorm van platformen waarbij singles elkaar kunnen ontmoeten en beter leren kennen. Hierbij valt onder andere te denken aan online dating apps en organisaties die speeddates organiseren.

Online datingapps zijn de laatste jaren ontzettend gegroeid

De afgelopen tientallen jaren hebben er op datinggebied behoorlijk wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Het taboe van online daten is inmiddels wel doorbroken en datingapps zijn tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Er zijn echter ook veel kritieken op deze vaak oppervlakkige apps. De kritieken op deze apps op het gebied van daten is vaak gericht op de oppervlakkigheid van de methodiek die wordt toegepast en het feit dat de eerste contacten louter en alleen worden gelegd op basis van een foto en een zogenaamde bio, of beschrijving van de persoon. Er zijn op dit gebied ook steeds meer ontwikkelingen waarbij er verschillende matchmaker technieken worden toegepast op basis van voorkeuren en vragenlijsten, waarna het systeem mensen aan elkaar matched. De meeste gratis apps beschikken echter niet over al te geavanceerde functies op dit gebied. Er zijn betaalde apps en platformen die iets meer mogelijkheden bieden, maar met al deze varianten blijft het grootste nadeel dat de menselijke interactie ontbreekt in de eerste stadia van het datingsproces. Steeds meer mensen zoeken dan ook hun heil in andere datingsvormen zoals bijvoorbeeld een speeddating concept.

Wat is speeddating?

Speeddaten is een concept dat significant verschilt van online dating apps. Het idee van speeddating, is dat je in een kort tijdbestek meerdere mensen kan ontmoeten en je kan oriënteren op elkaar om eventueel de basis te leggen voor een vervolg date. Je zou het kunnen vergelijken dat het ‘swipe’ proces eigenlijk plaatsvindt in het echt en niet op basis van een foto maar op basis van interactie met elkaar. De meeste speeddates worden in de avond georganiseerd en beginnen met een inloop en introductie waarbij het proces en programma wordt uitgelegd. Na deze introductie nemen vaak de dames plaats aan een tafel en zijn er verschillende rondes van slechts een aantal minuten waarbij je jezelf aan elkaar kan voorstellen. Na een minuut of drie geeft de organisatie vaak aan dat er gewisseld wordt en schuiven de heren door naar een tafel met een andere dame om daar een nieuwe speeddate te houden. Aan het einde van de avond leveren zowel de heren als de dames hun matchkaarten in bij de organisatie die vervolgens de betreffende mensen inlicht en contact gegevens overlegd indien er sprake is van wederzijdse interesse op basis van de speeddate.

Voordelen van speeddating

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het participeren in speeddating. Deze voordelen liggen ook ten grondslag aan de toenemende populariteit van deze methode om een partner te vinden. We hebben een aantal voordelen van speeddating ten opzichte van andere datingmethodes zoals online dating apps op een rijtje gezet.


Ontmoet meer mensen in kortere tijd

Wanneer je gebruik maakt van een online datingapp of dating website dan wordt je door je voorkeuren aan iemand gematched of kun je op basis van een foto en een korte tekst swipen. Wanneer mensen elkaar digitaal leuk vinden kunnen deze vaak met elkaar chatten en wanneer het klikt kan dit leiden tot een afspraak in het echt. Eigenlijk is deze real life date pas de eerste keer dat er een indruk op elkaar gemaakt kan worden. In het geval van speeddating gaat dit proces een stuk vlotter. Op de dag of avond waarop de speeddate plaatsvindt ontmoet je namelijk al alle vrijgezellen. Meestal ligt het aantal mensen die je kan ontmoeten tussen de 5 en 10 vrijgezellen. Waarbij je met allemaal kort kan spreken. Wanneer je dit via een andere datingsvorm zou doen zou je hiervoor 5 tot 10 afspraken of dates moeten maken, wat natuurlijk ontzettend tijdrovend is en soms er ook voor kan zorgen dat de moed je in de schoenen zakt, wanneer het bijvoorbeeld na twee dates met verschillende personen niet klikt.

Speeddating is veilig

Met de ‘digitalisering’ van onze samenleving komt onze veiligheid en privacy ook vaak in het geding. Helaas zien we dit overal terug en niet alleen via phising e-mails of met louche online transacties of webwinkels. Ook op online datingsplatformen en apps, vindt fraude en cybercrime plaats. Er worden wel maatregelen getroffen door de desbetreffende bedrijven om bijvoorbeeld accounts te verifiëren. Helaas komen er regelmatig nepprofielen voorbij en komt het weleens voor dat een persoon zich online als iemand anders voordoet en slechte bedoelingen heeft. Wanneer je gaat speeddaten weet je dat iedereen vooraf gescreend is en ontmoet je alle vrijgezellen in een veilige omgeving waar ook een organisatie aanwezig is. Voor veel mensen is dit een reden om te kiezen voor speeddating, omdat je zeker weet dat je geen gevaar loopt en alleen serieus geïnteresseerde en oprechte mensen tegenkomt.

Menselijke interactie maakt speeddating minder oppervlakkig

Doordat je op een speeddate de andere vrijgezel in het echt ontmoet ben je gedwongen om te praten. De korte tijdsduur zorgt ervoor dat je elkaar de gelegenheid geeft om je aan elkaar voor te stellen zonder dat er veel tijd over is voor ongemakkelijke stiltes. Veel online datingapps werken op basis van foto’s en matchen mensen aan elkaar zonder enige vorm van interactie, waardoor dit vaak een stuk oppervlakkiger is.

Speeddating heeft een grotere kans van slagen dan andere datingsvarianten

Door de methodiek die er gebruikt wordt bij speeddating vindt eigenlijk de eerste date al plaats tijdens de speeddate avond. Door deze eerste interactie tussen de vrijgezellen van een paar minuten hebben de deelnemers aanzienlijk meer tijd en indrukken gekregen om tot een oordeel te komen en al dan niet over te gaan om een vervolgdate met de persoon af te spreken. Dit aspect is een zeer groot voordeel en heeft als resultaat dat de kans op succes aanzienlijk groter is dan bij andere online datingsvarianten.

Video speeddating

Speed dating is voor sommige mensen best wel een stap, omdat je jezelf direct blootstelt aan andere mensen. Om speeddaten iets laagdrempeliger te maken zijn er ook online speeddate avonden, waarbij je vanuit huis en via video calls met andere vrijgezellen kan speeddaten. In tijden van crisis en een pandemie zoals corona, is dit een absolute uitkomst, want elkaar ontmoeten op een speeddate avond waarbij meerdere mensen uit verschillende huishoudens samenkomen is uit den boze. Met online video speeddating is het mogelijk om veilig en corona proof op zoek te gaan naar jouw nieuwe liefde.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1385x
Toegevoegd: 23-01-2021 21:01
Gewijzigd: 25-01-2021 09:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!