stel in gesprek

Bindingsangst wat nu?

stel in gesprekHeb je wel eens gehoord van bindingsangst? Het kan zijn dat je niet precies weet wat dit betekent of dat je niet goed weet wat je er mee moet doen. In dit artikel geven we je meer informatie over wat bindingsangst is en hoe je ermee om kunt gaan.

Bindingsangst wat is dat?

Als het over bindingsangst gaat, dan gaat het over de angst voor intimiteit voor langere tijd. Je bent dan bang om je te hechten. Er kan hierin een onderscheid worden gemaakt. Je hebt namelijk mensen die bang zijn dat anderen te dichtbij komen. Het is daarbij van belang dat je je kwetsbaar op durft te stellen en daarbij te laten zien aan anderen wat er in je omgaat. Het is van belang te laten zien wat je raakt en dat je durft te kijken hoe de ander hier op reageert. Deze reactie laat je dan binnenkomen en dan ga je naar het tweede aspect. Als je namelijk de eerste stap hebt gezet dan wil je vaak wegrennen wanneer je last hebt van bindingsangst. Het is een kunst om dat niet te doen en dat is vaak een struikelblok van veel mensen met bindingsangst. Het eerste durven ze vaak wel, maar het tweede is vaak teveel en ze willen weg. Durf mensen opnieuw onder ogen te komen en praat over wat er door je heen is gegaan. Er gaan vaak erg veel gedachten door iemand heen met bindingsangst. Wat vindt de ander van mij? Hoe zal de ander naar me kijken? Hoe reageert de ander nu op mij? Allemaal onbeantwoorde vragen, maar het antwoord komt alleen als je de ander onder ogen durft te zien. Bij bindingsangst is dat vaak lastig en het is dan ook een heel leerproces om daarmee aan de slag te gaan.

Bindingsangst uiten

Wanneer er sprake is van bindingsangst, durven mensen dat niet te uiten en ze zetten zich op de overlevingsstand. Ze denken dat ze het alleen ook wel kunnen en sluiten zich hierdoor snel af van mensen. Ze durven zich niet te binden aan anderen en wanneer mensen te dichtbij komen, dan stoten ze hen af. Het kan zijn dat het onbewust gebeurt, maar bij mensen met bindingsangst is dat iets wat automatisch gebeurt. Ze kunnen de gevolgen niet inschatten en het is dan een automatische reactie.

Het praten over bindingsangst is voor hen ook niet gemakkelijk en dat zal ook niet zomaar gedaan worden. Het is ook belangrijk dat anderen begrip opbrengen voor mensen met bindingsangst en bekijken hoe zij iemand kunnen helpen.

Bindingsangst gevolgen

Het hebben van bindingsangst kan gevolgen hebben voor diegene die er last van heeft. Je kunt namelijk een eenzaam bestaan lijden en relaties met anderen gaan missen. Soms denk je wel dat je het alleen gemakkelijk aan kunt. Maar het is ook fijn om mensen om je heen te hebben die je aan kunt spreken of kunt bellen als er wat is of als je wat leuks wilt doen. In een relatie heeft bindingsangst ook gevolgen. De kans is groot dat je uit elkaar groeit en dat je emotionele problemen krijgt naar elkaar toe. Wanneer je vriend of vriendin toenadering zoekt, is de kans groot dat iemand met bindingsangst de ander af gaat stoten. Het is belangrijk om er samen over te praten, zodat je er samen wat aan kunt doen.

Bindingsangst tips

Er zijn een paar dingen die je kunt doen wanneer je last hebt van bindingsangst.

  • Benoem je angst bij anderen en geef aan dat je bindingsangst hebt. Sommige mensen hebben geen idee wat het kan betekenen voor je, maar door het bespreekbaar te maken, kunnen ze begrip krijgen voor de situatie en snappen ze vaak ook waarom je op een bepaalde manier handelt.
  • Maak de beslissing om meer besluitvaardig te worden. Het kan een gewoonte worden wanneer je geen besluiten neemt. Als je een beslissing gaat maken, dan bind je je ergens aan en bij bindingsangst is dat juist een probleem. Zorg dat je kleine beslissingen gaat maken en op deze manier ook leert om keuzes te maken.
  • Fantaseer eens dat je bindingsangst kan verdwijnen. Hoe zou dat dan voelen en hoe zou dat je toekomst kunnen verbeteren? Het geeft je erg veel vrijheid en ook erg veel voordelen als de bindingsangst weg zou zijn. Fysiek en mentaal zul je er echt op vooruitgaan en je kunt weer een gezonde relatie aangaan. Je zult meteen zien hoe fijn het is om alles samen te kunnen delen en relaties op te kunnen bouwen met anderen. Je merkt ook meteen hoeveel mensen er om je geven, omdat je ze nu wel toe durft te laten. Ga eens na wat je tegen zou houden om de stap te zetten om van de bindingsangst af te komen. Het kan stapsgewijs en er zijn genoeg mensen die je daarbij kunnen helpen. Maar jij bent diegene die het aan moet geven en de eerste stap moet zetten! Je kunt het en jij kunt snel van je bindingsangst afkomen.
  • Je moet niet zeggen voor altijd. Je kunt best dingen afspreken, maar voor altijd zijn woorden waar je je echt aan gaat binden, een eeuwigheid. Dit zou je ook af kunnen schrikken en daarom is het goed om dat niet te zeggen. Maak kleine beslissingen en ben trots op jezelf dat je een keuze hebt durven maken.
  • Lees veel over bindingsangst en zoek lotgenoten, zodat je samen ervaringen uit kunt wisselen en weet wat er door je heen gaat. Door er met anderen over te praten, zoek je herkenning maar kun je ook een steun zijn voor elkaar. Je gaat namelijk bekijken hoe de ander er mee omgaat en dat geeft jou ook weer inzichten. Doe er daarom wat aan en zorg dat je elkaar kunt helpen op een goede manier. Lotgenoten kun je ook online vinden en je hoeft niets aan te gaan samen, je zoekt steun bij elkaar en praat samen. Het is ook laagdrempelig, omdat je via internet in contact kunt komen met elkaar. Ook dit kan de eerste stap zijn voor jou om van de bindingsangst af te komen.

Kom er achter wat bindingsangst met anderen kan doen. Er zijn mensen die hier verhalen over hebben geschreven en deze kunnen jou een goed beeld geven van gevoelens en gedachten. De kans is groot dat je je erin kunt vinden en het zal jou ook duidelijkheid geven over de angsten die je zelf hebt. Durf er over te praten, leer er mee om te gaan. Samen met anderen kun jij er mee om leren gaan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 2891x
Toegevoegd: 30-06-2016 12:58
Gewijzigd: 20-07-2016 22:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!