Hoe draag je een trouwpak

Hoe draag je een trouwpak?

Hoe draag je een trouwpakHoe je een trouwpak moet dragen? Nou gewoon, koop een trouwpak en trek hem aan. Klaar is kees! Of toch niet? Er komen een aantal dingen kijken bij het uitzoeken en het dragen van een trouwpak.

Wat is het verschil tussen een confectiepak en een maatpak?

Om met de deur in huis te vallen: slechts 7% van de mannen draagt een goed zittend confectiepak. Niets is zo moeilijk als een mooi zittend pak vinden, tenzij je gaat voor een maatpak. Nu vraag je je misschien af wat het verschil is tussen een confectiepak en een maatpak.

 

In de basis zit het zo: bij een confectiepak wordt het pak gemaakt in een standaardmaat, zoals je die kent in de winkel. S, M, L, XL, etc. Als je dan in de winkel komt, mag je een pak uit het rek pakken en deze aanpassen. Daarna wordt deze hier en daar versteld, zodat het ongeveer passend is bij jouw maten.

 

Bij een maatpak daarentegen, wordt het pak volledig op maat gemaakt. Dit betekent dat jij van tevoren volledig wordt opgemeten en daarna alles naar eigen wens kunt uitkiezen. Denk hierbij aan de kleur, de knopen, maar ook aan de vorm van het colbert. Wil je een 2-delig of 3-delig pak? Een dessin aan de binnenkant van het colbert, ja of nee? De stropdas heeft precies de juiste lengte en de pantalon raakt netjes de bovenkant van je schoen aan. Ja, je raadt het al: een maatpak zit als gegoten. Hij wordt namelijk speciaal voor jou gemaakt.

 

Dit betekent ook dat een maatpak altijd uniek is. Je kunt hem volledig naar jouw eigen wensen samenstellen. Daardoor is de kans nihil dat jij op jouw bruiloft iemand tegenkomt in een soortgelijk pak. Ook kun je een maatpak personaliseren door bijvoorbeeld aan de binnenkant van de colbert een tekst te laten zetten. Denk hierbij aan een liefdevolle quote, de trouwdatum of de naam van je geliefde.

Wanneer zit een pak goed?

Of een pak goed zit, kun je beoordelen op heel veel verschillende criteria. Wanneer je een maatpak aan laat meten dan kun je ervan uitgaan dat het pak goed passend is, omdat het precies naar jouw maat gemaakt wordt. Echter wil je zelf misschien ook wel een oogje in het zeil houden en daarom geven we je een aantal belangrijke richtlijnen. Hier moeten het pak en de accessoires in ieder geval aan voldoen:

  • De pantalon is lang genoeg wanneer hij net de bovenkant van de schoen aanraakt
  • Zorg ervoor dat de schouders goed passen
  • De lengte van de mouw van het shirt is goed, wanneer deze ongeveer 1,5 centimeter onder de mouw van je colbert uitsteekt. Maar let op! Dit geldt alleen wanneer je iemand de hand schudt of als je schrijft (De handtekening zet ;)).
  • De stropdas moet precies op de rand van de broek vallen
  • De das heeft een breed en een smal gedeelte. Het brede gedeelte hoort langer te zijn dan het smalle stofgedeelte
  • Jouw riem heeft de juiste lengte, wanneer je het middelste gaatje gebruikt
  • Last but not least: de sokken horen jouw onderbenen te bedekken. Ook als je zit!




Welke etiquette regels zijn er?

Als je een goed zittend pak hebt gevonden, moet je hem natuurlijk ook op de juiste manier dragen. Hiervoor geldt een etiquette:

  • Draag nooit, maar dan ook nooit een overhemd met één of twee borstzakken onder een pak
  • Ook een shirt met korte mouwen hoor je niet onder een pak te dragen
  • Knopen open of dicht? Het zit zo: bij een colbert met een enkele rij knopen, draag je -wanneer je staat – bij 3 knopen draag je de middelste knoop dicht en bij 2 knopen draag je de bovenste knoop dicht. Zodra je gaat zitten doe je alle knopen los
  • Als je een pak, shirt en stropdas draagt, kies je maximaal 2 kledingstukken met een dessin uit. Een voorbeeld: als de colbert geruit is en de das heeft stippen, dan heeft het shirt een effen kleur. (Dit is wel een extreem voorbeeld. ;))
  • Draag je een stropdas? Dan is de bovenste knoop van je shirt altijd dicht.
  • Een riem is voor de sier en niet om ervoor te zorgen dat je broek blijft zitten
  • Je draagt een riem met dezelfde kleur als jouw schoenen
  • Misschien hoeven we het niet meer te zeggen, maar witte sokken zijn echt een no-go onder een pak

Hoe onderhoud ik mijn pak?

Als je een trouwpak hebt gekocht, dan draag je hem natuurlijk pas op de dag zelf. Maar wat moet je daarna met je trouwpak? In de kast laten verstoffen? Dat is zonde. Je kunt het pak prima dragen naar andere gelegenheden, maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je hem goed onderhoud.

Zorgvuldig ophangen

En dat begint bij het zorgvuldig ophangen van je maatpak. Want geef toe: hoe makkelijk is het om even jouw colbert over de leuning van de stoel te hangen? Bovendien is het ophangen van je colbert aan de kapstok natuurlijk veel sneller, dan wanneer je hem op een hanger moet ophangen. Sorry, maar dit is echt niet goed voor de schouders van het pak. Hang je pak zorgvuldig op en maak gebruik van een kledinghanger die de schouders goed opvult. Dit om te voorkomen dat ze hun vorm kwijtraken. Berg je je pak voor langere tijd op? Doe dit dan in een hoes. En geef hem voldoende ruimte in de kast, dit om te luchten en om kreukels tegen te gaan. De pantalon hang je verticaal op over een kledinghanger of in een broekklem. Vergeet hierbij niet de pantalon te vouwen op de ingestreken vouwlijn. Zo heb je er het langste plezier van.

Voorzichtig strijken

Het kan voorkomen dat je kreukels krijgt in jouw pak. Het is mogelijk om jet pak te strijken, maar wees wel voorzichtig. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het strijkijzer niet direct in contact komt met het pak. Leg bijvoorbeeld een laken of doek tussen het pak en het strijkijzer. Zo voorkom je schade aan de stof.

Eerste hulp bij vlekken

Oh nee, een vlek in je pak! Wat nu? Kleine vlekjes kun je vaak zelf eenvoudig met een tandenborstel verwijderen. Zorg ervoor dat je in de richting van de kleine haartjes mee borstelt. Een grotere vlek kun je droog deppen. Maar ga absoluut niet wrijven, want dan wrijf je de vlek in de vezels van de stof en wordt het moeilijker schoon te maken.

Niet wassen, maar stomen

Was jouw trouwpak niet. Weet je wat er gebeurt als je jouw pak in de wasmachine stopt? Een ding is zeker: jouw pak wordt er niet mooier van. Wassen in de wasmachine zorgt ervoor dat de vezels van het pak worden aangetast. Wil je je pak toch graag laten opfrissen? Breng hem dan naar de stomerij. Zij weten precies hoe ze jouw pak kunnen reinigen zonder de stof aan te tasten.

Nu weet je waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen en het dragen van een trouwpak. Wat voor trouwpak ga jij uitkiezen?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 3559x
Toegevoegd: 24-09-2018 10:56
Gewijzigd: 24-09-2018 11:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!