Hoe je het verschil kunt maken met een domeinnaam

Hoe je het verschil kunt maken met een domeinnaam

Hoe je het verschil kunt maken met een domeinnaamHet ontwikkelen van een nieuwe website begint bij het afnemen van een webhostingpakket en een domeinnaam. De domeinnaam heeft een grote invloed op de ranking van een website in zoekmachines, op de eenvoud waarmee de domeinnaam door bezoekers kan worden doorgegeven aan anderen, enzovoorts. Een eenvoudige domeinnaam is immers makkelijker te onthouden, dan een hele lange domeinnaam! In dit artikel lees je hier meer over.

Domeinnamen van websites moeten uniek zijn

Een van de vereisten om een domeinnaam te kunnen registreren, is het feit dat de domeinnaam uniek moet zijn. Althans, de domeinnaam in combinatie met de gekozen domeinnaamextensie. Er is immers van iedere .nl-domeinnaam een versie beschikbaar. In de afgelopen jaren is het aantal geregistreerde domeinnamen sterk toegenomen. Dit maakt dat het vinden van een generieke domeinnaam relatief lastig is. In het bijzonder wanneer je bedrijfsnaam ook generiek is.

Op het moment dat je een domeinnaam gevonden hebt, is het verstandig om hier ook direct andere extensies van af te nemen bij een aanbieder. Denk bijvoorbeeld aan de .com-extensie en een .be-extensie. Het kan immers voorkomen, dat je op termijn ook naar het buitenland wil kunnen uitbreiden. Dit is lastiger, wanneer de .com-domeinnaam door een andere partij geregistreerd is. Mocht de domeinnaam al bezet zijn, dan kun je het bij de .nl-domeinnaam laten. Het is geen verplichting om de .com-domeinnaam in je bezit te hebben, om online succes te behalen.

Goede domeinnaam zorgt voor betere posities in de zoekresultaten

Een van de redenen die maken dat het uitzoeken van een goede domeinnaam essentieel is, zijn de betere rankings in de zoekresultaten. Google bepaalt bijvoorbeeld op basis van een domeinextensie, voor welk land de website interessant kan zijn. Logischerwijs wordt dit niet enkel op basis van de domeinnaamextensie bepaalt. Het heeft echter wel een belangrijk aandeel. Dit maakt dat je in de Nederlandse versie van Google bijvoorbeeld weinig .be-domeinnamen tegen zal komen. Net zoals dat je in de Belgische variant van Google relatief weinig .nl-domeinnamen op de topposities terugvindt. Ondanks het feit, dat de gebruikte taal op beide websites Nederlands is.

Goede posities binnen zoekmachines zijn steeds belangrijker geworden, door een toenemende online concurrentie. Het aantal websites is gegroeid, waardoor je een groter aantal partijen zal moeten verslaan om hoog in de zoekresultaten te komen. Vaak kijken gebruikers van Google enkel naar de eerste vier of vijf zoekresultaten. Het geeft aan, hoe waardevol deze posities voor je organisatie of persoonlijke website kunnen zijn. Het is immers ieders doel, om zoveel mogelijk bezoekers naar een website te trekken. Een .com-domeinnaam kan het in alle versies van Google goed doen, al staat deze extensie vaak onder de nationale domeinextensie.

Het gebruik van keywords in een domeinnaam 

Bij het registreren van een domeinnaam voor een bedrijf, is het gebruikelijk om de bedrijfsnaam in de domeinnaam te verwerken. Bezoekers zullen immers vaak al snel de bedrijfsnaam combineren met een .nl-extensie, als zij de website van het bedrijf opzoeken. Wanneer je een timmerbedrijf hebt, kan het slim zijn om dit zoekwoord in de domeinnaam te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een domeinnaam als “timmerbedrijfjansen.nl”. Op deze manier wordt het voor Google makkelijker om te herkennen, wat de website te bieden heeft aan haar gebruikers. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor een slotenmaker, een loodgietersbedrijf of een accountantskantoor.


Mocht je een algemenere website hebben, dan is het raadzaam om je belangrijkste zoekwoord in de domeinnaam te verwerken. Het vergroot de kans dat je op dit specifieke zoekwoord goed vindbaar zal zijn in een zoekmachine. Houd er rekening mee dat de domeinnaam niet te lang mag zijn. Probeer het aantal zoekwoorden in een domeinnaam daarom te beperken tot een of hooguit twee, afhankelijk van het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Denk aan het verschil tussen “domeinnaam.nl” en “domeinnaamkopen.nl”. Een domeinnaam als “domeinnaamwebsite.nl”, om je te richten op de zoekwoorden “domeinnaam” en “website”, wordt afgeraden.

Spelling en het gebruik van leestekens 

Vanzelfsprekend is een correcte spelling van woorden essentieel, wanneer je een nieuwe domeinnaam registreert. Het kan erg slordig staan, wanneer er een spelfout in de domeinnaam zit. Er zijn uitzonderingen op deze regel! Zo kiezen sommige websitehouders voor een specifieke spelfout, die ook door veel mensen gemaakt wordt. Op deze manier proberen zij bezoekers naar hun website te trekken, die oorspronkelijk naar een andere website (met een domeinnaam zonder spelfout) op zoek waren. Deze marketingtechniek is echter steeds minder succesvol. Gebruikers maken vaker gebruik van Google, dan dat zij de domeinnaam invoeren.

Het kan aantrekkelijk ogen om een leestekens in een domeinnaam te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de domeinnaam die we net beschreven, “domeinnaamkopen.nl”. In dit geval komt het geregeld voor, dat mensen deze domeinnaam registreren als “domeinnaam-kopen.nl”. Iets wat sterk wordt afgeraden door marketeers! Een koppelteken in de domeinnaam kan de ranking van je website in de zoekresultaten verminderen. Het gebruik van andere soorten leestekens dan het koppelteken is überhaupt niet toegestaan. Overigens vermindert het gebruik van leestekens ook de kans dat een bezoeker de juiste domeinnaam deelt met anderen. Een domeinnaam als “domeinnaamkopen.nl” is makkelijker over te dragen dan “domeinnaam-kopen.nl”.

Houd een domeinnaam simpel en kort 

Om het delen van een domeinnaam zo makkelijk mogelijk te maken, is het niet alleen belangrijk om het gebruik van een koppelteken te vermijden. Ook moet een domeinnaam zo kort mogelijk zijn. Des te korter de domeinnaam is, des te makkelijker wordt deze ook te delen! Probeer daarbij altijd voor een domeinnaam in je eigen taal te kiezen. Het zal voor een Nederlandse bezoeker makkelijker zijn om een Nederlandse domeinnaam te onthouden, dan een domeinnaam met een Franse of Spaanse combinatie van woorden. Ook al zou een Frans of Spaans woord wellicht mooier staan.

 

Het gebruik van cijfers in een domeinnaam wordt afgeraden. Een domeinnaam als “dubbeltwee.nl” kan worden ingekort tot “dubbel2.nl”. De laatstgenoemde domeinnaam is echter lastiger over te dragen voor bezoekers. Hierbij moet de losse opmerking worden gemaakt dat het om een cijfer in plaats van uitgeschreven tekst gaat. 

Pas op met het gebruik van merknamen 

Wanneer een website gebruikt wordt voor commerciële doeleinden, is het belangrijk om te letten op een eventuele inbreuk op merkrechten. Het is vaak niet toegestaan om andermans merknaam in je domeinnaam te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een webwinkel waarin je producten van Disney of een voetbalclub verkoopt. Wanneer de naam van de voetbalclub als merknaam is geregistreerd, zal je al snel het bericht ontvangen dat de website verwijderd moet worden. Ook moet de domeinnaam in veel gevallen worden afgedragen. Je voorkomt dit, door geen merknamen in je domeinnaam te verwerken en zelf met een creatieve domeinnaam te komen. Er zijn verschillende websites om een domeinnaam te registreren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1979x
Toegevoegd: 04-01-2019 09:58
Gewijzigd: 07-01-2019 21:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!