Wil jij voor een LAN-party of een game-weekend met je vrienden een eigen Minecraft server hosten? Volg dan de stappen zoals beschreven in dit artikel. Deze zullen je van A tot Z meenemen van de installatie tot aan de configuratie van je eigen Minecraft server.
Om een Minecraft server te installeren heb je bepaalde hardware nodig. Voor een Minecraft server van versie 1.19 (op dit moment de laatste versie) ben je minimaal een AMD Ryzen 1600 of Intel Core I5-4690 processor nodig. Daarnaast wordt aangeraden om minimaal 4GB aan werkgeheugen en 10gb aan dataopslag te reserveren voor de server. Dit zijn de minimale vereisten voor een server met zo'n 4 spelers. Wil je plugins installeren of met meer mensen spelen zul je voornamelijk het werkgeheugen moeten uitbreiden.
Let op: Wil jij op je computer/laptop de server hosten en hier ook op spelen, houdt er dan rekening mee dat je naast de server ook werkgeheugen overhoudt voor je eigen game-client. Dit is standaard ingesteld op zon' 2GB werkgeheugen.
Een Minecraft server maakt gebruikt van de programeertaal Java, hierom moet Java dan ook geïnstalleerd zijn. Download de laatste Java versie vanaf de Java download pagina. Java is beschikbaar voor Windows, Linux en MacOS. Download de laatste installer en doorloop de stappen in het installatie programma.
Nadat je beoordeelt hebt dat je server voldoet aan de minimale eisen en je Java geïnstalleerd hebt is het nu tijd om de Minecraft server software te downloaden en installeren. Ga hiervoor naar de officiële website van Minecraft en download de server software voor jouw besturingssysteem. De server software is beschikbaar voor Windows, Mac OS en Linux. Zorg ervoor dat je het gedownloade bestand in een eigen mapje plaatst zodat je altijd je server en gegenereerde wereld terug kunt vinden.
Nadat je de server software hebt gedownload en geïnstalleerd, moet je de server configureren. Open het mapje waar je het server bestand geplaatst hebt en maak hier een bestand aan met de naam 'server.properties'. Dit is het configuratie bestand van je server en ben je minimaal nodig om een server te maken. Open dit configuratiebestand en vul hier een aantal instellingen in, de belangrijkste zijn:
Om andere spelers toe te laten op de Minecraft-server, moet je de serverpoorten openen. Dit kun je doen door de routerinstellingen aan te passen. Zorg ervoor dat je de juiste poorten opent en dat je de benodigde beveiligingsmaatregelen treft om de server te beschermen tegen kwaadwillende spelers.
Start nu voor het eerst je Minecraft server op. Dit doe je door te dubbelklikken op het 'server.jar' bestand in het mapje waar je dit bestand en je server.properties bestand opgeslagen hebt. De server zal nu zijn installatie-proces doorlopen en een aantal bestanden gaan downloaden. Na een minuut of 2 is dit klaar. Je dient nu nog de EULA van Minecraft te accepteren. Hiervoor op je het bestand 'eula.txt' en zet je de waarde van eula= op true. Vervolgens kun je weer dubbelklikken op het server.jar bestand en zal je server daadwerkelijk gestart worden. Er opent zich dan ook een console vanuit waar je de server kunt beheren en mensen 'op' kunt maken.
Nu de server is geconfigureerd en de poorten zijn geopend, kun je andere spelers uitnodigen om deel te nemen aan jouw Minecraft-community. Stuur hen het het IP-adres en de poort van de server. Als ze op hetzelfde netwerk als jij zitten kunnen ze met deze informatie vanuit het spel verbinding maken van de server en is de server klaar om op te spelen.
Voordat u begint met het opzetten van uw server, moet u een hosting provider kiezen. Er zijn verschillende hosting providers beschikbaar, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor Minecraft servers. Het is belangrijk om een hosting provider te kiezen die Minecraft hosting ondersteunt en die genoeg capaciteit heeft om uw server te hosten. Er zijn ook hosting providers die specifieke servers hebben voor Minecraft hosting. Een voorbeeld hiervan is Netbela. Deze hosting providers zorgen ervoor dat de servers waar de Minecraft servers op geïnstalleerd worden voorzien zijn van voldoende werkgeheugen, een java installatie en veelal leveren ze een game-paneel vanuit waar eenvoudig de server beheerd kan worden.
Nadat u een hosting provider hebt gekozen, moet u een geschikt pakket kiezen, Dit zijn veelal betaalde pakketen en het grootste verschil tussen de pakketten is meestal het aantal werkgeheugen. Sommige providers bieden budget en premium pakketten aan. Het verschil hierin is vaak de onderliggende hardware die gebruikt wordt, extra installers en eventuele (automatische) backups van je gameserver.
Nadat je een geschikt pakket gekozen hebt zal je (afhankelijk van de provider) een uitnodiging krijgen om je aan te melden op het gamepaneel. In dit gamepaneel kun je je Minecraft server configureren en beheren. Er zijn vaak eenvoudige manier om het server.properties bestand naar wens aan te passen.
De meeste Hosting providers bieden zogenoemde Mod-installer of Plugin-installers aan. Dit zijn programmatjes in het gamepaneel vanuit waar je mods of plugins automatisch kunt installeren op je Minecraft server. Dit zijn stukjes software die extra functies en mogelijkheden aan je server toevoegen, zoals bijvoorbeeld een Auction House. Er zijn tal van plug-ins en mods beschikbaar.
Als je server online is wil je natuurlijk dat er mensen op komen spelen. Een goede manier om bekendheid te krijgen is door je server aan te melden bij zogeheten Minecraft server lijsten. Dit zijn lijsten waar spelers op zoek kunnen gaan naar een online Minecraft server. Je kunt hier een korte inleiding geven van waar je server voor bedoelt is en welke plugins/mods er op geïnstalleerd zijn.
Het opzetten van een Minecraft server is een leuke en spannende manier om uw eigen online wereld te creëren. Het vergt wat werk, maar met de juiste kennis en vaardigheden kunt u een geweldige server opzetten die door anderen wordt gewaardeerd. Er zijn verschillende manier om een Minecraft server op te zetten, de meest eenvoudige en veilige manier om dit te doen is via een hosting provider. We hopen dat dit artikel u heeft geholpen bij het opzetten van uw eigen Minecraft server.