Allereerst is het belangrijk om nare geurtjes te voorkomen. Onfrisse geurtjes zijn helaas nooit 100% te voorkomen, maar wel voor een groot deel te beperken door een goede hygiëne in huis. Daarna kan je aan de slag met manieren of voor een extra lekkere geur te zorgen. We willen de vieze geurtjes namelijk verwijderen en voorkomen in plaats van ze enkel te maskeren met een luchtverfrisser.
Onmisbaar voor het voorkomen van vieze geurtjes in huis: luchten en ventileren. Zet de ramen dagelijks open. Het liefst ramen en/of deuren tegenover elkaar, zodat de ruimtes goed verluchten. Naast het luchten, is het ook belangrijk om de hele dag door te ventileren. Dit kan je doen met een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters of door een aantal ramen op een kier te zetten.
Om nare geurtjes te voorkomen, is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed schoon is. Houd daarom eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak waarbij je alle hoekjes en gaatjes grondig reinigt. Haal alle meubels van hun plek en haal je kasten leeg om ze van binnen ook te soppen. Vergeet ook zeker je ventilatieroosters niet.
Maak tijdens de grote schoonmaak ook je muren schoon. De muren worden al snel vergeten, terwijl ze vaak een bron van nare geurtjes zijn. Je kan hiervoor, afhankelijk van je muren, warm water met allesreiniger of azijn gebruiken. Azijn ontsmet en verwijdert geurtjes. Azijngeur ruikt natuurlijk ook niet zo lekker, maar die geur verdwijnt direct zodra het droog is.
Naast de grote schoonmaak, is het belangrijk om iedere dag alles bij te houden. Gelukkig hoeft dit je helemaal niet veel tijd te kosten. Als je eenmaal een vaste routine te pakken hebt, is het dagelijkse schoonmaakwerk zo gedaan.
Heb je een groot gezin, waardoor het huishouden toch veel tijd kost? Verdeel het werk dan en geef de kinderen ook een eigen taak, zoals hun kamer opruimen, huisdieren verzorgen of hun bed opmaken. Alle kleine beetjes helpen.
Je woontextiel kan na verloop van tijd onfris gaan ruiken. Was daarom regelmatig, maar ten minste een keer per jaar, je gordijnen en tapijten. Vergeet ook niet om je kussentjes en dekentjes geregeld te wassen.
Heb je een stoffen bank met afneembare hoes? Was deze dan uit. Heeft je bank vaste bekleding? Reinig deze dan minimaal eens per jaar met een stoomreiniger. Je tapijt kan je eventueel ook meteen met de stoomreiniger schoonmaken.
De afvoer van je wasbak is vaak een bron van nare geurtjes door de restjes die hierin achterblijven. Houd je afvoer daarom goed schoon door deze regelmatig te reinigen met soda. Soda is een milieuvriendelijke manier om restjes in je afvoer weg te spoelen. Hiermee voorkom je meteen verstoppingen. Naast restjes kan er ook kalkaanslag in je afvoer zitten. Ook dit zorgt voor een onfrisse geur. Om dit te reinigen kan je azijn of citroen gebruiken.
Om viezigheid in je afvoer te voorkomen, is het ook aan te raden om een afvoerzeefje te gebruiken. Hiermee voorkom je dat haren, etensresten en andere viezigheid in de afvoer terechtkomen.
Een andere bron van nare luchtjes is de vuilnisbak. Verwissel de vuilniszak daarom minimaal om de paar dagen. Als het warm is, kan het wenselijk zijn om de vuilniszak iedere dag te verwisselen.
Maak bij het wisselen van de vuilniszak meteen de binnen- en buitenkant van de prullenbak schoon. Je kan hiervoor een sopje maken met een desinfecterend schoonmaakmiddel en de vuilnisbak vervolgens met een doekje afnemen. Een snellere manier is om een spuitfles met desinfecterend schoonmaakmiddel te gebruiken in combinatie met keukenpapier of wegwerp schoonmaakdoekjes.
Een schoon en hygiënisch huis betekent niet meteen dat het ook lekker en fris ruikt. Daarvoor kan je vaak wel wat extra hulp gebruiken. De onderstaande 10 tips helpen je hierbij.
Er zijn tal van luchtverfrissers te koop, maar je kunt ook je eigen variant maken. Door verschillende geurtjes te combineren, kan je de spray helemaal naar jouw smaak maken. Een ander groot voordeel is dat je zelfgemaakte geurspray geen schadelijke stoffen bevat.
Wat heb je nodig?
Kies welke essentiële olie je wilt gebruiken en meng dit vervolgens goed met de baking soda. Doe dit mengsel vervolgens in een spuitfles en voeg water toe. Even goed schudden en je zelfgemaakte spray is klaar voor gebruik.
Door een pannetje met geurwater te laten sudderen, krijgt je hele huis een lekkere geur. Maak jouw unieke geur door je eigen combinatie van ingrediënten te kiezen. Enkele ideeën voor ingrediënten zijn lavendelblaadjes, muntblaadjes, citroenschillen, sinaasappelschillen, kaneel en kruidnagels.
Doe de ingrediënten van jouw keuze samen met een ruime hoeveelheid water in een pan en laat vervolgens zachtjes sudderen. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit.
Tapijten ruiken vaak niet zo fris omdat de tapijtvezels geurtjes opnemen. Met wat baking soda breng je hier echter gemakkelijk verandering in. Strooi wat baking soda over je gehele tapijt en laat minimaal een half uur inwerken. De baking soda neemt in die tijd de geurtjes op. Stofzuig je tapijt daarna grondig en spuit er vervolgens een textielverfrisser op.
In plaats van een textielverfrisser te gebruiken, kan je er ook voor kiezen om de baking soda te mengen met wat kaneelpoeder of essentiële olie.
Wil jij je woning op een natuurlijke manier frisser laten ruiken? Dan zijn planten de perfecte oplossing. Planten verfraaien namelijk niet alleen je interieur, ze zuiveren ook de lucht en verspreiden een fijne geur. Onder andere palm planten, geraniums, orchideeën, jasmijn planten en gardenia’s zijn hier geschikt voor.
Potpourri is een mengsel van gedroogde lekker geurende dingen zoals bloemblaadjes, plantenblaadjes en kruiden. Je zet dit in een schaaltje in je kamer of bijvoorbeeld op je toilet. Door potpourri met vrolijke kleurtjes te kiezen, fleur je het interieur meteen op.
Geurstokjes laten je kamer heerlijk ruiken en zijn gemakkelijk zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt, is een flesje of klein vaasje, satéprikkers, essentiële olie en babyolie. Meng de essentiële olie van jouw keuze met de babyolie in het flesje of vaasje en zet er vervolgens wat satéprikkers in.
Ook als je de prullenbak goed schoonmaakt, kan deze onfris ruiken. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je vuilnisbak een lekkere geur te geven. Enkele aanraders zijn:
Om je toilet lekker te laten ruiken, kan je een standaard toiletblokje of (je zelfgemaakte) geurspray gebruiken. Maar je kunt ook voor een essentiële olie kiezen. Doe hiervan een paar druppeltjes op de grond achter de toiletpot of dip een wattenstaafje met beide uiteindes in de olie en plak dit wattenstaafje vervolgens aan de binnenkant van de toiletrol.
Kies een goede wasverzachter met een geur die je lang blijft ruiken. Hierdoor zal je hele kledingkast lekker ruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleding goed droog is voor je het in de kast hangt of legt. Als de kleding niet goed gedroogd is, kan er een muffe geur ontstaan. Laat je kledingkast ook regelmatig luchten door de kastdeuren open te zetten.
Kan jouw kast toch nog wat extra’s gebruiken? Leg dan wat geurbuideltjes of drogerdoekjes in je kast.
Een van de meest makkelijke en effectieve manieren om je huis lekker te laten ruiken, is een aroma diffuser. Dit is een elektrisch apparaat waar je aromatische oliën en wat water in doet. Het apparaat laat die vervolgens op een veilige en gecontroleerde manier verdampen, waardoor je hele huis een lekkere geur krijgt.