Besparen op je printkosten

Hoe kun je tot 80% besparen op je printkosten?

Besparen op je printkostenNieuwe inkt kopen is meestal niet de grootste hobby van mensen. Zeker niet als je ook nog eens ziet wat de kosten zijn van een nieuw setje inkt. Daarom laten we je in dit artikel zien hoe je met enkele simpele tips gemakkelijk tot 80% kunt besparen op je printkosten.

Waarom is printen eigenlijk zo duur?

In het verleden is er wel eens onderzoek gedaan naar diverse vloeistoffen en de kostprijs hiervan per liter. Hieruit kwam inkt als een van de duurste vloeistoffen naar voren. Maar liefst € 2000,- per liter! Maar waarom is inkt nu eigenlijk zo duur?
Fabrikanten van printers bieden hun printers tegenwoordig aan tegen hele lage prijzen. Zo gaan de printers vaak al voor een paar tientjes over de toonbank. De fabrikanten verdienen dus vrijwel niets meer op hun printers, maar uiteraard moet er wel winst gemaakt worden. De winst wordt vervolgens behaald op de dure inktpatronen.

Kan het dan niet goedkoper?

Tegenwoordig zijn er diverse leveranciers van inkt die zelf geen printers fabriceren. Deze aanbieders zijn dus onafhankelijk en hoeven niet terug te verdienen op de printers die veel te goedkoop aangeboden worden. Hierdoor kunnen zij de inkt aanbieden tegen een veel lagere prijs. We noemen de inktpatronen van deze onafhankelijke leveranciers huismerk inktpatronen of kloon cartridges.

Hoe is de kwaliteit van deze kloon cartridges?

Vroeger werd gezegd dat de kwaliteit van kloon cartridges erg slecht was. Je printer kon er van vastlopen en zo waren er nog veel meer horror verhalen. Tegenwoordig is de kwaliteit van de kloon cartridges echter veel beter. De Consumentenbond heeft zelfs wel eens aangegeven dat de kloon inkt in sommige gevallen beter en duurzamer is, dan de inkt van de printer leveranciers.

Hoe tot 80% op je printkosten besparen?

De eerste stap om op je printkosten te besparen is dus door kloon cartridges te kopen in plaats van originele inkt. Maar je kunt nog veel meer doen! Het begint eigenlijk al in de keuze van een printer.

Printerkeuze

Tijdens de keuze van een printer is het soms verstandig om niet direct voor de goedkoopste printer te gaan. Goedkope printers hebben vaak minder opties en zijn soms ook niet compatible met kloon cartridges. Uiteindelijk is dus kiezen voor de goedkoopste printer vaak duurkoop.
Heb je thuis al een printer staan en ben je in het verleden voor de goedkoopste printer gegaan? Wellicht is het dan een idee om toch eens te kijken of je niet goedkoper uit bent door een nieuwe printer te kopen. Hieronder lees je welke opties belangrijk zijn op een printer.


Welke instellingen op je printer zijn belangrijk?

Compatible met kloon cartridges

Vraag allereerst aan de verkoper van de printer of de printer compatible is met kloon cartridges. Dit zal de grootste besparing opleveren.

Kwaliteit van een printje

Bij sommige printers is het mogelijk om de kwaliteit van een printje naar beneden of naar boven te stellen. Hoe lager de kwaliteit van een printje, hoe minder inkt de printer verbruikt. Wil je dus een simpele notitie printen, dan kun je de kwaliteit van het printje prima naar beneden stellen. Dit zorgt uiteindelijk voor een mooie besparing op je printkosten

Instellingen van je tekstverwerker

Niet alleen de instellingen van de printer zijn belangrijk, maar ook de instellingen van de tekstverwerker. Hieronder vind je enkele instellingen die je kunnen helpen bij het besparen op je printkosten.

Dubbelzijdig printen

Wanneer de situatie het toelaat, kun je de tekstverwerker instellen op dubbelzijdig printen. Je verbruikt zo minder papier. Ook papierkosten zijn uiteindelijk onderdeel van je totale printkosten.

Print zwart wit

Ook hier geldt dat het bij minder belangrijke documenten prima mogelijk is om zwart wit te printen. Zwart witte inkt is veel goedkoper dan kleuren inkt. Door vaker zwart wit te printen kun je dus behoorlijk op je totale printkosten besparen.

Pas het lettertype aan in je tekstverwerker

Wat veel mensen wellicht nog niet weten is dat ook het lettertype van je tekstverwerker invloed heeft op de hoeveelheid inkt die je printer verbruikt. Er bestaan een aantal lettertypes die minder inkt verbruiken ten opzichte van andere soorten lettertypes. Een bekend duurzaam lettertype is: Ecofont.
Het enige nadeel aan Ecofont is dat je wel een licentie aan moet schaffen. Ecofont wordt dan ook voornamelijk door grote organisaties gebruikt, maar ze hebben ook licenties voor thuis gebruikers. De kosten hiervoor zijn 7 euro per jaar.
Ecofont geeft zelf aan dat je door alleen hun lettertype te gebruiken al tot 46,5% kunt besparen op je printkosten.
Voordat je gaat printen met dit lettertype wordt het lettertype omgezet naar een inkt besparende vorm, zonder dat je dit zelf door hebt. Dit gebeurt door middel van kleine gaatjes in de letters. Het menselijk brein kan dit echter niet tot nauwelijks herkennen.
Wil jij ook graag inkt besparen met behulp van een ander lettertype, maar wil je liever toch geen licentie aanschaffen? Dan is Garamond ook een optie. Dit lettertype werkt niet met kleine gaatjes in de letters, maar is over het algemeen wel erg duurzaam.

Overige manieren om inkt te besparen

Inkt besparen begint bij jezelf

Misschien een open deur, maar inkt besparen begint uiteindelijk bij jezelf. Je kunt nog zoveel oplossingen bedenken om te besparen op je printkosten, maar als je te veel print, zul je alsnog de rekening moeten betalen. Daarom geven we je enkele tips om je printgedrag iets bij te stellen

Schrijf op wat je print

Allereerst is bewustwording van je printgedrag erg belangrijk om je printgedrag daadwerkelijk bij te stellen. Schrijf daarom eens op wat je print en hoeveel papier je hierbij verbruikt. In de zakelijke wereld zijn hier diverse tools voor die bewezen hebben dat inzicht in printgedrag ook daadwerkelijk helpt met het reduceren van printkosten.
Voor thuisgebruikers werkt een pen en papier ook prima!

Werk eens wat vaker in de cloud

Met behulp van de nieuwste technieken hoef je vaak helemaal niet te printen. Wanneer je in de cloud werkt, heb je belangrijke bestanden altijd bij de hand. Door gebruik te maken van een telefoon of tablet kun je deze documenten altijd bij de hand hebben.

Maak gebruik van vergelijkingssites

In het begin van dit artikel schreven we over kloon cartridges. Deze kloon cartridges zullen ook zeker helpen bij het besparen op je printkosten. Echter is het ook van belang om te weten wie de goedkoopste aanbieder is. Maak daarom gebruik van vergelijkingssites in combinatie met reviewsites.
Zo weet je zeker dat je kwaliteit koopt voor de laagste prijs!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1496x
Toegevoegd: 25-05-2018 11:34
Gewijzigd: 02-06-2018 00:34

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!