WordPress

Hoe maak je een professionele WordPress website?

WordPressWordPress is een veelzijdig content management systeem. Als je er ooit mee hebt gewerkt, dan kun je dat bevestigen. Wordpress wordt door velen experts zelfs als beste methode voor zelfstandig een eigen website maken gezien. Dat is geen gekke gedachte, want het wereldbekende open-source project heeft veel deuren geopend voor beginners.

Waar ligt de kracht van WordPress?

Het mooie aan het blogging platform systeem is dat het voor iedereen ongeacht kennisniveau vrij toegankelijk is. Wist je dat zelfs grote bedrijven als Google en diverse Nederlandse nieuwssites ook het platform gebruiken? Dergelijke bedrijven gebruiken het WordPress systeem niet alleen als blog platform, maar vooral omdat het snelle wijzigingen aan de website mogelijk maakt. Je kunt op ieder moment kleine tot grote verschillen maken met een paar klikken op de muis. Voorheen moest je hier uitgebreide kennis van HTML en CSS voor hebben. Dat kan als een opleiding op zich ervaren worden. Waardoor het leren van het systeem laagdrempelig is.

 

Tal van bedrijven en particulieren maken dus gebruik van het WordPress content management systeem. Het is een bewezen systeem waar je gratis gebruik van mag maken. Waardoor het dus absoluut geen kwaad kan om je meer te gaan verdiepen in de mogelijkheden. In dit artikel lees je hoe makkelijk het is om met WordPress een professioneel uitziende website te maken. Je leert wat je precies nodig hebt, en wat de verdere toepassingen zijn.

Is een WordPress site bijwerken makkelijk?

Als je een eigen website wilt gaan maken dan is het belangrijk dat het op een gebruiksvriendelijke methode gebeurt. Dat komt mooi uit. Want het bijwerken van WordPress websites is razendsnel te doen. Je hebt geen externe software nodig om een WordPress website te draaien. Je hoeft dus niks (extra) op jouw computer te installeren. Jouw computer hoeft ook niet in directe verbinding te staan met de achterkant van jouw website. Alles wordt geregeld op een hosting pakket / server. Dat is de plek waar jouw website als het ware woont. Gewenste wijzigingen voer je uit in jouw browser naar keuze. Denk aan Google Chrome en Mozilla Firefox. Je hebt daarom in feite alleen een computer met internetverbinding nodig. Dat is een groot voordeel voor particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven die geld willen besparen, maar toch een eigen website in de lucht willen hebben.


Als bedrijf of individu heb je geen team aan web designers en ontwikkelaars nodig om een WordPress website bij te houden. Want dat kan je gewoon zelf, eventueel zelfs op je mobiele telefoon of tablet. Het beheren van de website kan bij een organisatie zelfs in-house gedaan worden. WordPress is zo gebruiksvriendelijk dat een receptioniste met de nodige video tutorials eventueel de gewenste dagelijkse wijzigingen kan doorvoeren.



Waar kan je jouw website bijwerken?

Om jouw WordPress website te bewerken ga je eerst naar de achterkant van de website. Deze omgeving wordt het WordPress dashboard genoemd. Hier installeer je wat je nodig hebt, en publiceer je pagina’s met content voor op de website. Om in te loggen bij jouw WordPress dashboard heb je de volgende gegevens nodig:


De url van de WordPress installatie. Hier voeg je /wp-admin/ aan toe.

Jouw WordPress gebruikersnaam. Te vinden bij het controlepaneel van jouw hosting provider.

Jouw WordPress wachtwoord. Deze heb je als het goed is zelfs bedacht tijdens het installatie proces.

Hoe laat je jouw website er professioneel uitzien?

Na het installeren van WordPress op jouw hosting pakket is het systeem direct klaar voor gebruik. Maar waarschijnlijk ervaar je jouw website op dat moment nog als een kale bedoeling.


Wordpress komt standaard met functies die de gemiddelde simpele website niet nodig heeft. Maar, door juist die functies te optimaliseren kan je het verschil maken. Het is verstandig om te beginnen met het kiezen van een WordPress thema. De basisinstallatie van WordPress komt met twee standaard WordPress themes. Deze thema’s moet je niet gaan gebruiken want deze templates worden uiteraard door veel mensen gebruikt. Je wilt immers opvallen tussen de massa. Je kunt het thema van jouw website met een paar klikken op de muis veranderen. Deze handeling begint altijd bij weergave in het linkermenu van jouw WordPress dashboard.

Waar vind je een gratis professionele thema’s om te gebruiken?

WordPress biedt via de wereldwijd actieve community meer dan 15000 gratis thema’s aan om te gebruiken. Als je geen of een beperkt budget hebt, dan is een gratis thema altijd een goede optie. Het zal je verbazen hoeveel goede thema’s tussen de gratis selectie zitten. Soms vergt het echter wat meer zoekwerk. Maar, je kunt als jouw budget het toelaat uiteraard ook een volledig eigen template laten ontwerpen door een expert. De beste tip is om te kijken bij de aanbevolen thema's, hier vind je templates die door de organisatie achter WordPress worden aanbevolen. Deze templates zijn meestal volledig geoptimaliseerd volgens de richtlijnen van WordPress.

Zorg ervoor dat jouw website responsief is

Een website die niet goed werkt op een smartphone of tablet heeft schadelijke gevolgen. De website is dan niet goed te bezoeken. Waardoor bezoekers vanzelfsprekend liever wegklikken en wellicht wel nooit meer terugkomen. Het is daarom buitengewoon belangrijk om te focussen op het bouwen van een website die op alle communicatie platformen naar behoren werkt. Als je zometeen buiten boodschappen gaat doen, dan moet je eens letten op hoeveel mensen de hele dag op hun smartphone zitten. Het tijdperk van de grote desktops en schermen is voorbij. Mensen zijn ook steeds meer bereid alles wat vroeger een typisch computer activiteit te doen op hun smartphone. Denk aan shoppen, bankzaken regelen, en zelfs contracten afsluiten. Een moderne website dient daarom in aller tijden zeer toegankelijk te zijn voor alle apparaten waarop jouw site bezocht kan worden. Dat is dan de definitie van een responsive website.

 

Tegenwoordig zijn de meeste WordPress themes meer dan klaar om op alle schermen goed te functioneren. Maar, het kan geen kwaad om dit goed te testen. Het is immers pijnlijk als men jouw content niet eens kunnen zien. Pak al je apparaten met internet toegang er maar eens bij en bezoek jouw eigen website. Je moet de website doorlopen alsof je een bezoeker bent. Hoe is de gebruikerservaring? Indien er stukken content verdwenen zijn of als er functionaliteiten verloren zijn dan moet je dit zo snel mogelijk oplossen.

Denk goed na over de lay-out van jouw website

Logica is de sleutel tot een goed te navigeren website. Webontwikkelaars hebben de neiging om veel te complex te denken. Ze vergeten soms dat ze een website maken voor iemand die over weinig verstand van het onderwerp beschikt. Dat zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld op een enkele pagina veel te veel informatie staat. De gouden regel blijft keep it simple and clean! Test de structuur van jouw website. Kan je alle pagina’s makkelijk vinden? Kan je alle informatie op een logische manier vinden? Ja, dan zit je goed. Zo, niet dan heeft jouw site waarschijnlijk behoefte aan een navigatie make-over.

Conclusie

Ga altijd net dat stapje verder. Kijk kritisch naar het ontwerp van jouw website en of alle informatie makkelijk toegankelijk is. Dat vraagt wellicht tijd en moeite. Maar dat beloont zich met tevreden bezoekers, en uiteindelijk wellicht meer omzet, volgers etc.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: robmus
Aantal keer gelezen: 3242x
Toegevoegd: 14-08-2017 20:24
Gewijzigd: 15-08-2017 14:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!