De kracht van videomarketing
De voorkeur van veel marketeers gaat uit naar content, want content is king. Hoor ik content? Dan denken de meesten ook mogelijk aan video. Videomarketing is namelijk één van de meest effectieve en geliefde vormen van marketing. Zowel onder marketeers als consumenten.
Je doet er dus goed aan om video's op je website en op je sociale media kanalen in te zetten.
Maar: video is ook duur. Tenminste, als je het professioneel uitbesteedt. Een video kan zo een paar duizend euro kosten. Andere vormen van marketing uitbesteden zijn dan goedkoper:
Gelukkig: je kunt tegenwoordig ook eenvoudig zelf bedrijfsvideo's opnemen of je collega’s hiermee aan de slag laten gaan. Het kost je in dat geval niets meer dan je telefooncamera, editing software en de tijd van jouw of je collega's.
Vooral gewoon gaan filmen. Niet bang zijn. En het allemaal vooral niet te ingewikkeld willen maken voor jezelf. Het werkt juist goed als je jezelf laat zien op camera. Denk aan een vlog. Je kunt jezelf in zo'n filmpje voorstellen en uitleggen wat jij jouw klant te bieden hebt, of waar je mee bezig bent. Wees dan vooral jezelf. Want met authenticiteit scoor je. En wees ook behulpzaam. Klanten willen niet weten waarom jij zo'n goed product hebt, maar hoe jouw product hen goed kan helpen.
De meest populaire bedrijfsvideo's onder consumenten, die ook nog eens eenvoudig zijn te maken, zijn uitlegvideo's. Kijk maar eens hoe veel how-to video's er op YouTube zijn te vinden. We kijken er vaak naar: 65% van ons gebruikt YouTube om een probleem op te lossen. Wil je weten hoe je een huis moet bouwen? Dan heeft YouTube waarschijnlijk het antwoord. (Biteable) Ook jij kunt dit soort uitlegvideo's maken over onderwerpen gerelateerd aan jouw product of dienstverlening. Beantwoordt veelgestelde vragen (FAQ) en ga per video in op een specifieke vraag. Geef expert tips of vertel hoe iemand jouw product moet gebruiken. Met deze video's laat je zien dat jij de expert bent en creëer je wederkerigheid. Een potentiële klant is geholpen met jouw video en zal daardoor ook eerder een aankoop bij je doen.
Hartstikke leuk en aardig, maar hoe maak je die uitlegvideo's? Waarover moeten de filmpjes gaan, wat ga je vertellen? Waar begin je? Bereid de opnames allereerst goed voor en maak eerst eens een lijstje met afgebakende onderwerpen per video. Vraag jezelf goed af: aan welke onderwerpen heeft jouw doelgroep het meest? Je doet het immers voor je doelgroep, niet voor jezelf. Kies ook onderwerpen die verwant zijn aan jouw product of dienst, want uiteindelijk wil je de video’s ook kunnen koppelen aan je landingspagina’s en het einddoel is natuurlijk dat de kijker niet alleen kennis opdoet via jouw video’s, maar uiteindelijk ook een klant wordt.
Voor een videoproductiebedrijf die zelf aan de slag gaat met uitlegvideo's, zouden dit bijvoorbeeld logische topics kunnen zijn:
- Hoe monteer je een professionele video? 10 expert tips
- Hoe maak je op één opnamedag eenvoudig meerdere video’s?
- Hoe maak je een professionele bedrijfsvideo in 5 stappen?
Dit zouden net zo goed onderwerpen voor geschreven blogs kunnen zijn. Maar in dit geval ga je de vragen op camera beantwoorden. Per topic maak je vervolgens een script met de outline van wat je gaat vertellen. Dit hoef je niet woord voor woord uit te schrijven. Mag wel, maar je wilt voorkomen dat de kijker ziet dat jij een complete tekst van papier (of je computerscherm) aan het oplezen bent. Probeer dus eerder met steekwoorden te werken: Stap 1, stap 2, stap 3, enzovoort. En deel per stap jouw praktische kennis. Improviseer en neem je video in meerdere takes op.
Nu is het tijd om te filmen. Plan een dagdeel vrij zodat je alle video’s achter elkaar kunt opnemen. Dat is een stuk efficiënter dan iedere week weer een video en alle filmopname apparatuur (en je goede looks) weer opnieuw moeten voorbereiden. Neem de video’s één voor één op. Het maakt niet uit als er af en toe een knipje in de video zit. Je kunt je video dus ook in meerdere takes opnemen, zolang je maar niet iedere 10 seconden een knipje ziet in beeld. Dat wordt wat irritant voor de kijker. Maak de video's ook niet te lang. Een paar minuten is al een hele zit tegenwoordig. Toch zijn er ook veel video's van 10 minuten of langer die de aandacht heel goed vasthouden. Dus het is ook maar net hoe interessant je het brengt. Maar een goede tip: blijf altijd bij de kern van waar de video overgaat. Sluit de video’s tot slot altijd af met een call to action naar jouw website, product of dienstpagina.
Vervolgens is het tijd om de video's te bewerken. Gebruik hiervoor de edit software die al geïnstalleerd is op je computer, of download een gratis videomontageprogramma. Wil je het echt professioneel gaan aanpakken, dan kun je investeren in een abonnement van Adobe Premiere Pro. Begin eens met een trial versie en kijk of het wat is. Maak eerst een nieuw project aan. Voeg alle opgenomen videobestanden toe aan het montageproject en maak per video een aparte sequence (montagetijdlijn). Sleep per video de opgenomen takes naar de tijdlijn en begin met het schoonknippen van de takes. Verwijder alle ruis en versprekingen. Zodat er een vloeiend verhaal overblijft. Voeg eventueel rechtenvrije muziek toe en een bedrijfslogo en voila: je video is klaar om te exporteren en met de wereld te delen.
Heb je nog geen YouTube account? Maak die dan even aan. Via YouTube kun je een nog groter publiek bereiken, zeker met how-to bedrijfsvideo's. Zo zijn deze video's vaak goed zichtbaar in de zoekresultaten van Google. Upload dus al je video's eerst naar YouTube, geef de video's een SEO vriendelijke titel, goede thumbnail afbeelding en tags. En embed de video vervolgens op je website, op een relevante pagina. Zoals een blog of productpagina.
Nu is het afwachten. Met videomarketing ga je op de lange termijn zeker je omzet verhogen. Dus heb wat geduld en maak ieder jaar weer een paar nieuwe video's.