Hoe meet je de afstand met hardlopen?

Hoe meet je de afstand met hardlopen?

Hoe meet je de afstand met hardlopen? Als je gaat hardlopen wil je misschien wel steeds je parcours uitbreiden. Maar hoever loop je iedere keer? Je kunt de afstand die je hardloopt meten, maar hoe pak je dat aan? We geven je in dit artikel tips om de afstand met hardlopen te meten.

Waarom hardlopen?

Je vraagt je misschien wel eens af waarom mensen zo dol zijn op hardlopen. Sommige mensen denken waarom je voor je plezier gaat rennen, ze snappen het gewoonweg niet. Maar hardlopen kan er voor zorgen dat je even lekker je hoofd leeg kunt maken. Net zoals anderen bijvoorbeeld gaan tennissen of volleyballen, kiezen steeds meer mensen ervoor om hard te lopen. Je hebt een hele dag gewerkt, misschien zit je wel vol spanning en stress van je werk. Dit wil je zo snel mogelijk kwijt zijn en daarom kies je er voor om hard te lopen. Dus waarom gaan mensen hardlopen?

  • Om stress en spanningen van zich af lopen.
  • Om even te ontspannen.
  • Om energie kwijt te raken.
  • Om conditie op te bouwen en/of gewicht te verliezen
  • Omdat ze er zin in hebben om een buiten activiteit te doen.

Sneller hardlopen

Hardlopen kun je voor je plezier doen, maar je kunt er ook een bepaald doel mee willen bereiken. Misschien wil je wel steeds sneller lopen en daarbij is het meten van de afstand ook van belang. Maar hoe ga je sneller lopen? Als je een tijdje aan het hardlopen bent, dan heb je je uithoudingsvermogen verbeterd. Dan kun je een nieuw doel stellen en dat is harder/sneller lopen. Hoe doe je dat?

  • Sneller lopen begint met een goede voorbereiding. Je kunt je ideale looptempo ontdekken. Sommige mensen zien er tegenop en denken dat het ongemakkelijk is om sneller te lopen. Maar wanneer je eenmaal aan het hardlopen bent, ontdek je vanzelf wat jouw ideale tempo is.
  • Kies voor een training. Wanneer je sneller wilt lopen, dan ga je dat de eerste paar keer ook voelen. Je raakt namelijk buiten adem en je kunt je beenspieren voelen branden. Even doorbijten en dan kun je ermee om leren gaan, want je lichaam moet er even aan wennen.
  • Je blijft continu werken aan je snelheid, als je snellere passen neemt ga je ook sneller lopen. Trek af en toe eens een sprintje. Je kunt dertig seconden rustig lopen en dan sprinten en dit afwisselen. Je zult merken dat je hierdoor ook sneller gaat worden en je conditie nog beter wordt.
  • Tempo lopen kan eens per week een goede extra oefening zijn. Je gaat misschien normaal gesproken een half uur hardlopen, ga dan nu iets korter maar wat harder/sneller.
  • Trainen in de heuvels gaat er voor zorgen dat je extra kracht krijgt. Het beste kun je een vrij steile heuvel zoeken van ongeveer 100 meter lang. Je loopt dan hard naar de top van de heuvel en dan loop je langzaam weer terug naar beneden. Je kunt beginnen met drie of vier herhalingen een keer per week en dit kun je dan opbouwen naar zes of zeven herhalingen.
  • Als je af wilt vallen, dan kan dat met hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat hardlopers gemiddeld twee seconden per km sneller gaan voor ieder pond dat ze verliezen. Dit wil zeggen dat tien pond aan gewichtsverlies zou zorgen voor ongeveer 1,5 minuut bij een rondje van 5000 meter.
  • Rusten en herstellen, je lichaam kan niet de hele dag volop doorgaan en heeft ook dagen van herstel nodig om blessures te voorkomen. Een dag in de week moet je in ieder geval volledige rust pakken, zodat je spieren kunnen herstellen. Maar in het begin is het beter om eerst twee keer in de week hard te lopen, bijvoorbeeld op zaterdag en op woensdag. De overige dagen heeft je lichaam dan om te herstellen. Dit kun je beetje bij beetje uitbreiden, maar zorg wel dat je lichaam er aan kan wennen, zodat je geen blessures krijgt.
  • Je kunt je eigen strategie ontwikkelen. Sommige mensen moeten weten hoe snel ze gaan, anderen willen puur de afstand weten. Dit kan ook met elkaar gecombineerd worden, zodat je kunt zien of je je tijd iedere keer kunt verbeteren.

Hardlopen

  • De meest mensen die een eind gaan hardlopen weten niet hoever ze nu eigenlijk hebben gelopen. Bij deze mensen hoor je vaak ‘zo ik heb er weer een half uurtje op zitten’, maar ze weten niet hoeveel kilometer ze nu eigenlijk gelopen hebben. Natuurlijk kun je gewoon doorgaan met een beetje in het wilde weg rond te rennen, maar het is veel leuker als je weet hoever je gelopen hebt.

Blijven hardlopen

Om er voor te zorgen dat je hard blijft lopen, is het goed om jezelf doelen te stellen of samen te gaan sporten. Jezelf telkens weer motiveren kan soms moeilijk zijn en zeker als je een keer een blessure hebt opgelopen en net bent hersteld. Misschien ben je bang voor herhaling. Je zoekt iedere keer een ander excuus om niet te gaan hardlopen. Gelukkig zijn er mensen in je omgeving die ook willen hardlopen en dan kun je het samen opbouwen. Je zou een soort coach kunnen zoeken en dan samen kunnen beginnen. Hoe zorg je dat je blijft hardlopen?

  • Ga alleen hardlopen en neem wat muziek mee voor de afleiding.
  • Samen hardlopen kan ook, zorg dat je een maatje hebt die net als jij echt wil gaan en niet iedere keer een excuus verzint om niet te gaan sporten.
  • Stel jezelf een doel wat je wilt bereiken, bijvoorbeeld twee keer in de week hardlopen gedurende een half uur en binnen een maand drie keer in de week.
  • Je kunt je doel ook richten op de snelheid, noteer hoelang je nu doet over bijv. vijf km. Dit kun je iedere week een paar keer doen en na een maand tijd merk je dat je veel sneller bent geworden. Dit motiveert ook om door te gaan. Doel bereikt? Stel jezelf een nieuw doel.
  • Zorg dat je goede kleding en schoenen hebt, zodat je daardoor geen blessures krijgt.
  • Rust op tijd zodat je lichaam ook kan herstellen en blessures achterwege blijven.
  • Wissel de plek af waar je gaat lopen, zodat het leuk blijft!

Hardlopen afstand meten

Als je gaat hardlopen en je meet ook de afstand die je hebt gelopen kun je ook zien of je sneller geworden bent. Als je voorheen over vijf kilometer lopen veertig minuten deed dan is het erg motiverend als je merkt dat je even later over hetzelfde aantal kilometers maar vijfendertig minuten deed. Als je de afstand meet die je hebt hardgelopen dan kun je ook de vooruitgang bijhouden. Je hebt ook mensen die van duidelijkheid houden, meten is weten. Deze mensen vinden er niets aan als je gewoon maar een beetje hard gaat lopen. Als je zo iemand bent wil je graag precies weten hoeveel en hoe lang je hebt gelopen. Het kan zijn dat je een nieuwe route wilt gaan lopen, maar je weet helemaal niet hoelang deze route is. Je zou tijdens het hardlopen de afstand kunnen meten om daar achter te komen.

Hardlopen vroeger en nu

Vroeger wilde men ook de afstand weten die men had gelopen, je nam dan een landkaart en prikte een naald in de kaart. Aan de naald maakte je een touwtje en dat legde je op het punt waar je naar toe wou lopen. Als je dan de lengte van het touwtje had gemeten wist je hoelang de te lopen afstand was. Dit was natuurlijk hoe ze het vroeger deden, tegenwoordig gebruik je hiervoor GPS. Je kunt de Nike plus iPod-sensor wel de opvolger van het touwtje noemen. Als je dit systeem gaat gebruiken dan wordt je iPod nano, je iPod touch of iPhone 3s je nieuwe persoonlijke coach. Je kunt de sensor aan je schoen bevestigen nadat je deze hebt gekalibreerd. Je moet deze sensor wel in de gaten houden, want het kan hiermee wel eens mis gaan, als dit zo is kan de gelopen afstand wel eens niet kloppen.

Hardloop app

Op het moment zie je iedereen voor een hardloop app kiezen, mede dankzij GPS kun je hiermee zeer nauwkeurig je gelopen afstand meten. Als je een hardloop app hebt dan heb je een van de goedkoopste en gemakkelijkste methode om de gelopen afstand te meten. Met deze app heb je ook geen gedoe met kalibreren en hij is nog gratis ook. Als je graag wilt weten hoever je hebt gelopen dan is de simpelste en goedkoopste manier een hardloop app. Op de tweede plaats kun je dan de Nike plus Sensor plaatsen, deze kost ongeveer 20 euro.

Beginnen met hardlopen

Als je wilt beginnen met hardlopen dan kun je bijvoorbeeld ook de Dutch Runners app downloaden. De Dutch runners app is heel eenvoudig in gebruik. Met de Dutch Runners app kun je eenvoudig via de GPS van je telefoon tijdens het lopen gemakkelijk je looproute en je snelheid meten.

Afstand meten met hardlopen, waarom?

Als je gaat hardlopen, kun je de afstand meten. Maar waarom zou je dat doen vraag je je misschien af. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • Op het moment dat je de afstand tijdens het hardlopen gaat meten, kun je bekijken of je de vorige keer sneller was of juist langzamer. Je krijgt een overzicht van hoeveel je gemiddeld loopt. Je kunt de afstanden een tijdje meten en na een maand naast elkaar leggen en dan bekijken hoeveel sneller je bent geworden. Afstand meten tijdens het hardlopen kan een manier zijn om de vooruitgang in de gaten te houden.
  • Duidelijkheid kan ook de reden zijn van het afstand meten bij het hardlopen. Je wilt weten hoeveel je hebt gelopen en verder niets.
  • Als je weet hoeveel km je hard kunt lopen, en je wilt een keer een nieuwe route, dan kun je beter inschatten of je het aan kunt of niet. Er zijn in de bossen mooie routes, maar dan moet je wel weten of je die afstand al aan kunt.
  • Delen en vergelijken met vrienden. Een onderlinge competitie of gewoon kijken wie het meeste kilometers aflegt in een week of maand tijd? Afstanden meten bij hardlopen kan zorgen dat je beter gaat presteren en beter gemotiveerd bent.

Afstand met hardlopen meten, hoe?

Er zijn een aantal manieren hoe je de afstand met hardlopen kunt meten. Deze leggen we graag aan je uit:

  • Je hebt een punaise nodig en een touwtje met een kaart. Dit werd vroeger gebruikt, mensen namen een punaise en die prikten zij in de landkaart. Vervolgens is er een touwtje aan vastgemaakt en zo konden zij de gelopen afstanden meten. Het is een vrij primitieve manier en deze wordt nu ook niet meer gebruikt.
  • Hardgelopen afstand meten met MapMyRun of met Google Maps. Er zijn een aantal websites waar je routes uit kunt stippelen en dus ook de geplande afstand kunt meten. Je kunt ook, wanneer je een bepaald rondje hebt gelopen, de ronde invoeren en dan meten.
  • Je zou je afstand ook kunnen meten met Nike + sensor. Je hebt dan meteen een persoonlijke coach. Je moet je sensor dan bevestigen aan je schoen en kalibreren. Dan kun je wat ruis ervaren en kan het zijn dat de afstand niet helemaal klopt, maar wanneer je een globale schatting wilt van hoeveel je loopt, kan dit wel een goede optie zijn.
  • Je kunt de afstand die je hebt gelopen ook meten met een speciale hardloop app. Je hebt verschillende apps die je daarvoor in kunt zetten. Iedereen heeft daarin vaak een eigen voorkeur. Het is een goedkope manier om je gelopen afstand te meten. Vaak zijn de hardloop apps gratis. Je zou eens kunnen kijken naar:
    • Looptijden.nl
    • Runkeeper
    • Dutch Runners app
    • MiCoach





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 8309x
Toegevoegd: 02-07-2015 21:02
Gewijzigd: 22-08-2015 13:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!