Hoe moet je spreekbeurten maken?

Hoe moet je spreekbeurten maken?

Hoe moet je spreekbeurten maken?Kinderen op de basisschool moeten vanaf groep 4 spreekbeurten gaan houden over een zelfgekozen onderwerp. Echter is dit voor veel kinderen een hele klus en weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen. Vooral kinderen uit groep 4 die voor het eerst vóór de klas een verhaal moeten vertellen, kunnen soms wel wat extra hulp gebruiken van hun ouders. Daarom zetten wij hier voor u en uw kind een paar handige tips op een rij.

Spreekbeurt onderwerpen

De eerste stap is het kiezen van een spreekbeurt onderwerp.  Je zou letterlijk over alles een spreekbeurt kunnen houden, zolang je er een goed inhoudelijk verhaal bij hebt. Om spreekbeurten houden makkelijker te maken is het belangrijk dat een kind een spreekbeurt onderwerp kiest wat die leuk en interessant vindt of waarvan het kind meer wilt weten.  Het beste kan je een spreekbeurt onderwerp kiezen waar je al iets van weet, want dan kan je er beter en meer over vertellen. Om jullie een handje te helpen zetten we een aantal leuke spreekbeurt onderwerpen op een rij.

Thema’s en onderwerpen

Als je helemaal niet weet waar je het over wilt houden, kan je denken in thema’s. Je kan kiezen uit thema’s met daarin verschillende onderwerpen waar je over kan praten. Voorbeelden van thema’s zijn:

  • Aardrijkskunde
  • Bekende personen
  • Geschiedenis
  • Gezondheid
  • Organisaties
  • Sport
  • Oorlogen
  • Muziek
  • Eten & drinken
  • Beroepen.

Als je een bepaalde thema’s heel leuk vindt, dan kan je in die thema verder gaan zoeken. Voorbeelden van onderwerpen in deze thema's zijn bijvoorbeeld vulkanen, Koning Willem Alexander, Republiek der zeven Nederlanden, Astma, Unicef, Basketbal, Tweede Wereld oorlog, Jazz muziek, brandweer etc.
Ook kan je via het internet een heel eind komen met het vinden van een leuk onderwerp. Op de zoekwoorden ‘spreekbeurt onderwerpen’ in Google kan je veel sites vinden die talrijke suggesties geven over interessante onderwerpen voor spreekbeurten.

Complexiteit

We raden je aan om niet een te complex onderwerp te kiezen als je bijvoorbeeld in groep 4 zit en voor het eerst een spreekbeurt gaan houden. Dit kan lastig zijn voor degene die voor de klas staat maar ook voor de kinderen uit de klas die het niet begrijpen. Als ze het niet goed begrijpen, zullen ze ook sneller afgeleid zijn en niet luisteren. Dit is niet leuk voor spreekbeurthouder en voor de klasgenootjes. Ook kan dit het cijfer beïnvloeden dat wordt gegeven voor de spreekbeurt. Daarnaast moet het onderwerp ook passen bij de leeftijd van klasgenoten.

Hoofdstukken in spreekbeurten

Om structuur te geven aan een spreekbeurt is het handig om de spreekbeurt in te delen in hoofdstukken. Denk goed na over wat je wilt weten over je spreekbeurt onderwerp. Schrijf deze vragen op zodat je bij deze vragen een hoofdstuk kan verzinnen met wat je wilde weten over het onderwerp. Vragen die jij nog niet weet over het onderwerp zullen je klasgenoten vast ook niet weten. Luisteren naar algemene kennis is niet heel interessant, dus dit moeten we zo veel mogelijk vermijden.Een voorbeeld bij het onderwerp auto’s is bijvoorbeeld: hoe werken auto’s?, Wat is de geschiedenis van auto’s? Wat voor invloed hebben auto’s op het milieu? Van deze vragen kan je dan hoofdstukken maken en de spreekbeurt overzichtelijk maken

Inleiding spreekbeurt

Het eerste hoofdstuk is altijd de inleiding waarin wordt verteld waarom er voor een bepaald onderwerp is gekozen. Een inleiding moet kort en krachtig zijn waardoor je de aandacht van de klas krijgt en vast kan houden. In een inleiding wordt ook kort uiteengezet welke punten behandeld worden tijdens de spreekbeurt zodat de klas de spreekbeurt beter kan volgen. Als je van plan bent later een Quiz te houden dan kan je dat beter in de inleiding aangeven zodat klasgenoten beter gaan luisteren.

Informatie zoeken en ordenen

Informatie voor spreukbeurten kan gehaald worden uit boeken uit de bibliotheek maar ook van het internet. Het moeten dan wel betrouwbare websites zijn die juiste informatie verschaffen over je spreekbeurt onderwerp. Ook kan je vaktijdschriften er bij halen of personen die met het onderwerp te maken hebben interviewen.
Als je de juiste informatie hebt gevonden dan kan je de informatie in eigen woorden schrijven en ordenen bij de juiste hoofdstukken die je eerder hebt gemaakt aan de hand van je eigen vragen. Extra materiaal zoals video's en afbeeldingen maken spreekbeurten extra leuk! Een leuke ondersteuning van spreekbeurten is een PowerPoint. Dit kan dan ook als spiekbriefje dienen tijdens het houden van een spreekbeurt. Anders kan je beter een briefje met steekwoorden gebruiken als spiekbriefje voor tijdens je spreekbeurt.

Interactie in de klas

In de laatste hoofdstuk van je spreekbeurt kan je vertellen wat je zelf hebt geleerd bij het voorbereiden van de spreekbeurt, wat je het meest interessants vond en de hoofdpunten nog op een rij noemen. Om interactie in de klas te creëren en te zorgen dat klasgenoten hun aandacht erbij houden, kan je een Quiz geven over je spreekbeurt. Je stelt dan een paar vragen over het verhaal dat je hebt gehouden. Hierbij is het leuk om ook strikvragen te stellen. Als je voor diegene met de meest juiste antwoorden een beloning geeft zoals een snoepje dan vinden je klasgenoten jou spreekbeurt gegarandeerd ook heel leuk.

Spreekbeurt leren

Als je de opzet van je spreekbeurt af hebt dan zit er niets anders op dan goed voor te bereiden, want een goede voorbereiding is het halve werk. Als je goed voorbereid ben dan kan het bijna niet meer fout gaan en moet je wel een top cijfer halen!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 6843x
Toegevoegd: 10-07-2015 21:24
Gewijzigd: 22-08-2015 13:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!