Tips voor een spreekbeurt
Iedereen zal hem ooit een keer in zijn leven moeten houden. De spreekbeurt. Op de basisschool mag je je spreekbeurt meestal houden over onderwerpen zoals 'Italië'. Als je op de middelbare school komt moeten je onderwerpen een stuk diepzinniger worden, zoals 'de Industriële revolutie'. In dit artikel ga ik tips geven voor spreekbeurten op middelbare school, en vertel ik welke stappen je moet volgen tijdens het maken van een spreekbeurt.
Tips voor een spreekbeurt.
Onderwerp kiezen
Dit is het lastigste gedeelte bij een spreekbeurt. Ga je voor een moeilijk onderwerp waar je nog niet veel vanaf weet, of een simpel onderwerp waar je zo mee kan beginnen. Zorg er in ieder geval voor dat het onderwerp jou boeit. Je moet er namelijk voor zorgen dat mensen jouw verhaal interessant vinden. Het onderwerp moet dus op je publiek (klasgenoten) afgestemd zijn. Het moet begrijpelijk zijn en interessant. Als je er niet uit komt, kan je ook altijd voor een actueel onderwerp gaan. Kijk bijvoorbeeld op nieuwspagina's en zoek naar onderwerpen die jou interessant lijken.Hou altijd een aantal opties open, voor het geval dat jouw onderwerp niet goedgekeurd wordt. Maar het belangrijkste, maak het jezelf niet te moeilijk.
Spreken
Spreken is natuurlijk een belangrijk gedeelte van je spreekbeurt. Houdt tijdens het spreken rekening met de volgende punten:
- Volume
- Tempo
- Uitspraak
- Spreektaal
- Intonatie
- Articulatie
Presentatie
Tijdens je spreekbeurt presenteer je als het ware jouw onderwerp. Tijdens die presentatie moet je ook rekening houden met de volgende punten:
- Enthousiaste houding
- Overtuigend
- Gebruik van illustratiemateriaal (bijvoorbeeld een powerpoint)
- Publiek erbij betrokken
- Oogcontact
Powerpoint
Het is natuurlijk leuk om een powerpoint bij je presentatie te houden. Maar daarbij moet je natuurlijk ook op de volgende punten letten:
- Geen spelfouten
- Duidelijk
- Overzichtelijk
- Geen grote teksten
- Bijpassende illustraties
- Mooie layout
Onderzoek
Het leukste is natuurlijk dat je je verdiept in het onderwerp dat je kiest. Raadpleeg bijvoorbeeld een deskundige, die met jou informatie wilt delen. Meestal vinden die het leuk dat jij contact met ze zoekt, maar blijf altijd beleefd, ze doen het immers voor jou. Bekijk televisieprogramma's of zoek op internet naar jouw onderwerp. Het is wel slim om dan altijd de bron erbij te vermelden. Je kunt ook lekker ouderwets naar de bibliotheek gaan. Daar hebben ze ontzettend veel studieboeken, en die helpen je ook echt. Je kunt immers niet alles op internet vinden!
Vragen
Geef altijd wat aandacht voor vragen. Het kan namelijk voorkomen dat jouw klasgenoten iets niet begrijpen. Beantwoord die vragen vriendelijk, maar beslist. Reageer niet zenuwachtig of boos als je antwoord niet weet. Je hoeft namelijk niet altijd antwoord te geven op een vraag.
Inleiding/slot
Zorg ervoor dat jouw spreekbeurt een originele inleiding heeft, en een krachtig slot. Vertel in de inleiding waar het onderwerp over gaat en waarom je het onderwerp gekozen hebt. Vertel in het slot bijvoorbeeld een samenvatting. Vermeld altijd een dankwoord in het slot. Zorg ervoor dat je slotzin niet cliché is, zoals: 'Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?'.
Proefspreekbeurt
Voordat je je spreekbeurt voor punt doet, is het slim om hem van te voren goed te oefenen. Doe hem bijvoorbeeld voor je ouders, broer/zus of een ander familielid. Die kunnen dan vertellen waar je nog rekening mee moet houden. Zorg ook dat je altijd de tijd opneemt voordat je je spreekbeurt doet. Stel je spreekbeurt moet 7 minuten duren, ga er dan vanuit dat het thuis 8 minuten duurt. Tijdens je echte spreekbeurt zul je zenuwachtiger zijn en dus ook sneller praten. Neem dus geen risico's, je wilt immers niet dat je spreekbeurt te kort duurt.
Geen stres
Maak je niet te druk voor je spreekbeurt. Het zijn allemaal mensen die je kent. Jouw klasgenoten zullen er begrip voor hebben dat je zenuwachtig bent, ze moeten het namelijk zelf ook doen. Iedere leraar houdt er rekening mee dat je gespannen bent, het is ook gewoon spannend om te doen. Straks als alles voorbij is zul je blij zijn dat je hem hebt mogen houden, het is namelijk handig voor de toekomst. Want geloof me, je zult in je leven nog veel spreekbeurten houden!
Welke stappen moet je volgen?
De stappen hieronder volg je voor het maken van een spreekbeurt.
- Begin met het kiezen van je onderwerp. De bovenstaande tips helpen je daarbij.
- Als je je onderwerp hebt gekozen, begin je met zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Onder het kopje onderzoek staan hier al wat voorbeelden bij. Als je alle informatie hebt gevonden die je wilt gebruiken ga je dat sorteren. Zorg dat er een logisch verband komt tussen de opeenvolgende informatie. Het moet een duidelijk verhaal worden die zo kloppend mogelijk in elkaar zit.
- Als je je informatie hebt gesorteerd, moet je bedenken hoe je het gaat vertellen. Je kan de tekst die je maakt letterlijk uitschrijven, maar je kan ook alleen een paar steekwoorden opschrijven. Het voordeel van de tekst letterlijk uitschrijven is dat je precies weet wat je moet zeggen. Je hoeft het alleen nog maar uit je hoofd te leren. Het voordeel van steekwoorden is dat het zo natuurlijk mogelijk over komt. Je weet wel wat je wilt vertellen, maar nog niet hoe. Dat improviseer je dan op het moment zelf. Er zit natuurlijk wel een risico aan. Als je door de zenuwen niet meer zo goed weet wat je moet vertellen, moet je maar hopen dat je goede informatie verteld.
- Als je je verhaal weet wil je het ook duidelijk maken met beelden. Zoek bijpassende afbeeldingen uit en sorteer die ook. Welke afbeelding hoort bij welk stuk tekst, moet je jezelf afvragen. Als je dat weet kan je heel makkelijk een powerpoint in elkaar zetten. Je hoeft niet altijd afbeeldingen te gebruiken, je kan ook iets originelers bedenken. Laat bijvoorbeeld een bijpassende video zien, of neem iets mee van thuis wat erbij past. Je kan ook iets meenemen van eten om te laten proeven aan je klasgenoten. Het moet dan natuurlijk wel bij het onderwerp passen!
- Nu moet je nog een powerpoint maken. Zelf gebruik ik altijd Microsoft powerpoint. Zorg voor een subtiel thema. Je powerpoint moet namelijk wel professioneel overkomen. Begin je powerpoint presentatie altijd met een voorpagina, en sluit hem met een slotpagina. Na de voorpagina komt een inhoudsopgaven. Daarin laat je zien welke onderwerpen er allemaal aanbod komen. Vervolgens kun je je gang gaan. Hou het overzichtelijk en vraag iemand om hulp als je zelf niet de beste bent met powerpoints maken.
- Als je je presentatie met daarbij de bijbehorende informatie af hebt, ben je zo goed als klaar. Zorg ervoor dat je hem nog een paar keer goed oefent. De tips voor een proefspreekbeurt staan hierboven.
- Plaats je powerpoint op een USB stick, of mail hem naar je eigen e-mailadres door. Neem je tekst mee, of schrijf belangrijke steekwoorden op. Als je alles op orde hebt ben jij helemaal klaar voor je spreekbeurt.
Veel succes met het maken van jouw spreekbeurt!