Op de allereerste plaats moet je weten wat het voor jou persoonlijk inhoudt, de ware liefde. Want dat is voor iedereen weer anders. Waar het om gaat, is dat je iemand vindt waarmee je langdurig gelukkig bent. En dat betekent dus dat je eerst moet weten wat jou als persoon gelukkig maakt. Je moet een goed beeld hebben van de punten die voor jou belangrijk zijn in je leven én je relatie. Maar blijf wel realistisch. Hoeveel je ook van iemand houdt, een relatie zal altijd ups en downs kennen. En ieder mensen heeft zijn of haar gebreken.
Goed, we beginnen dus met een realistisch verwachtingspatroon en een wensenlijstje. Dat is de eerste stap in het proces. Maar ga daar niet te krampachtig mee om. Want uit onderzoek blijkt dat het vinden van een geschikte partner toch grotendeels een gevoelskwestie is. Je wilt misschien rationeel selecteren, dus met je hoofd, maar in de meeste gevallen selecteer vooral met je hart.
Je gaat af op je gevoel. Je voelt een klik. Je hebt een bepaalde connectie. Misschien niet meteen, maar de meeste relaties beginnen toch met een bepaald gevoel. Dat kan sympathie zijn of hetzelfde gevoel voor humor. Maar het kan ook pure aantrekkingskracht zijn of een bepaald gevoel van vertrouwdheid en herkenning. Kortom: klamp je niet vast aan dat zorgvuldig samengestelde wensenlijstje. Want alleen daarmee vind je de ware liefde niet. Er spelen meerdere factoren mee.
Het is dus met name belangrijk dat je ook weet wat er op jouw onbewuste wensenlijstje staat. Want dat bepaalt grotendeels waarom je je aangetrokken voelt tot iemand. En dat verklaart ook waarom iemand die op papier aan alle criteria voldoet, in werkelijkheid toch niet bij je past. Bij het selecteren van een mogelijke partner, zijn met name de onbewuste wensen en criteria bepalend. Dus moet je diep graven in je eigen psyche en vooral heel eerlijk tegen jezelf zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat je onderbewuste, bij het zoeken naar een relatie, in eerste instantie op zoek gaat naar eigenschappen die vertrouwd en bekend aanvoelen.
Wetenschappers stellen dat de band die jij met je ouders hebt of had, voor een groot deel bepalend is voor de keuzes die je maakt op het vlak van partnerkeuze. Misschien was in jullie gezin je moeder nogal dominant en je vader vooral op de achtergrond. Mogelijk heb je je daar in je jeugd vreselijk aan geërgerd, maar jet kan best zijn dat jij toch ook voor en stille, beetje vlakke partner kiest. Of juist voor een nogal bazige partner. Simpelweg omdat het vertrouwd aanvoelt. Dat ben je van huis uit zo gewend.
In dit geval is het onbewust ‘vertrouwd aanvoelen’dus eigenlijk niet goed. Het is een karaktereigenschap die je met je hart herkent, maar voor jou als persoon mogelijk funest is. Mogelijk wordt het een reden waarom jouw relatie op de lange termijn stuk loopt. Ons advies: stel je open voor een nieuwe relatie maar ga nooit meteen op je eerste gevoel af. Denk goed na waarom iemand die je nog maar kort kent, meteen al zo vertrouwd voelt. Denk terug aan de gezinssituatie vroeger.
Probeer er vervolgens achter te komen wat voor jou persoonlijk belangrijke relatiewaarden zijn. En kijk terug naar de keuzes die je hiervoor hebt gemaakt. Daar kun je ook veel van leren. Zit er een patroon in? Misschien kun je zo zelf ontrafelen waarom jij de ware liefde nog steeds niet hebt gevonden. Zet de meest opvallende eigenschappen van je vorige partners eens op een rijtje. Wat kun je daar van leren? Vraag aan goede vrienden wat voor persoon zij bij jou vinden passen en leg dat eens naast jouw eigen ideale plaatje. Klopt het?
Veel mensen, jij misschien ook, zijn bang dat zede ware nooit zullen vinden. Die angst kan verlammend werken. Zorg dat je er niet constant mee bezig bent. Ook als een aantal mislukte relaties achter de rug hebt. Of als je nog nooit een serieuze relatie hebt gehad. Blijf altijd positief en trek je zeker niet terug.
Je hebt de meeste kans om de ware liefde te ontmoeten als je mensen blijft ontmoeten. Sterker nog: de ware liefde bevindt zich vrij vaak gewoon in je eigen sociale netwerk. Je hebt hem of haar door omstandigheden alleen nog niet ontdekt. Dus sta open voor alle mensen die je ontmoet. Probeer met iedereen een leuk contact op te bouwen. En gun de zoektocht naar de liefde van je leven gewoon wat tijd. Het duurt soms even voordat je de ware vindt. Maar wie zoekt, zal vinden. En dan breekt er een hele nieuwe fase in je leven aan.
Maar blijf kritisch. Als je denkt, weet, voelt dat je de ware liefdehebt gevonden, zit je geruime tijd op een roze wolk. Maar zorg ervoor dat je wel alert blijft. Mis de signalen niet. Als je nieuwe partner jou na enige tijd nog steeds niet heeft voorgesteld aan de mensen die belangrijk voor hem of haar zijn, is er iets mis. Ook als hij of zij nooit samen met jou over de toekomst praat. Het kan natuurlijk bindingsangst zijn, maar het kan er ook op duiden dat jouw grote liefde eigenlijk geen serieuze relatie wil.
Het is, zeker in het begin van een relatie niet meer dan normaal dat jij graag alles van je partner wilt weten. En omgekeerd wil jouw nieuw vlam ook graag alles van jou weten. Wat je denkt, wat je voelt, wat je wilt. Zelfs als het gaat om een meer gesloten type die niet zo makkelijk praat. Dan moet je ook belangstelling voelen. Het kan ook in bepaalde gebaren of handelingen zitten. Als je geen persoonlijke interesse bespeurt, zit er iets niet goed en moet je nog eens goed nadenken over de toekomst.
Als het werkelijk ware liefde is, dan is het zaak om je soulmate vast te houden. Om er voor te zorgen dat jullie liefde stand houdt, zo lang mogelijk. Maar feit is dat ook ware liefde in de loop der jaren verandert. Als je elkaar net kent en de relatie aan het bouwen bent, voel je je over het algemeen onoverwinnelijk, euforisch, stapelverliefd. Dat gevoel wordt veroorzaakt door bepaalde stoffen en die stoffen in je lijf nemen geleidelijk af. Daar kun je niets aan doen, dat heeft de natuur simpelweg zo voor jou geregeld.
Constant verliefd zijn houdt niemand vol. Dat kost gewoon te veel energie. Pas na die enerverende en intensieve periode van verliefdheid blijkt of jij en je geliefde de overstap kunnen maken naar een duurzame relatie. En dat is behoorlijk hard werken, ook als je de ware liefde hebt gevonden. Uit onderzoek blijkt dat vertrouwen de belangrijkste factor is die er voor zorgt dat de relatie stand houdt. En dat vertrouwen moet dan natuurlijk wel wederzijds zijn.