Hoe werkt een airconditioning precies?

Hoe werkt een airconditioning precies?

Hoe werkt een airconditioning precies?Hoe een airconditioning werkt is voor velen van ons een mysterie. Verwarmingssystemen zijn veel gemakkelijker te begrijpen, ze verwarmen de lucht en blazen die via het leidingwerk rond in je huis. Ketels produceren heet water of stoom en bewegen dat door de leidingen in huis. Maar hoe produceert het airconditioning systeem lekkere koude, ontvochtigde lucht?

Hoe de airconditioning bij jouw thuis functioneert

Je kunt een airconditioner zien als een apparaat die de warmte uit je huis wegneemt en het naar buiten afvoert met behulp van vijf met elkaar samenhangende onderdelen:

 • Koelmiddel
 • Compressor
 • Condensator
 • Expansieventiel
 • Verdamper

Er zijn veel soorten airco-systemen die je thuis kunt gebruiken met inbegrip van de raamkoeler, de mobiele, zonder afvoerbuis en centrale airconditioningssystemen. Ze maken echter allemaal gebruik van de volgende onderdelen en directe-expansiekoeling.

Koelmiddel
Het koelmiddel is het "bloed" dat door het airconditioner systeem pompt. Het verandert de gasdamp in vloeistof als het de warmte uit je huis verzamelt en het naar buiten transporteert. Best cool spul (en dit bedoel ik niet letterlijk). Koelmiddel is zo bijzonder omdat het een zeer laag kookpunt heeft waardoor het bij lage temperaturen een vloeistof kan veranderen in damp.

Compressor
Beschouw de compressor als een soort "hart" van het systeem dat het koelmiddel in een grote lus door alle koelcomponenten pompt. Koelmiddel komt de compressor binnen als warme damp onder lage druk en verlaat de compressor weer als een hete damp onder hoge druk.

Condensator
De hete koelmiddeldamp uit de compressor verplaatst zich naar de condensator. Hier wordt de warme koelmiddeldamp met hoge druk gekoeld door lucht die via de vinnen van de condensator door de condensatorventilator worden geblazen als de vinelementen bewegen.
Met behulp van een vinkam blijven deze vinnen in vorm. Aangezien het koelmiddel "koelt" verandert de toestand van een hete damp naar een hete vloeistof die onder hoge druk wordt bewogen naar het expansieventiel. De compressor, de condensator en de condensorventilator zitten allemaal in die grote lawaaierige behuizing die je vaak in je achtertuin zet en die vaak een condensator eenheid wordt genoemd.

Expansieventiel
Het expansieventiel is het onderdeel dat het echte werk doet. Omdat het hete vloeibare koelmiddel door een kleine opening onder hoge druk aan de ene kant in het ventiel wordt geblazen, komt het er aan de andere kant als een koele nevel onder lage druk uit omdat gas expandeert en dus koelt. Nu hebben we dus een koude vloeistof nevel met lage druk die zich richting de verdamper beweegt.

Verdamper
De koude vloeistof onder lage druk dat het expansieventiel verlaat loopt nu door de verdamper dat zich bevindt in het plenum van de oven. Hier wordt de warme lucht van je huis over de verdamper geblazen en wordt het opgewarmd terwijl de koude lucht afkoelt om door je huis geblazen te worden. Aangezien het koelmiddel opwarmt, gaat het koken en verandert het van een koude vloeistof in een warme damp. Vanaf daar gaat het terug naar de compressor en naar de condensator eenheid waardoor de koelcirculatie op gang blijft.

Verschillende soorten Airco voor in huis

De termen die worden gebruikt om airconditioners te beschrijven en hoe ze werken kunnen best verwarrend zijn. Er zijn unitaire, PTAC, raamkoeler, mobiele, centrale, split, systemen zonder afvoerbuizen en ga zo maar door. In deze handleiding zullen we de meest gebruikte airconditioning- en koelsystemen voor woningen bekijken en hun terminologie.

Raamkoeler
Dit soort type AC is ontworpen om te worden aangebracht in vensterbanken. De enkele eenheid van een raamkoeler herbergt alle benodigde componenten, namelijk de compressor, de condensator, het expansieventiel of spoelverdamper en het koelspiraal en dit allemaal in een enkele behuizing. Aangezien een raamkoeler een enkele eenheid is, is het minder moeilijk te installeren en te onderhouden.

Voordelen

 • Enkele eenheid airconditioner
 • Minder inspanning nodig voor de installatie
 • Is goedkoper in vergelijking met andere soorten

Split Airco
Dit is een set met 2 eenheden: een interne en een externe. De binneneenheid wordt geïnstalleerd in een kamer en neemt warme lucht in en blaast koude lucht uit. De buiteneenheid wordt buitenshuis geïnstalleerd. Het bevat de compressor en is verbonden met de binneneenheid via afvoerleidingen en elektrische kabels. Deze buiteneenheid voert de warme lucht af.

Voordelen

 • Binneneenheid neemt minder ruimte in beslag voor installatie
 • Meestal stiller dan raamkoelers
 • Minimale invloed op het interieur
 • Kan in een kamer zonder ramen worden geïnstalleerd

Airco Toren
Deze staat ook wel bekend als de staande airconditioner. Net zoals de split AC, heeft een AC toren een set bestaande uit 2 eenheden: een interne en een externe. De binneneenheid heeft echter geen wandmontage nodig. Het neemt wel vloerruimte in beslag. AC torens hebben meestal een hoge koelcapaciteit en zijn geschikt voor zeer grote kamers.

Voordelen

 • Geschikt voor hoge capaciteit koeling
 • Ideaal voor grote ruimtes in huis en op kantoren
 • Heeft geen raam- of muurinstallatie nodig

Cassette Airco
Deze ruimtebesparende AC’s komen in de vorm van een cassette en zijn ontworpen om aan plafonds te worden geïnstalleerd. Het paneel van deze airconditioners is ontworpen om te passen in ieder interieur. Ze zijn stijlvol en staan bekend om de fantastische prestaties die ze leveren. De meeste soorten cassette airconditioners vereisen geen leidingen. Ze zijn perfect voor grote ruimtes waar raamkoelers of split AC’s minder geschikt zijn.

Voordelen

 • De beste qua ruimtebesparing
 • In staat om grote ruimten te koelen waar andere AC’s dat niet kunnen
 • Past in ieder interieur

CUBE Airco
Dit vrij nieuwe ontwerp is geïntroduceerd door Panasonic en kan worden gemonteerd dichtbij een plafond of op raamniveau. In principe is dit een kleinere versie van de split airconditioner en is goedkoper. De binneneenheid is voorzien van een nieuw ontwikkelde diagonale propeller ventilator voor een efficiënte en snelle koeling. De verbeterde bladvorm en het grotere inname rooster ondersteunen efficiënte prestaties.

Voordelen

 • Kan dicht bij het plafond of op raamniveau worden gemonteerd
 • Nieuw ontwikkelde diagonale propeller ventilator voor snellere koeling
 • Verbeterde bladvorm voor efficiënte prestaties

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: mgoldesigner
Aantal keer gelezen: 6055x
Toegevoegd: 01-09-2015 10:40
Gewijzigd: 01-09-2015 15:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!