Zonnepanelen en alles wat je er over moet weten

Zonnepanelen en alles wat je er over moet weten

Zonnepanelen en alles wat je er over moet wetenJe ziet ze tegenwoordig steeds meer op verschillende kantoorgebouwen, flats en woonhuizen. Maar waar zijn zonnepanelen nu van gemaakt en hoe werkt het? Tijdens deze blog leer ik je alles over de werking van zonnepanelen en technieken zoals AFM-IR techniek.

Silicium

Misschien ken je het nog van de lessen scheikunde. In de 16de eeuw is het voor het eerst ontdekt door wetenschapper Antoine Lavoisier. Silicium is een element met het symbool Si. Silicium is een kristal dat veel wordt gebruikt bij de productie van zonnepanelen. Dit, omdat het gemakkelijk stroom herleid. Dit komt doordat Silicium bestaat uit twee verschillende lagen die samen onder invloed van licht stroom opwekken. Hierdoor is het ideaal voor zonnepanelen. Maar het wordt ook toegevoegd aan staal, glas of gebruikt in computertips of lasers.

Soorten Silicium in zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten silicium die vaak in zonnepanelen gebruikt worden. Deze hebben allemaal verschillen in rendement en levensduur. De hoogste kwaliteit zonnepanelen zijn gemaakt van Kristalijn silicium.

  • Monokristalijn silicium heeft een hoog rendement en kwaliteit. Doordat deze silicium allemaal verder worden bewerkt en dezelfde richting worden opgelegd genereert het meer energie per oppervlakte. Echter, deze manier van productie is wel het duurste.

  • Polykristalijn silicium heeft een lager rendement dan monokristalijn silicium, omdat deze niet worden bewerkt. Hierdoor is de productie korter en goedkoper.

  • Amorf silicium is niet gemaakt van kristallen, maar van poeder. Hierdoor is het goedkoop en zijn de panelen buigzaam. De zonnecellen hebben een aanzienlijk lager rendement en zijn daarom ook niet aan te raden als zonnepaneel.



Techniek in zonnepanelen

Het blijft natuurlijk een geweldige uitvinding om van zonlicht energie te maken. Maar hoe werkt het en wat voor techniek wordt er gebruikt om zonnepanelen zon rendabel mogelijk te maken? Zonlicht bestaat uit kleine lichtdeeltjes die ook wel fotonen worden genoemd. Deze lichtdeeltjes hebben twee eigenschappen namelijk golfeigenschappen en deeltjeseigenschappen. Fotonen hebben een energie die afhangt van de grootte van de golflengte. Hoe kleiner de golflengte hoe groter de energie van het desbetreffende lichtdeeltje. Een zonnepaneel bestaat uit een reeks zonnecellen die ieder ongeveer 0,7 Volt opwekken. Bij een paneel van 60 zonnecellen kan dit dus wel 42 Volt zijn. Door het gebruik van Silicium kan een gedeelte van de opgewekte energie omgezet worden naar elektrische energie. Dit kan bij Silicium van hoge kwaliteit wel 26% betreffen. Echter, wordt verwacht dat er in de toekomst een rendement van 33% gerealiseerd kan worden.


Om de opgewekte energie te gebruiken in huis moet deze eerst omgevormd worden door een Omvormer. De stroom die is opgewekt is gelijkstroom en deze moet voor gebruik veranderd worden in wisselstroom. Daarnaast moet de spanning aangepast worden naar 230 Volt, zodat deze aansluit bij het Nederlandse net. Om ervoor te zorgen dat schaduw invloed heeft om de productie van uw zonnepanelen wordt er gebruik gemaakt van de techniek genaamd by-pass diodes. Het kan namelijk voorkomen dat bij een serie zonnepanelen een in de schaduw ligt waardoor deze niet goed energie genegeerd. Als de serie in contact staat met elkaar kan dit ervoor zorgen dat alle panelen minder presteren. Om dit tegen te gaan worden by-pass diodes geplaatst die de energie omleiden waardoor de energie omgeleid wordt. Hierdoor behoudt elk paneel zijn rendement.


Meten is weten. Om alle kristallen zo goed mogelijk te plaatsen en te controleren of de AFM-ir techniek kan men tot op de nanometer de juiste chemische structuur van de kristallen en panelen meten. Dit betekent dus dat ze gemeten worden op 0,00001 millimeter nauwkeurig gemeten worden. Hierdoor behoudt men de kwaliteit en het rendement waardoor het aanschaffen van een zonnepaneel een investering is voor decennia.

Kopen of Huren

Steeds meer mensen stappen over op duurzame energie door zonnepanelen. Dit is natuurlijk een geweldige beslissing alleen het brengt vaak wel een flinke investering met zich mee. Zonnepanelen zijn niet goedkoop een gemiddelde zonne-installatie met 13 panelen kost al snel rond de €5000 euro. Wat is nu het beste om te doen kopen of huren?

Kopen is een aanzienlijke investering. Een gemiddeld huishouden heeft een jaarlijks stroomverbruik van 3000 kWh. Om dit volledig zelf op te wekken zijn 12 zonnepanelen van 290 wat nodig. Een installatie van 13 panelen kost €5000 euro. Daarnaast is het verstandig om te onderzoeken hoeveel je huidige verbruik is en of deze in de toekomst misschien stijgt door het gebruik van een elektrische auto. Gaan je kinderen bijvoorbeeld binnen een paar jaar het huis uit dan is het verstandig om een kleinere installatie te nemen. Kijk wel uit dat de installatie niet te klein wordt, omdat het bijplaatsen van panelen relatief duur is. Daarnaast is het verstandig om bij een huurhuis eerst toestemming te vragen aan de verhuurder voordat je panelen plaatst. Hierdoor voorkom je conflicten.


Huren is een steeds populairder wordend middel voor zonnepanelen. Steeds meer energiemaatschappijen bieden de mogelijkheid tot huren aan. Zo betaal je maandelijks huur voor het paneel en kun je na de huurperiode van 10 jaar de panelen overnemen. Echter, zitten hier wel voorwaarden aan gebonden. Zo zit men 10 jaar vast aan een contract wat erg duur is om vroegtijdig op te zeggen. Daarnaast zijn de maandelijkse kosten hoger dan bij een investering met eigen geld of de financiering door middel van een lening. Daarnaast geven sommige aanbieders aan dat zij een vastgestelde jaarlijkse stijging mogen doorvoeren en eventuele rentestijgingen.


Naast deze ongunstige voorwaarden zijn er ook gunstige voorwaarden. Zo kun je bij sommige aanbieders een woningcorporatie zonnepanelen huren. Zo wordt de huurprijs van je de panelen verrekend met de huurprijs van je woning. Hierdoor heb je geen last van lange vaste looptijden en een demontagevergoeding als je beslist ergens anders te gaan wonen. Een ander voordeel van huren is dat je geen rekening hoeft te houden met defecten en garantie op zonnepanelen. Dit, omdat het niet jouw eigendom is en de verhuurder verantwoordelijk is voor de werking van de zonnepanelen.

Er komt dus veel kijken bij het aanschaffen of huren van zonnepanelen en het blijft verstandig om eerst goed te onderzoeken welke mogelijkheden voor jou het meest aantrekkelijk zijn en hoeveel panelen je nodig hebt en of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Kijk hierbij naar de hellingshoek (35 graden), richting (zuiden), ruimte en schaduw.  







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MarleenS
Aantal keer gelezen: 1961x
Toegevoegd: 31-12-2019 11:18
Gewijzigd: 10-01-2020 08:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!