Een andere naam voor een flitslening is een flitskrediet, een minikrediet of een SMS krediet. Het gaat hierbij over een lening met een korte doorlooptijd en ook betreft het een lage leensom (een klein bedrag). Meestal gaat het over een bedrag van tientallen tot honderden euro’s die je gaat lenen. Een korte doorlooptijd wil bij de flitslening zeggen maximaal drie maanden. Meestal is de looptijd echter veel korter dan drie maanden. Het is niet voor niets dat de doorlooptijd zo kort is, want daardoor vallen degenen die het krediet verstrekken niet onder de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Wet op het financieel toezicht.
AFM staat voor Autoriteit Financiële Markten. Het is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten. Sinds 1 maart 2002 bestaat de AFM. Zij houdt toezicht op het gedrag van deelnemers op de financiële markten. Hierbij kun je denken aan beurzen, bemiddelaars, accountants en financiële dienstverleners.
De Nederlandse Wet op het financieel toezicht, ook wel afgekort als Wft, regelt toezicht op financiële instellingen in Nederland. Vanaf januari 2007 is deze wet in werking getreden. De Wft heeft een aantal doelstellingen, namelijk inzichtelijkheid, doelgerichtheid en marktgerichtheid.
Enige tijd geleden is er een wijziging opgetreden bij de Wet op het financieel toezicht. Dit heeft er voor gezorgd dat de flitsleningen onder toezicht vallen van de AFM. De wijzing moest in juni 2010 ingaan, maar heeft vertraging opgelopen. Als de wijziging wordt doorgevoerd dan gelden regels van reclame uitingen en kredietverstrekking ook voor flitsleningen. Na de wijziging zijn de aanbieders van de leningen ook verplicht het jaarlijkse kostenpercentage te vermelden.
Veel mensen spreken bij een flitslening over een minilening, omdat het over een klein bedrag gaat dat zij gaan lenen. Het geld wordt meestal binnen een maand weer terugbetaald. Het geld van de flitslening kan vaak binnen een paar minuten aan worden gevraagd. Je hoeft meestal alleen maar een kopie van je legitimatie en je salarisstrook voor te leggen en dan kan de aanvraag in worden gediend. Een eventuele vervolgaanvraag kan dan altijd per SMS aan worden gevraagd. Er zijn ook een aantal aanbieders van flitsleningen die geen BKR toets afnemen.
Er wordt bij de flitslening meestal een wettelijk percentage van 15% gevraagd. Deze kosten zijn meestal hoger dan de rente op de lening. De aanbieders vragen je meer te betalen als je minder papieren aan wilt leveren. Soms kan er ook gevraagd worden naar een verplichting van een garantstelling. Hierdoor kunnen de kosten ook hoger oplopen. Als je je lening niet op tijd terug kunt betalen, dan wordt er een boeterente berekend of er worden administratiekosten gerekend. Wanneer je per SMS een aanvraag in hebt gediend, dan wordt er vaak ook een bedrag berekend voor de SMS berichten die je ontvangt. Dit zorgt er voor dat de flitslening vaak een duurdere optie is dan een krediet bij een bank, maar het voordeel is wel dat je hem gemakkelijker aan kunt vragen en het geld vrijwel direct op je rekening hebt staan.
Bij een flitslening is het voordeel dat het geld snel geleend kan worden en ook gemakkelijk op je rekening terecht komt. Maar waar je voor moet waken is dat je vaak te veel en te snel geld gaat lenen dan goed voor je is. De eenvoud waarmee je geld kunt lenen met de flitslening kan een valkuil zijn en je in grote problemen brengen. Leen niet meer dan je op dat moment hard nodig hebt en zorg dat je weet dat je het bedrag ook binnen de gestelde termijn kunt terug betalen. De flitslening wordt nog duurder als je een boete moet betalen wanneer jij je belofte (op tijd terug betalen van het geleende bedrag) niet nakomt.
Als je snel geld wilt lenen, dan kan de flitslening een prima uitkomst zijn. Steeds meer mensen maken gebruik van deze manier van geld lenen, omdat het geld binnen tien minuten op je rekening staat. Het kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als je je salaris nog niet hebt ontvangen en je toch een aankoop moet doen. Je hoeft dan niet te wachten tot je salaris binnen is. Bijvoorbeeld: je hebt vier kinderen en je wasmachine gaat stuk. Familie woont te ver weg om daar de was te doen en in de buurt is geen wasserette. De maand is pas halverwege, je salaris laat nog even op zich wachten. Je kunt dan toch een nieuwe wasmachine aanschaffen met behulp van een flitslening. Wanneer je salaris wordt gestort kun je de flitslening terug betalen. Je loopt op deze manier weinig risico om te lang een schuld te hebben (looptijd flitslening is kort), wel betaal je hoge kosten voor de flitslening. Probeer daarom wat geld achter de hand te houden voor calamiteiten door elke maand wat te sparen. Lukt dat niet dan kan de flitslening je uit de brand helpen.
Een flitslening aanvragen kan via SMS. Hoe gaat het dan in zijn werk?
Het kan zijn dat de geldverstrekker je BKR gegevens gaat controleren. De reden daarvan is dat het geld van de flitslening ook weer snel terugbetaald moet worden.
Een flitslening is een erg dure vorm van lenen. De kosten worden meestal benoemd als afsluitkosten of behandelingskosten. Meestal denk je dat de rente daardoor meevalt. Maar als je het om gaat rekenen op jaarbasis dan is de rente vaak 200 tot 500% van de lening. Dit hangt ook weer af van de hoogte van het bedrag dat je gaat lenen en de looptijd van de lening. Zorg dat je goed op de hoogte bent van het bedrag dat je in totaliteit moet terug betalen.
Het grote voordeel van de flitslening is dat het geld snel op de rekening staat. Binnen een paar minuten kun je het geld al uitgeven. Dit kan allemaal zo snel geregeld worden vanwege de eenvoudige aanvraagmethode. Je kunt hierdoor snel een aankoop doen als je salaris nog niet binnen is.
Het nadeel van de flitslening zijn de extreem hoge kosten. Je schrikt wanneer je uit gaat rekenen wat de rente is op jaarbasis. Denk er daarom goed over na of je echt geld wilt/moet lenen door middel van een flitslening of dat er nog een andere optie is. Soms kun je niet anders beslissen en moet je snel over geld kunnen beschikken, dan biedt de flitslening uitkomst.